Spaced:
Zdziwiłbys się co do rowerów poziomych - odwrotnośc tego co pokazałem, czyli HiRacer:
http://www.angletechcycles.com/bikes/sh ... dex.23.jpg
są dużo łatwiejsze do wybalansownia (kosztem oporów aero) i mają spokojny, dostojny feel.
Wracając do naszej dyskusji.
Niski suport, przednie koło daleeko z przodu, dupa nad tylnym pozwala na pokonywanie większych stromizn w dół wciąż kontrolując rower.
Niski środek ciężkości poprawia kontrolę i prowadzenie roweru właśnie dlatego, że jest mniej stabilny - dzięki temu można łatwiej zmienic kierunek poruszania się.
Wysoki środek ciężkości powoduje, że rower będzie prowadzic się bardzo spokojnie i 'dostojnie', ale będzie tępy na nagłe skręty - tzn trudniej będzie zmienic kierunek poruszania się.
Clou naszej dyskusji jest takie, że:
Spaced pisze:Bo chyba sie nie bedziesz sprzeczac, ze rower do dh ma byc stabilny i skretny
Te dwie cechy się nawzajem wykluczają - najbardziej zwinne rowerki - BMXsy są hiper zwinne i skrętne, ale niestabilne, za to np mój BH z 120cm bazy kół prowadzi się jak mały autobus i zakłada, że trasa będzie prosta :>
KaKTuSSS: Wątpię, aby chociaż 1/10 forum potrafiła wymienic wszystkie zasady fizyczne które tutaj są w akcji.
EDIT:
I dalej nie wiem, czy Zumbi wyżarza ramy po spawaniu.