[Grafika] Zmiana tła, koloru

Speed_Street
Kontakt:

[Grafika] Zmiana tła, koloru

Post autor: Speed_Street »

Siemka,

Mysle ze taki temat sie przyda, bo sam teraz tego szukam i nie wiem jak to zrobic.

Mam Photoshopa cs3 i gimp-a , i glownie tymi programami edytuje :P

Mam 2 problemy, i nie umiem sobie z nimi poradzic, tzn z jednym po czesci dalem rade, ale nie do konca...

1. Jak zrobic by np. monitor na biurku był kolorowy, a cale tło do okoła szare? (udalo mi sie osiagnąc taki efekt gąbką w photoshopie, ale nie ma lepszego sposobu? Zeby wszystko bylo w jednolitej szarosci?

2. Wyostrzanie zdjec.... Jak tego dokonac? Programy mam po polsku, ale i tak nie widze takiej opcji...

poza tematem, pobrałem sobie juz kurs photoshopa z torrenty.org, wiec moze mi to pomoze , ale zanim sie za to wezme , licze na Was :)

Pozdrawiam 8)
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

1. Możesz spróbować otoczyć markizą całe tło (najpierw monitor, potem poszukaj narzędzia "odwróć zaznaczenie" - czy jakoś tak, dawno nie używałem...) i pobawić się "poziomami" czy "nasyceniem kolorów"...

A ja mam takie pytanie - gdzie w PS CS3 podziała się większoć filtrów dostępnych w CS2 ? Czyżby ich w ogóle nie było?
http://brooce.pinkbike.com
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Wyostrzanie masz nawet w Picasie. Ja uzywam wyostrzania tylko i wylacznie z poziomu ACR w PS3 jak wywoluje RAWy, wiec nie wiem jak to bedzie dzialac "miejscowo".
nikom
administrator
Kontakt:

Post autor: nikom »

Speed_Street pisze:1. Jak zrobic by np. monitor na biurku był kolorowy, a cale tło do okoła szare? (udalo mi sie osiagnąc taki efekt gąbką w photoshopie, ale nie ma lepszego sposobu? Zeby wszystko bylo w jednolitej szarosci?
podziel to na 2 warstwy, monitor i tlo, a pozniej wystarczy kliknac dwa razy w warstwe tla i w ustawieniach pobawic sie nasyceniem kolorow.
Speed_Street pisze:2. Wyostrzanie zdjec.... Jak tego dokonac? Programy mam po polsku, ale i tak nie widze takiej opcji...
..a w filtrach nie ma opcji wyostrzania? z tego co pamietam cs3 oferowal kilka rodzajow wyostrzenia, ale ja robilem na ang. wersji wiec slabo kojarze polskie menu..
ODPOWIEDZ