Na początku chciałbym sie przywitać jako że na forum jestem nowy. Sporty na 2 kółkach nie są mi obce troche już zaznajomiony jestem w XC i streecie. Teraz przyszła chęć na DH. Co radzcie zmienić w biku o takich specyfikacjach co by na początek nadał sie do dh ? Z tego co mi się wydaje napewno rama i amor ? Ale na co żeby było tanio
Specyfikacja
Rama Kross Sign Panic 17"
Amor XCR
Koła: Dm24 + piasy JoyTech
Hample: Avid bb5
Kierownica i mostek: Truviativ Hussfelt
Korba: Truviativ Rukition
Przerzutki tył: Deore
przód: Acera
Klamkomanetki: Alivio
Budzett strasznie ograniczony, chcę to na oczątek zrobić jak najtaniej ale bez szajsu. rama niech będzie sztywniak bo na fulla raczej nie dam rady. Co myślicie o duro E ? Da to rade czy nie pakować sie w to wogule ?
thomasfr jezeli chcesz po taniości. poszukaj na allegro uzywanego dragstara. mocne ramy kosztują grosze. i bedziesz na początek zadowolony. ( ja sprzedawalem kiedys draga ze sterami za 200zl.). a co do amora jezeli tez po taniosci. to hm.. chyba tylko duro mi sie nasuwa.
coz z ram zaproponowal bym tez dm ds bo uzywke juz za jakies 350zl mozna wyrwac... ale z 130mm skoku geometria nie bedzie powalająca...
bardzo malo :s tym bardziej ze jesli myslisz o DH to wiekszosc czesci musisz wymienic. Zacznij na moje od kupna ramy (dragstar, dm ds) pozniej dozbieraj kase na amorka bo nie ma sensu wymieniac jednego gowna na inne bo duro nie ma nic wspolnego z dh. uzbieraj przynajmniej na jakiegos shermana, starego boxxera lub juniora. Pozniej heble na komplet hydraulikow np juicy 5 lub stary saint lub shimano 535... na poczatek rama i ew kup napinacz bo na rame i amora kasy nie starczy.
Ok rama będzie w takim razie dragstar bo ceny spoko amorek wymienie napewno, bo xcr jak jest nowy to już jest zły. Marzocchi Drop off da rade ? Jaki blat najpiej zostawić z przodu 32 ? I jeszcz jedno czy na początek bb5 dadza wogule rade?
drop off da rade ale jak myslisz o dh czyli full w przyszlosci to raczej lepiej inwestuj w juniora, super t albo boxxera z tych tanszych. BB5 dadza rade na poczatek na niezbyt wymagajacych traskach ale pozniej na pewno czeka Cie wymiana.
Nie rozumiem, dlaczego chcesz zmieniać ramę, jeszcze do tego na Dragstara, który jest długi i geometrie ma raczej średnią... przy tak ograniczonym budżecie lepiej ramę zostaw, bo nie jest ona taka zła, no może trochę za duża, ale na początek wystarczy... Sam przez ponad rok czasu jeździłem w "DH", skakałem na hopkach na ramie Meridy do XC w rozmiarze 18' i nie było najgorzej. I po przesiadce na Draga nie poczułem znacznej różnicy...
Przede wszystkim wywaliłbym z tego bika przerzutkę przednią i założył napinacz, a później zbierał kasę na jakiegoś normalnego amorka, bo inwestowanie w Duro raczej mija się z celem, gdyż nie ma jakiejś znacznej przepaści między nim a XCR'em jeśli chodzi o wytrzymałość, pracę, jakość wykonania. Także lepiej dozbieraj kasy i szukaj minimum jakiegoś Marcoka Z1, albo teraz Domainy nawet nisko stoją. Jeśli chodzi o dwupółki, to oczywiście można, ale raczej wkładanie ich do hardtaila również nie jest jakimś błyskotliwym pomysłem.
Jeśli chodzi o hample, to BB5 nie są takie złe, jak na początek na pewno dadzą radę. A blat to już zależy tylko i jedynie od Twoich indywidualnych preferencji.. Z tym, że jeśli masz teraz 3 blaty na korbie i nie masz zamiaru kupowania czegoś nowego to lepiej zostaw ten środkowy, ewentualnie największy, jeśli lubisz ostrzej przykręcić... Jeśli chodzi o mnie, to nie wybierałbym między blatami z innych granic niż 36-42.
Pozdro
Ale Dragi się strasznie sypią sam kiedyś złamałem 2 w ciągu 2 miesięcy . Tyle że to były te po 2004r Chyba 2005r. Te z przed 2004 są mocniejsze ale i tak mam znajomego który ją złamał 2 razy pod rząd w nie dużo dłuższym czasie. Dlatego taki tani jest... To się nie nadaje do DH/FR!!! Zapamiętać, praca domowa!!!
Pozdr