Marzocchi ROCO COIL R Jak to działa??
Marzocchi ROCO COIL R Jak to działa??
Szukałem odpowiedzi w tematach ale nic nie ma.. Wiec tak, Kupiłem kone stinky 2008, damper ROCO COIL R który przy niej jest dobija kiedy mocniej ugne rower w miejscu.. Napiszcie mi jak dobić do niego ciśnienie albo dolać oleju, wcześniej miałem kone stuff :) a tam nie było roco coil :p Jak odkręce ten pierścień do samej góry. tak żeby sprężyna była luźna to i nagne rower to damper gładko schodzi na dół a na góre już nie wraca tylko może do połowy, i to tak powoli. A ten grzybek na dole co się nim kręci to wogóle nic nie zmienia. Moze jest nie zalany ?? rower kupiłem 3 dni temu nowy wiięc moze ni zalali... Doradzcie :| I opiszcie obsłóge.. Z góry dzięki.
htrs
1. dobijasz powietrze przez zawor samochodowy
2. dobija przez
- złe wypozycjonowanie pływaka
- złe ciśnienie w komorze
3. to pokrętło służy do regulacji tłumienia powrotu czyli jak szybko wraca po ugięciu i musi działać jak nie działa to znaczy, że albo coś z ciśnieniem jest nie tak albo coś innego się sypnęło.
4. Nie dziw się, że jak odkręcisz sprężynę to nie wraca do pozycji wyjściowej sprężyna ma być napięta i to ona powoduje powrót do pozycji wyjściowej.
5. W damperach pojęcie za mało oleju nie ma odniesienia.
Ogólnie roco jest damperem zaworowanym na bardzo liniową krzywą ugięcia więc łatwo go dobić. opcje:
- sprawdzić ciśnienie
- sprawdź czy sprężyna nie jest dla Ciebie za miękka
- sprawdzić pozycję pływaka (floating piston)
- zrobić serwis
instrukcja obsługi na www.marzocchi.com.pl
2. dobija przez
- złe wypozycjonowanie pływaka
- złe ciśnienie w komorze
3. to pokrętło służy do regulacji tłumienia powrotu czyli jak szybko wraca po ugięciu i musi działać jak nie działa to znaczy, że albo coś z ciśnieniem jest nie tak albo coś innego się sypnęło.
4. Nie dziw się, że jak odkręcisz sprężynę to nie wraca do pozycji wyjściowej sprężyna ma być napięta i to ona powoduje powrót do pozycji wyjściowej.
5. W damperach pojęcie za mało oleju nie ma odniesienia.
Ogólnie roco jest damperem zaworowanym na bardzo liniową krzywą ugięcia więc łatwo go dobić. opcje:
- sprawdzić ciśnienie
- sprawdź czy sprężyna nie jest dla Ciebie za miękka
- sprawdzić pozycję pływaka (floating piston)
- zrobić serwis
instrukcja obsługi na www.marzocchi.com.pl
Ale jaja patrze na necie na zdięcie roweru i wiecie co ??? Tam jest damper zamontowany na odwrót. Źle mi poskładali może zobacz mój rower zapodaje link...
http://img528.imageshack.us/my.php?imag ... 021mf7.jpg
http://img528.imageshack.us/my.php?imag ... 021mf7.jpg
htrs
matss17 w moim mniemaniu dobrze wyregulowany damper (w sensie dobijania) to taki który na największych głupotach ekstremalnie mocno twardnieje na ostatnich milimetrach skoku. Np na jumpie z mojego garażu
kto widział ten wie
A gdy ktoś nie ma ochoty pakować z garażu, serwisowy tester ugięcia (dźwignia jednostronna znaczy się z dużym przełożeniem) okazuje się być bardzo przydatnym wynalazkiem w takiej sytuacji.
Napisałeś, że damper zatrzymuje się 3cm od odbojnika, walnij jakiegoś dropa i wtedy sprawdź
Bujając się w domu go nie sprawdzisz.

A gdy ktoś nie ma ochoty pakować z garażu, serwisowy tester ugięcia (dźwignia jednostronna znaczy się z dużym przełożeniem) okazuje się być bardzo przydatnym wynalazkiem w takiej sytuacji.
Napisałeś, że damper zatrzymuje się 3cm od odbojnika, walnij jakiegoś dropa i wtedy sprawdź

Bujając się w domu go nie sprawdzisz.
Spaced spaced zaznaczyłem specjalnie ostatnie milimetry skoku
dla mnie to około 5mm ostatnich czyli gdy już odbojnik jest ponad połowę zmiażdżony.
Dokładnie jak piszesz ja tak samo lubię gdy 95% skoku jest wykorzystane praktycznie na byle czym a ostatnie 5% zostaje na nie koniecznie normalne zabawy
jest tam troszkę spadu hehe stanowczo dementuję plotki, ze tam jest płasko.

dla mnie to około 5mm ostatnich czyli gdy już odbojnik jest ponad połowę zmiażdżony.
Dokładnie jak piszesz ja tak samo lubię gdy 95% skoku jest wykorzystane praktycznie na byle czym a ostatnie 5% zostaje na nie koniecznie normalne zabawy

ależ nieSpaced pisze:BTW. Ten drop to mam nadzieje nie na płaskie Wink