jaka rama z tych 3 do fr/dh ?
jaka rama z tych 3 do fr/dh ?
witam mam pewien dylemat odnosnie ramy, mianowicie mam wybor miedzy:
- giant glory dh nowka
- intense m3 nowka
- yeti 303 uzywka
rower uzywany bylby w fr/dh z naciskiem na dh, ktora byscie ramke polecili?
i co sadzicie o big hicie comp 2004 ? z gory dzieki za pomoc
- giant glory dh nowka
- intense m3 nowka
- yeti 303 uzywka
rower uzywany bylby w fr/dh z naciskiem na dh, ktora byscie ramke polecili?
i co sadzicie o big hicie comp 2004 ? z gory dzieki za pomoc
o ten nacisk na dh to glownie mi chodzilo tylko o dh tylko raz na jakis czas jakby mi cos odwalilo to zeby przezylo... co do yeti siedzialem tylko na nim a jak sie jezdzi niestety nie jestem w stanie powiedziec... praca zawieszenia zrobila na mnie wrazenie (czemu duzy nacisk by to musial byc? :P) ale nie wiem jak to sie ma do innych ram poniewaz na zbyt wielu to nie jezdzilem ;p co do oczekiwan... chce zeby wytrzymale to bylo i nie pekalo nie lubie zmieniac sprzetu jesli nie ma takiej potrzeby
zeby mialo skoku wystarczajaco czyli cos od 200mm, i co najwazniejsze zeby sie dobrze na tym jezdzilo. o big hicie tylko pytam z czystej ciekawosci co to i jak to sie ma jakie zalety/wady
i skoro juz dajecie jakis przyklad to dajcie z podsumowaniem dlaczego ten a nie inny
ew. co innego byscie polecali

i skoro juz dajecie jakis przyklad to dajcie z podsumowaniem dlaczego ten a nie inny

Ogór jestes bardzo nastawiony na te 3 opcje?
Ja bym Ci polecił norco team dh(bede moje sprzedawał na dniach - nie polecam go tylko dlatego ze chce sie zareklamowac ale z wzgledów wytrzymałosciowych a takze z wzgledu na wysmienita prace)
Norco jest na prawde pancerne i trzeba by sie bardzo bardzo starac zeby je czyms ruszyc. Jego skok jest regulowany w zakresie od 208-228mm czyli z tego co widziałem by Ci odpowiadał. System zawieszenia jest czuły i jak dla mnie jego praca jest boska!
Ma nisko srodek suportu. Jest to model przezanczony do Dh i tam rzeczywiscie sie sprawdza ale w jakiejs droperce tez sobie bez problemu poradzi... Jesli byłby zainteresowany to moj numer gg 7812634
Pozdrawiam
Ja bym Ci polecił norco team dh(bede moje sprzedawał na dniach - nie polecam go tylko dlatego ze chce sie zareklamowac ale z wzgledów wytrzymałosciowych a takze z wzgledu na wysmienita prace)
Norco jest na prawde pancerne i trzeba by sie bardzo bardzo starac zeby je czyms ruszyc. Jego skok jest regulowany w zakresie od 208-228mm czyli z tego co widziałem by Ci odpowiadał. System zawieszenia jest czuły i jak dla mnie jego praca jest boska!
Ma nisko srodek suportu. Jest to model przezanczony do Dh i tam rzeczywiscie sie sprawdza ale w jakiejs droperce tez sobie bez problemu poradzi... Jesli byłby zainteresowany to moj numer gg 7812634
Pozdrawiam
0gór o ile pamietam to Ty masz tego Yeti juz wiec nie kombinuj na sile. Masz profesjonalna racingowa rame dh. No chyba ze ja oddales to mozna myslec o innych rzeczach. Te ramy ktore podales to stricte dh czyli w moim mniemaniu walenie w dol na czas. Napisz jakiego masz do tego amora bo jesli chcesz np wsadzic monstera to kupno ram ktore podales mija sie z celem. Z tych 3 bralbym Intense chociaz nie wiem jak wyglada serwis gwarancyjny , ale za to wiem jak u Gianta wiec obstawiam INTENSE Ogolnie podales kultowe ramy a co za tym idzie drogie. Nie wiem czy nie warto poszukac tanszych ram ktorych praca bedzie porownywalna o ile nie lepsza z podanymi wyzej. Jesli nie szukasz typowych ram do DH a chodzi Ci po prostu o jazde w dol z elementami FR czyt dropy transfery itd to pomysl o :
Santa VP Uzywka -Free dziala super a cena bardzo przystepna Uzywka
Transition Blindside Nowka - fajna stosunkowo tania rama i dobre zaplecze gwarancyjne
Spec Big Hit 2004 / Norco A-Line/ Shore/Team Dh - ten sam sytem zawieszenia czyli fsr bardzo dobra praca uzywki mozna wyrwac w dobrych cenach, Norco oplaca sie kupic jako caly nowy rower -wydatek rzedu 7tys za aline'a czyli stosunkowo nie duzo jesli na sama rame chcesz wydac kwote rzedu 5 tysi
Banshee Scythe Nowka - fajna rama dobra gwara cena tez spoko
Iron Horse Sunday - uzywka z PL / nowka z US dobra praca przyzwoita cena
Zumbi Ti44Nowka - wg mnie BARDZO dobre rozwiazanie jesli chcesz przeznaczyc tyle na rame. Masz bdb serwis itd wszystko na miejscu, praca BDB
Duncon Nowka - to samo z serwisem i czesciami jak wyzej
Na koniec dodam ze na NAPISIE i MARCE nie zjezdzasz. Majac tyle siana na rame postawilbym przede wszystkim na :
1. Gwarancje
Nie wyobrazam sobie kupic ramy za kwote rzedu 4 tys i nie miec pisemnej gwarancji od producenta. Zle ladowanie , cokolwiek peka Ci jeden element i Twoja rama jest warta 1/2 ceny ktora zaplaciles.
2. Prace
Kazda rama pracuje w scisle okreslony sposob. Trzeba wybrac patent ktory bedzie Ci najbardziej odpowiadal. Co z tego ze rama ma 250 skoku jest wogole tego nie odczujesz lub praca jest do bani. Ja skupilbym sie na 2 systemach FSR i VP
3. Wyglad
To normalne ze rower ma sie podobac. Jaki sens ma kupowanie czegos co nam nie przypada do gustu wizualnie. Ale tak jak napisalem na naklejkach i farbie sie nie jezdzi
Santa VP Uzywka -Free dziala super a cena bardzo przystepna Uzywka
Transition Blindside Nowka - fajna stosunkowo tania rama i dobre zaplecze gwarancyjne
Spec Big Hit 2004 / Norco A-Line/ Shore/Team Dh - ten sam sytem zawieszenia czyli fsr bardzo dobra praca uzywki mozna wyrwac w dobrych cenach, Norco oplaca sie kupic jako caly nowy rower -wydatek rzedu 7tys za aline'a czyli stosunkowo nie duzo jesli na sama rame chcesz wydac kwote rzedu 5 tysi
Banshee Scythe Nowka - fajna rama dobra gwara cena tez spoko
Iron Horse Sunday - uzywka z PL / nowka z US dobra praca przyzwoita cena
Zumbi Ti44Nowka - wg mnie BARDZO dobre rozwiazanie jesli chcesz przeznaczyc tyle na rame. Masz bdb serwis itd wszystko na miejscu, praca BDB
Duncon Nowka - to samo z serwisem i czesciami jak wyzej
Na koniec dodam ze na NAPISIE i MARCE nie zjezdzasz. Majac tyle siana na rame postawilbym przede wszystkim na :
1. Gwarancje
Nie wyobrazam sobie kupic ramy za kwote rzedu 4 tys i nie miec pisemnej gwarancji od producenta. Zle ladowanie , cokolwiek peka Ci jeden element i Twoja rama jest warta 1/2 ceny ktora zaplaciles.
2. Prace
Kazda rama pracuje w scisle okreslony sposob. Trzeba wybrac patent ktory bedzie Ci najbardziej odpowiadal. Co z tego ze rama ma 250 skoku jest wogole tego nie odczujesz lub praca jest do bani. Ja skupilbym sie na 2 systemach FSR i VP
3. Wyglad
To normalne ze rower ma sie podobac. Jaki sens ma kupowanie czegos co nam nie przypada do gustu wizualnie. Ale tak jak napisalem na naklejkach i farbie sie nie jezdzi
n0 ridE n0 fUN
a wiec tak co do mojego yeti to jak juz gdzie indziej sie wypowiadalem nie mam zamiaru jezdzic na popekanej ramie wiec mysle nad innym wyborem, teraz tak amortyzator - jeszcze nie mam jak zreszta innych czesci tez planuje jakies 888rc2x / fox 40, monster to stare dzieje bo sprzedalem go juz ze 4 msc temu, czas na zmiany. rozumiem ze serwis gianta nie jest najlepszy ale czy np. sa to wytrzymale ramki bo wszyscy mowia ze ciezka itp ale czy jest wytrzymala ? intense ? nie jezdzilem nie mam porownania, ale podoba mi sie i wszystkie czynniki tej ramy przemawiaja za nia, podobnie jak yeti tylko tutaj nie stac mnie na nowke wiec mysle nad jakas uzywka SPRAWDZONA !! i nie popekana oczywiscie, myslalem jeszcze nad v10 i norco, co do banshee podoba mi sie legend ale nie wiem jaka jest dostepnosc chociarz i tak kase bede mial pewnie po nowym roku bo teraz to kwestia zebrania informacji co i jak. zumbi i dc sobie odpuszczam, myslalem jeszcze nad karpielem ale cena malo ciekawa
ale nie zapedzajmy sie. gwarancja i praca to 2 rzeczy na ktorych w sumie najbardziej mi zalezy a kupujac uzywke gwary nie ma stad wole jakas nowke

to tym razem ją DOBRZE sprawdź i nie czepiaj się ram które maja jakieś "drobne pęknięcie" ( po potem znowu się okaże, że jest ich ze trzy :] )0gór pisze:mysle nad jakas uzywka SPRAWDZONA
Od siebie mogę polecić BH, ale właśnie bardziej 04 niż nowsze, bo mi mniej pasują.
NO i też w podobnych cenach do ww. wymienionych ram możesz mieć coś z gianta, glory, faith.
Sam mam od niedawna faitha, zdarzyłem juz go objeździć ( i się roz...ać, ale nie z winy ramy oczywiście:) ) i mogę go szczerze polecić. Za ~2000zł powinieneś dorwać go z damperem.
0gór DH to dosc ogólna sprawa. Zalezy na czym ci zalezy. Kazdy rower ma inne zawieszenie i geometrie oraz wage. Yeti to raczej rower na szybkie trasy z tego co w swoim czasie wlascicieli wypytywałem. Patrz na długosc wachacza(chainstay length) i ogólnie krótsze (w rowerach o podobnych zawieszeniach !!!) daja ci wieksza zwinnosc ale mniejsza stabilnosc.
BTW. Jak myslisz o takich ramach to moze przekop amerykanskie sklepy i jakas przecena bedzie? DHRY 08 chodzily w dobrych cenach
3,143k4r2 pieprzenie ze tylko VPP i FSR. Blindside to po prostu taki rower z zawieszka troche bardziej do zabawy. Wlasnie nie rozumiem tej polskiej mysli, ze rower musi byc miekki jak lóżko wodne albo ma do dupy prace. Blind moze nie ma super pracy ale tylko VPP I FSR to bzdura. Sam szukam nowego roweru i akurat te 2 systemy mnie bardzo odrzucaja.
BTW. Jak myslisz o takich ramach to moze przekop amerykanskie sklepy i jakas przecena bedzie? DHRY 08 chodzily w dobrych cenach
3,143k4r2 pieprzenie ze tylko VPP i FSR. Blindside to po prostu taki rower z zawieszka troche bardziej do zabawy. Wlasnie nie rozumiem tej polskiej mysli, ze rower musi byc miekki jak lóżko wodne albo ma do dupy prace. Blind moze nie ma super pracy ale tylko VPP I FSR to bzdura. Sam szukam nowego roweru i akurat te 2 systemy mnie bardzo odrzucaja.
Liwcio no wez jeszcze bardziej wytnij z kontekstu zdanie to bedzie wiadomo o co chodzi...
Spaced gdybys nie zauwazyl to ja napisalem co JA BYM WYBRAL. Mi pasuja te 2 systemy zawieszenia i wyrazam swoja opinie gdyz na tym polega forum. To ze mi one odpowiadaja nie znaczy ze innym musza....
ps Mam nadzieje ze z tym pieprzeniem to chodzilo Ci o jakas zupe ....
Spaced gdybys nie zauwazyl to ja napisalem co JA BYM WYBRAL. Mi pasuja te 2 systemy zawieszenia i wyrazam swoja opinie gdyz na tym polega forum. To ze mi one odpowiadaja nie znaczy ze innym musza....
ps Mam nadzieje ze z tym pieprzeniem to chodzilo Ci o jakas zupe ....
n0 ridE n0 fUN
waga mnie nie boli bo yeti tez wazy cos kolo tego i bylem na to gotowy :P poza tym majac 24 kg cane corso z monsterem nie twierdze ze bylo jakos strasznie
ale majac glorke mysle ze dalo by rade zejsc do ponizej 20kg jesli mowimy o wadze. gadalem z kilkoma osobami i zdania podzielone, kumpel mowil np. ze peka przy gornej rurze... prawda to ?