sunn 2009

inspiration
Kontakt:

sunn 2009

Post autor: inspiration »

Co sądzicie o rowerku sunn radical finest do dh na polskie trasy :?:
Chodzi mi głównie o ramę bo osprzęt jest naprawdę dobry. Chciałbym usłyszeć trochę opini na temat tej ramy.

Tutaj możecie zobaczyć katalog sunna na rok 2009
http://www.downhill911.com/mtb-news.php?n=199
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

Niech Aram sie wypowie na temat Sunna bo on miał troche z tym rowerkiem doczynienia... BTW. bardzo ładnie wygląda
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
inspiration
Kontakt:

Post autor: inspiration »

Warto też dodać że waga rowerku sunn radical finest wynosi 16,20 kg
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Aramowi ta rama pekła a ciezki nie jest ale podobno na rocznik 09 poprawiono problemy z pekaniem. Ramka fajna ale debile od sunna strony nie umieja prowadzic i geo nie moge sie dogrzebac. Zawieszka raczej bedzie twarda i skoczna wiec jesli szukasz miekkiego bika to raczej nie bedzie to rama dla ciebie. Mi skocznosc calkiem odpowiada. I na 09 widze, ze z rocco na vidida czyli amor bardziej pasujacy do tej ramy.
Liwcio
Kontakt:

Post autor: Liwcio »

ale z ciebie teoretyk, z kąd wiesz,ze twarda i skoczna? wszystko zalezy od odpowiedniego sag-u i innych ustawień dampera, chyba Ciebie nie trzeba tego uczyć, dodajmy do tego, że nie miałes okazji na niej jeździć, dodajmy jeszcze, że trend w dh jest na klejące zawieszenie, dodajmy, że jest to jednoosiowiec a zeby w takim osiągnac przyzwoita pracę to sag powinien wynosić 40-45% (wg mnie oczywiście) to nie ma opcji, żeby to było inne jak fotel, na pewno nie będzie to krzesło biórkowe :P

p.s. skoro odpowiada Ci skocznosc to czemu masz lapiera z air-em? no własnie ;)
http://www.pinkbike.com/photo/1612744
Srejsd
Kontakt:

Post autor: Srejsd »

Popieram Liwcia :D
Papas
Kontakt:

Post autor: Papas »

Liwico i Srejsd MAJĄ RACJE!!!
Spaced
moderator
Kontakt:

Liwcio hmmm no tak jak sie projektuje rame to tez ludzie nie wiedza jakie bedzie zawieszenie dopóki nie zrobia roweru... Człowieku charakterystyka zawieszenia zalezy duzo bardziej niz od ustawien dampera od umieszczenia pktu obrotu. Sunn to 1 zawias z nisko umieszczonym pkt. obrotu. Takie konstrukcje z natury sa skoczne i bardzo progresywne i PO TO sie tam pkt. obrotu umieszcza. Do tego nie kazda firma zaleca taki sag w ich rowerach. Z tego co wiem commencal czy orange jezdza na mniejszym sagu z bików o raczej ostrej pracy. 40-50% zalecane jest do nowego morewooda ale z tego co mi mówili ludzie od nich to mogli pójsc w ta strone tylko dzieki małemu przełożeniu i dobremu damperowi bo inaczej cala idea zawieszenia poszła by w las (w sensie skocznego roweru).
A co do trendu klejacego roweru to gówno prawda. Wiele firm chce uzyskac trakcje ale wola zeby rower "przeskakiwał po czubkach przeszkód". Gadalem o tym z Kucborem, który akurat miał kontakt z ludzmi z Sunna i jezdzil na tym rowerze. Morewood ma podobna wizje, commencal tez.
Do tego widze, ze masz małe pojecie o tym co mówisz bo nie rozniżniasz zmian charakterystyki pracy zaleznie od umieszczenia pktu obrotu. Dasz go bardzo wysoko to rower bedzie zachowywał sie zupełnie inaczej na przeszkodach jak i w zakretach. A ty mówisz zwyczajnie o 1 zawiasie jakby w kazdym przypadku rower sie tak samo zachowywał. Wsiadz na orange i potem na balfe i wtedy ze mna rozmawiaj.

BTW. Co ci da 40-50% sagu jak rower zaraz po sagu zrobi sie harcorowo progresywny i twardy? Sugerujesz mi, ze zwyklym damperem gdzie ledwo ustawienia dzialaja ala dhx zrobie z turnera czy orange V10tke?

A co do mojego roweru z airem to ty przez całe zycie chciałes tego samego? W tamtym czasie chcialem miekki rower to raz, a dwa to jak juz mówilem podczas radosnej rozmowy majacej na celu najaz na mnie zapoczatkowanej przez Srejsd - miałem na niego świetna cene.
Prosze cie jak masz zamiar na kogos najechac to weź sie poducz troche.

Srejsd widze, ze to konto jest stworzone głownie zeby dorzucac głupie komenty. Masz jakis problem z moimi postami na forum to mozemy normalnie pogadac bo szczerze takie zachowanie jest smieszne. Zalozyles sobie drugie konto z neo i chowasz sie.
Srejsd
Kontakt:

1. nie mam tu drugiego konta
2. moze Liwcio nie miał racji w kazdym punkcie, ale popieram sam sprzeciw
3. Ty tez nie masz zawsze racji, wyobraź to sobie. A czytanie referatow na necie nie czyni cie alfą i omegą, lepiej idz pojezdzic. Wypowiadasz sie o kazdej ramie, a na wiekszości nie jezdziles, wiec moze nie baw sie w takiego doradce, bo na pewno nie jednego ridera wprowadziłeś w błąd.
4. czy ja na kogos najechałem?
Srejsd
Kontakt:

PS. nie chowam się, ale wnioskuje ze Ty mnie szukasz :) chyba cos ci siadło na psyche...
Papas
Kontakt:

Post autor: Papas »

Cala Prawada
Załączniki
spaced.JPG
spaced.JPG (28 KiB) Przejrzano 1417 razy
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Spaced pisze:Sugerujesz mi, ze zwyklym damperem gdzie ledwo ustawienia dzialaja ala dhx zrobie z turnera czy orange V10tke?
Nie wiem od kiedy Fox DHX jest zwyklym damperem w ktorym ledwo regulacje dzialaja?... o dhx 5.0 mowie bo on te regulacje posiada.
http://www.endura.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

ACextreme mozna go ustawic pod siebie ale drastycznych zmian w nim nie zrobisz. Moze troche przesadzilem ale czekam na RC4 i mam z nim pewne nadzieje zwiazane ;)
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

3 radki jakie znam popękały !!!
Qcbory,Diabła,Olka wszyscy mają technikę i nie katują roweru.

dziwnie poprowadzona linia łańcucha - obciera o trójkąt.

ramka wizualnie miłą ale praca nie powala...no i te pękające elementy.

cena wyjściowa roweru jest jakaś chora !!! za co ??? za lakier i naklejkę !!!
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Srejsd
Kontakt:

nie proboje wpajać innym że referaty i słowo pisane jest beee, chodzi mi o to, ze wiedza Pana Spaced'a to głownie wiedza teoretycza, wiec nie jest do konca wiarygodnym "ekspertem", a na takiego sie kreuje, lub dał sie wykreować - nie wnikam. w kazdym razie dla mnie i wielu innych ludzi, 80% tego co pisze to paplanina. czesto rozsyłamy sobie linki z jego tworczością, cytujemy i jest fajnie :)
a jezdze dość dużo, dzieki
Spaced
moderator
Kontakt:

Srejsd to wytykaj mi błedy, a nie komentuj tylko, ze nie jezdze jak nie wiesz co robie. Swoja droga na pmy mogłbys odpowiadac. Sam jak cos zle mówie to z checia sie naucze. Łatwo krakac, ze teoretyzuje, a trudno powaznie wytknac błedy. Ja na konstruktywna krytyke jestem gotowy. Jak na razie mówisz mi tylko, ze jest zle, a chyba sam nie wiesz co. Chcesz dalej prowadzic to rozmowe to pisz na PM bo na prawde jestem otwarty. Dalsze offtop w tym temacie po prostu zostanie uznany za spam.
Srejsd
Kontakt:

OK, od teraz jak cos zauwaze to z checią Ci wytkne, tylko nie mysl ze sledze każdy post z Twoim udzialem - prawie niemozliwe.
ODPOWIEDZ