Obróbka zdjęcia

Nerwus
Kontakt:

Post autor: Nerwus »

Krakus_dh określenie "pełna dziura" jest powszechnie stosowane w środowisku fotograficznym.
A wywodzi się od tego, że przysłona to regulowany otwór znajdujący się w obiektywie. Poprzez przysłonę regulujemy ilość światła wpadającego do aparatu na materiał światłoczuły lub matrycę. Przysłona przypomina dziurę, im większa tym więcej wpada światła.

Tak btw. to nie chce, żeby było że się wymądrzam czy coś, profesjonalistą też nie jestem, ale interesuje się tym, oczytałem się trochę na forach. Piszę to dla wszystkich którzy czytają ten topic, żeby było wiadomo o co chodzi.

I foto, to tak żeby zobrazować. Pierwsza myśl jaka przychodzi do głowy to dziura.
Obrazek

Trochę ten temat zszedł z głównego toru :P
Krakus_dh
Kontakt:

Post autor: Krakus_dh »

Mnie tam tłumaczyć nie trzeba bo jak bym nie wiedział o co chodzi to bym się nie wypowiadał. Stąd moje zdziwienie bo, bywając w środowisku fotograficzno artystycznym nigdy nie spotkałem się z określeniem pełna dziura, może na forach tak piszą ;]
http://www.pinkbike.com/photo/924780/

naaakurwiaj!
Nerwus
Kontakt:

Post autor: Nerwus »

Krakus_dh możliwe, ale to tak jak i z językiem, w każdej części Polski mówią po polsku ale trochę inaczej.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

żona mi poczytała o foto jak temat przeglądałem i stwierdziła, że "na pełną dziurę" to trochę po chamsku (studentka fotografii )
Wg mnie po męsku hehe :)
A co do zdjęcia to wszystko co napisaliście to prawda, ale w tym wypadku fotograf raczej nie robił tego ze statywu, a trochę panoramował z ręki . wg mnie bardziej prawdopodobne niż przycinanie.
I do takich zdjęć ja najbardziej lubię Panorama Factory (a potem PS dla ładniejszego wyglądu)
ODPOWIEDZ