OPONY !!!! Pomocy !!!!

Łukash
Kontakt:

OPONY !!!! Pomocy !!!!

Post autor: Łukash »

Chcę kupić opony : głównie street, także po jakichś polnych ubitych dróżkach no i trochę dirtu.

Teraz nie wiem jakie opony wziąć : mam KOLOSSALA 2,35 przód tył coś podobnego jest to KENDA nie wiem jaki model tyle że 2,10.

Ich żywot się kończy więc postanowiłem kupić nowe.

I teraz co radzicie : wziąć coś typu TABLE TOP lub K-RAD ( jaka szerokość 2,30 albo 1,95 ). Czy raczej coś takiego jak mam - klockowatego ;p, w miarę taniego np. SCHWALBE SPACE czy KENDA NEVEGAL.

1. Wygląd . Czy K-RAD jest w stanie dorównać np. właśnie NEVEGALOWI ???
Z NEVEGALEM będzie bardziej "grubo" ????

2. Opory toczenia : wiem że K-RAD-y będą miały na 100% mniejsze, ale moja KOLOSSAL wcale takich dużych nie ma.
Także jakby było coś podobnego w oporach to ok.

3. Ścieralność : które się szybciej zetrą w tych warunkach ?

4. Wytrzymałość : moimi rozpędzony ( dla testu ) wjechałem w krawężnik przy ok. 20km/h i nic ( dętki nie wiem jakie mam ).

Jak uważacie : co będzie lepsze ??

Pozdrawiam
Łukasz

P.S. Może trochę laickie pytania ale jestem początkującym w tym sporcie xD :lol:
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

ja mam table topy i po 4 miesiacach na przodzie bieznik jest jak nowy, jezdzilem w streecie czasami polne drogi tak jak ty.
co do wytrzymalosci to najlepsza opona polegnie jak nie umiesz dobrze dopompowac i nie masz techniki.
bierz table topy
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

Cóż - ja tylko radzę unikac kendy - te opony to szmaty (zwłaszcza k-rad). Z kilku które miałem 'przyjemnosc' posiadac, żadna nie dotrwała końca eksploatacji w całości.
Łukash
Kontakt:

No dobra a co z ich przyczepnością ??? Jak się wypadnie do lasu dadzą radę ???
Skłaniam sie ku NEVEGALOM..... dobra cena fajny klocek a w sprzętowni dobre opinie
greenman
Kontakt:

Post autor: greenman »

skoro chcesz gumy do streetu i czasem dertu to z tych co wymieniłes tylko table top'y.
1. - Nie potrzeba ci takich klocowatych kend kolossal itp itd, zapomnij o nich lepiej :P
2. - Table topy napewno beda miały mniejsze opory toczenia niz kolossale co przelozy sie oczywiscie na wiekszosc lekkosc jazdy.
3, - Napewno kolossale sie szybciej zetra niz table topy
4. - każda opone mozna tak rozwalic :P

PS k-rad to szmaciane opony... kiedys miałem i po 3 miesiacach sie rozwaliły - nie polecam :)
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

table topy spoko sie spisują. Ew. jak masz 24'' a nie 26'' to jeszcze KHE ale to sprowadzac by pewnie trzeba.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

TableTop albo Kenda SBE. Nevegal to ciężka krowa z miękkiej gumy, która na asfalcie zniknie ci po sezonie a opory toczenia ma jak traktor.
Łukash
Kontakt:

Nie wiem, jakoś Table Topy mnie nie przekonują :(. A K-Rady 1,95 wystarczą ????

Skoro mówicie że KOLOSSAL i NEVEGAL to krowy to dajcie coś inneg, fajnego z klockowatych w rozsądnej cenie
Bombell
Kontakt:

K-rad gorszy od TableTopa i to sporo. Gorsza, guma, cięższe, przy wysokim cisnieniu nawet 60TPI lubią się pruć. Table mam juz jakies pół roku, bieznika jeszcze sporo.

A po jaką choinke chcesz "klockowate" opony na street? W Kozich macie fajny park a z oponami o agresywnym biezniku raz, że będziesz się męczył bo będziesz się toczył jak czołg. Dwa, że za chwile będziesz miał łyse. Trzy, że ciężkie itp. itd. Bierz TableTopy a jak więcej kasy SBE i śmigaj.
Łukash
Kontakt:

Ale czemu odradzacie te K-Rady ??
Bo niezbyt rozumiem
Aha i ja jestem początkującym także nie latam u nas na tych największych rampach....
Ogólnie to miałem napisać Kozie/Kicin bo tam mam rower i tam pomykam.......
Czmu chcę klocki ??? Bo lepiej wyglądają moim zdaniem....
Bombell
Kontakt:

Ale klocki nie są do streetu a tym bardziej kiepskie klocki. Jeśli wygląd stawiasz ponad własności trakcyjne to bierz Nevegale. I nie ździwiłbym się jak Cie w Kozich na parku wysmieją, ze z takimi traktorami tam wogóle masz czenośc wjeżdżać :)
Dla czego nie K-rady?
Bombell pisze:K-rad gorszy od TableTopa i to sporo. Gorsza guma, cięższe, przy wysokim cisnieniu nawet 60TPI lubią się pruć
Coś jeszcze?
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

wlasnie dostalem nowe kolka 26". Z przodu k-rad a z tylu schwalbe table top i powiem ze taki zestaw jest lepszy od 2x table top.
nooz
Kontakt:

Post autor: nooz »

od siebie do przyczepności table topów: jeździłem na nich w lesie po ściółce i powiem że ch***** ale nie miałem do porównania kendy. do streetu i dirtu jak najbradziej
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

Łukash a czemu Ty sie tak uparles na te K-RADy?
Łukash pisze:Czmu chcę klocki ??? Bo lepiej wyglądają moim zdaniem....
na wygladzie sie nie jezdzi ;]

ew kenda SBE jesli chodzi Ci o wyglad to wyglada w miare i jakis bierznik tam ma.. oprocz K-RADow i table topow mozesz wziasc maxxisa holly rollera..

Łukash pisze:4. Wytrzymałość : moimi rozpędzony ( dla testu ) wjechałem w krawężnik przy ok. 20km/h i nic ( dętki nie wiem jakie mam ).
wszystko zalezy najbardziej od cisnienia i detki.. a takie "testy" nie sa za madre ;]
Łukash
Kontakt:

A jeśli chodzi o te Kendy K-Rad jaki rozmiar ??? 26x 1,95 ? 26x2,30 ??
Co się uparłem na K-Rady ???
Proste :
1. Niższa cena
2. Mam więcej zaufania do Kendy
3. Opinie chyba trochę lepsze
4. Bardziej mi się podobają
artin.van.bruyen
Kontakt:

Post autor: artin.van.bruyen »

mam table topa na tyle. przeżył wiele.
dobra przyczepność
małe opory tocznia
lekka
wolno się ściera
ja też lubię czasem wlecieć na las i polatać troszkę, w sam raz się na to spisuje, a do street/dirt miodzio :)
pentel
Kontakt:

Post autor: pentel »

Maxxis Holly Roller powinny ci odpowiadać.
Są dość krowiaste ale całkiem dobrze się spisują. Mi po pól roku jazdy (używam głownie dirt i street) lekko przytarł się bieżnik tylnej opony. Mankamentem jest dość wysoka waga i wyższa cena w porównaniu do table topow i k-rad ale opony są naprawdę wytrzymałe.
Łukash
Kontakt:

A co byście poradzili z takich " bardziej streetowych " klocków do około 50zł/szt. ?
Może uda się znaleźć coś takiego bardziej twardego .
Może High Roller ? Będzie dobrze współpracował z Kolossalem na przodzie ?? ( nie wiem czy wymienić, wyszły druty ale jeżdżę tak od sierpnia chyba.
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

Łukash najlepiej jak bys zmienil opony te co masz na opony typowo do streetu czyli np. table top, holly roller.. ew k-rad na ktorego tak sie uparles.. sluchaj jest tutaj troche forumowiczow ktorzy juz troche wiedza na temat czesci m in opon.. skoro odradzaja Ci k-rada to czemu nie chcesz ulec i wziasc table topa czy holly? jak tak bardzo chcesz to bierz te k-rady tylko zebys potem nie pisal ze Ci sie szbyko zajechaly czy cos..

pzdr
ODPOWIEDZ