montaż piasty w Steetlegal-u
-
- Kontakt:
Chciałbym prosić użytkowników streetlegali o pomoc... Właśnie montuję koło, jednak mam jeden duuuży problem. Piasta (Grimeca na zwykłą oś MTB), po założeniu prześciówek z osi 10mm na 14mm nie chce mi się zmieścić w tylnych widełkach. Koło da się zamocować jedynie po odkręceniu z piasty nakrętek kontrująych luzy(dwie czarne nakrętki, każda po jednej stronie piasty). Czy ktoś miał podobny problem?? Czy można jeździć bez tych nakrętek (teoretycznie piasta ściskana jest przez zacisk i adaptery, ale jazda bez nakrętek chyba możę spowodować uszkodzenie piasty)? Może wiecie co z tym zrobić. HELP!!
"The rulez are made to be broken"
-
- Kontakt:
Niestety po włożeniu piasty (bez adapterów) zostaje mi około 1mm luzu. Czy to normalne. Co mam zrobić?? Rozchylić bardziej widełki w trakcie wkładania??
Widełki wcale nie musza miec dokładnie 135mm jak piasta jak rama jest bez komponentów. Wazne jest tylko, że przy 135mm piascie rama do takiej przewidziana bo założeniu piasty i skreceniu wszystkiego, ważne że przy 135mm dropouty są idelnie równoległe. Bo spawa sie w "ramach" takich specjalnych mocowaniach i wtedy ustawione na 135mm i równolegle. A jak sie pospawa i wyjmie z ramy różne są naprężenia i widełki będą raz szerzej raz wezej. Po założeniu ma byc 135mm. A streetlegal widły ma sztywne. Ale nie próbuj położyć ramy na boku i be piasty stanac na widełkach bo kazda rama nawet wachacz od motocrosu sie wygnie :) Konstrukcja ma być sztywna po wsadzeniu piasty i tak jest. Piasta zamyka układ i jest git ;)
dupa.
-
- Kontakt:
Wieleki dzięki za pomoc. Jakoś to już założyłem :) (trochę zeszlifowałem takie pokładki w pieście, a przy zakładaniu lekko rozchylilem widełki i jakoś weszło :D )
-
- Kontakt:
Operacja wyglądała tak że ja rozciągałem lekko widełki na boki, a kumpel wsuwał koło z adapterami :D.