montaż piasty w Steetlegal-u

<=Psycho=>
Kontakt:

Post autor: <=Psycho=> »

Chciałbym prosić użytkowników streetlegali o pomoc... Właśnie montuję koło, jednak mam jeden duuuży problem. Piasta (Grimeca na zwykłą oś MTB), po założeniu prześciówek z osi 10mm na 14mm nie chce mi się zmieścić w tylnych widełkach. Koło da się zamocować jedynie po odkręceniu z piasty nakrętek kontrująych luzy(dwie czarne nakrętki, każda po jednej stronie piasty). Czy ktoś miał podobny problem?? Czy można jeździć bez tych nakrętek (teoretycznie piasta ściskana jest przez zacisk i adaptery, ale jazda bez nakrętek chyba możę spowodować uszkodzenie piasty)? Może wiecie co z tym zrobić. HELP!!
"The rulez are made to be broken"
fer
Kontakt:

Post autor: fer »

mnie tam wszystko ladnie wchodzi.... moze daj jakies ciensze to kontry?
fer
gg 2737818
erenes
Kontakt:

Post autor: erenes »

streetlegal bez adapterków miał około 142mm szerokosci w dropoucie. Z adapterkiem własnie 135 wiec powinno być ok. Jesli wchodzi piasta bez adapterka (i ma 135mm) to napewno da sie upchnac jeszcze po 3mm na strone adapterki.
dupa.
<=Psycho=>
Kontakt:

Niestety po włożeniu piasty (bez adapterów) zostaje mi około 1mm luzu. Czy to normalne. Co mam zrobić?? Rozchylić bardziej widełki w trakcie wkładania??
RIDE ZONE
Kontakt:

Post autor: RIDE ZONE »

Chyba będę w stanie pomóc.

Tylne widełki w Streetlegalu są bardzo sztywne. Wystarczy przy wkładaniu tylnego koła je lekko rozchylić i wszystko powinno wejść bez problemu.
Nie wykręcaj nakrętek kontrujących z piasty!!! Możesz zniszczyć piastę a przy okazji uszkodzić ramę.
www.ride-zone.com
erenes
Kontakt:

Post autor: erenes »

Widełki wcale nie musza miec dokładnie 135mm jak piasta jak rama jest bez komponentów. Wazne jest tylko, że przy 135mm piascie rama do takiej przewidziana bo założeniu piasty i skreceniu wszystkiego, ważne że przy 135mm dropouty są idelnie równoległe. Bo spawa sie w "ramach" takich specjalnych mocowaniach i wtedy ustawione na 135mm i równolegle. A jak sie pospawa i wyjmie z ramy różne są naprężenia i widełki będą raz szerzej raz wezej. Po założeniu ma byc 135mm. A streetlegal widły ma sztywne. Ale nie próbuj położyć ramy na boku i be piasty stanac na widełkach bo kazda rama nawet wachacz od motocrosu sie wygnie :) Konstrukcja ma być sztywna po wsadzeniu piasty i tak jest. Piasta zamyka układ i jest git ;)
dupa.
<=Psycho=>
Kontakt:

Wieleki dzięki za pomoc. Jakoś to już założyłem :) (trochę zeszlifowałem takie pokładki w pieście, a przy zakładaniu lekko rozchylilem widełki i jakoś weszło :D )
<=Psycho=>
Kontakt:

Operacja wyglądała tak że ja rozciągałem lekko widełki na boki, a kumpel wsuwał koło z adapterami :D.
bicer
Kontakt:

Post autor: bicer »

moze adaptery zalozyles na odwrot..
ODPOWIEDZ