Nowe Disco. Stare DV wazylo mniej, cos kolo 4,4 - 4,3 bodajze, bylo na wezszych rurach znacznie. Army stary to 4,5 - 4,6.ArthurGreen pisze:4.6 kg waży Disco
Karpiel Apocalypse
Dyskusyjna to jest sprawa, czy ktoś rzeczywiscie potrzebuje taki skok. Sam ważę nie mało, a jedzę na na sprzędzie, który ma 145 mm z przodu i 160 z tyłu. Troszkę z tyłu brakuje mi progresji ale i tą rzecz zamierzam niedługo poprawić. Natomiast 5 kg uważam za sporą wagę, ale akceptowalną. Może nie do racingu, ale do treningu/jazdy dla przyjemności to OK, zwłaszcza, że rama ma multum regulacji. Oczywiscie w kontekście ceny to już nie wygląda tak różowo, 3 tysiące euro to jest za dużo jak na sprzęt treningowy, no, ale jak sie kupuje Ferrari to też się nie płaci za samą maszynę, zresztą dość przeciętnie wykonaną. Taki Nissan GTR, jest podobno lepszy pod każdym względem (nie sprawdzałem, ale dane mówią same za siebie, na N'ringu GTR sklepał ostatnio nawet Porsche GT2, poza wszelką dyskusją pozostają mozliwości tuningu) a kosztuje coś koło 1/3 tego co F430 czy wspomniane GT2. To samo zresztą jest w przypadku wynalazku, który nazywa się caparo T1, jest w stanie wygenerować przeciążenie boczne 3G, podczas gdy Enzo ciut powyżej 1G, cena jest również ułamkiem ceny Enzo. Oczywiscie jako mentalny punkowiec mam w głębokim poważaniu takie rzeczy jak prestiż, nienawidzę za takie rzeczy przepłacać i mam zawsze niezły ubaw jak oglądam na Disccovery zmoczonych kolesi którzy kupują Hot Rody i Choopery technicznie zapóźnione o kilkadzisiąt lat, za to wypolerowane nawet od spodu za kosmiczną kasę. Ale takie są własnie prawa rynku, lans jest nieodłącznym atrybutem współczesnego zycia, czy się to komuś podoba czy nie. Niewątpliwie wymiar lanserski produktów Karpiela jest kosmiczny, ale też nie róbmy z nich pederastów, chyba jednak nie jest tak, że te ramy to kawał koca który w zasadzie nie wiadomo czemu ma służyć.
Apocalypse z damperami 5,4 a wogole to zlookajcie http://www.xbike.com.pl/produkt.php?id=1385&l=0
n0 ridE n0 fUN
Apocalypse z damperami 5,4 a wogole to zlookajcie http://www.xbike.com.pl/produkt.php?id=1385&l=0
Nawet jeśli waży 5,4 to w dalszym ciągu nie jest to jakaś niestworzona masa, nie jest to mało, ale przecież do 5 kg potrafią ważyć uznane za cywilizowane ramy z pojedynczym damperem i bez tylu regulacji.
Jeśli chodzi o te 12 metrowe dropy jako uzasadnienie do hardcorowej konstrukcji ramy - w sumie zapomniałem,że ten model jest robiony na zamówienie. W tej sytuacji rzeczywiście ma to sens, na pewno też 30 cm skoku to za dużo do normalnego DH, na pewno nie ma wiele osób które aż tak dzikie rzeczy robią na rowerach, ale dlatego też nie robi się tego seryjnie. No i jeśli rozpatrywać tą ramkę jako superniszowy produkt dla skrajnych wariatów to nie ma się czego przyczepić.
Tak o nowym. Pytałem sie o te ramy bo widzialem mało róznic miedzy nimi i własnie głownie (jesli nie w ogóle, nie chce mi sie maila szukac) to sa to te same ramy. - Podobna waga, geometria etc. Army drozszymorthias pisze:Jesli mowisz o nowych karpielach to tak, stare Disco i Army roznily sie znacznie.

Mów o nowym bo tu jednak chyba dyskutujemy o obecnie produkowanym sprzecie. Jest 195-250mm czyli mały skok na racing i duzy na hardcore trasy i paru wariatów bez techniki.morthias pisze:Army ma standardowo regulacje 210-270 mm. Apocalypse po wyciagnieciu jednego dampera ma prawie to samo, za to ma mniejszy kat glowki. Do tego ma tyle regulacji, ze naprawde mozna to sobie idealnie dostosowac. I suport tez bedzie nisko .
A co do Apo to co z tego ze mozna wyjac damper i ma mniej skoku. To tak jakbys powiedział, ze nowe Camaro to swietny wóz wyscigowy trzeba tylko zawieszenie wymienić. Jaki jest sens kupowac taki rower zeby potem wyjac damper? Do tego jak sam mówisz jest jeszcze róznica na głowce.
Inna sprawa, ze ja dalej nie rozumiem tego wielkiego podniecenia jakie w Polsce powoduje fakt, ze niektóre konstrukcje maja wielkie ilosci skoku i sa reklamowane jako super duper hardcore. Moze mi ktos wytłumaczyć co jest w tym tak podniecajacego?
BTW. Mortias czy niezniszczalny bedzie Apo to sie przekonamy. Nie ma co zakladac jak nikt jeszcze go nie ma

Podniecający jest ten skok Apo i te dwa dampery, wygląd, noi oczywiście mega LANS!!!Spaced pisze:Inna sprawa, ze ja dalej nie rozumiem tego wielkiego podniecenia jakie w Polsce powoduje fakt, ze niektóre konstrukcje maja wielkie ilosci skoku i sa reklamowane jako super duper hardcore. Moze mi ktos wytłumaczyć co jest w tym tak podniecajacego?

A- Ile masz skoku ?
B- 200mm
A- hahaha a ja mam 300mm

B- jaaaa prze ch*j z ciebie !!! Ja tez chce tyle mieć!!!

Oczywiście żart

SELL OGARNIJ! --->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25075252
Zabawa. Czasem fajnie pojeździć jak worek kartofli czołgiem. Pirat jeździ i mu się podoba taki styl, sporo ludzi nadal bawi się Mosterami i np s8 i są zadowoleni.Spaced pisze:Inna sprawa, ze ja dalej nie rozumiem tego wielkiego podniecenia jakie w Polsce powoduje fakt, ze niektóre konstrukcje maja wielkie ilosci skoku i sa reklamowane jako super duper hardcore. Moze mi ktos wytłumaczyć co jest w tym tak podniecajacego?
Są różne preferencje, osobiście lubię ultra lekkie i długie rowerki, ale nie znaczy, że każdy musi takie lubić. Po to właśnie jest wybór zresztą jak w każdych zabawkach.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
spaced odnosze wrazenie ze stawiasz polakow nizej niz debili z usa czy kanady ...
A Ty mozesz mi wytlumaczyc co jest takiego podniecajacego w ramach Lapierre?
Ty sie jarasz Lapierrem a ktos inny Apocalypsem wiec chociaz poudawaj przez chwile ze rozumiesz ze inni wola cos innego
ciagle piszesz "Nie rozumiem dlaczego w Polsce..." a chyba bylo pisane miliard razy ze kazdy ma inne preferencje i nie kazdego jaraja nowe trendy prosto z USA.Inna sprawa, ze ja dalej nie rozumiem tego wielkiego podniecenia jakie w Polsce powoduje fakt, ze niektóre konstrukcje maja wielkie ilosci skoku i sa reklamowane jako super duper hardcore. Moze mi ktos wytłumaczyć co jest w tym tak podniecajacego?
A Ty mozesz mi wytlumaczyc co jest takiego podniecajacego w ramach Lapierre?
Ty sie jarasz Lapierrem a ktos inny Apocalypsem wiec chociaz poudawaj przez chwile ze rozumiesz ze inni wola cos innego
Pure Freeride
Driver a nie wolno mi nie rozumieć? Ja nie bronie nikomu sie ramka jarac bo sam sie kiedys jarałem nia ale zastanawiaja mnie rzesze ludzi, którzy na prawde uwazaja, ze ta ramka jest wymagana do ich typu jazdy i ze wszystko inne polegnie
Po prostu nigdzie poza naszym krajem sie z takim mysleniem nie spotkalalem co nie znaczy, ze mam cos do niego.

Spaced > w wielu krajach jest moda na czołgi. W szczególności biedniejszych, gdzie kupienie sprzętu jest problemem finansowym. U nas natomiast panuje nieziemskie przekonanie o własnych umiejętnościach. Dropy rosną o hopkach nie wspomnę ( szkoda, że w 99% tylko na forum ). W takich warunkach sprzęt musi być pancerny. A jak jest prawda ? Oj cieniutko, cieniutko. Na świecie się jeździ u nas katuje.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Celny argument, mam podobne podejście do tematu. To co jeżdżę to jest pół-enduro i w ogóle mi nie przeszkadza, że rower waży 18 kg. Startować w jakichkolwiek zawodach to zapewne nie ma sensu takim sprzętem, ale przynajmniej nie rozwalę go na byle błędzie. Mogę sobie kupić rower za 20 koła albo i za 30 który będzie ważył 2 kg mniej i będzie nawet bardziej wytrzymały od tego co mam obecnie, ale po co? I tak jestem za cienki żeby gdzieś startować, a do jazdy dla zabawy to mi wystarczy to co mam.Steel2 pisze:Spaced > w wielu krajach jest moda na czołgi. W szczególności biedniejszych, gdzie kupienie sprzętu jest problemem finansowym. U nas natomiast panuje nieziemskie przekonanie o własnych umiejętnościach. Dropy rosną o hopkach nie wspomnę ( szkoda, że w 99% tylko na forum ). W takich warunkach sprzęt musi być pancerny. A jak jest prawda ? Oj cieniutko, cieniutko. Na świecie się jeździ u nas katuje.
Tyle, że ne specjalnie mogę się zgodzić z tym w kontekście Apocalypse. To nie jest sprzęt z nadmiarem wytrzymałosci , dobry do trenowania, nie koniecznie zaawansowany technicznie, ale za to nie do zdarcia i w sensownej cenie, to jest kosztowna rama wykonywana na zamówienie i przeznaczona dla wąskiej grupy klientów, raczej na pewno nie dla mniej zamożnych.
Spaced - przeceniasz ten kraj. Nikt by nie produkował cięzkiej i prawie niezniszczalnej ramy gdyby nie szła ona na cały świecie, a sprzedawała się tylko w Polsce. Nie wiem co ludzie gadają (być moze rozsądnie gadają, że nie potrzeba im nie wiadomo jak mocnego sprzętu, tylko u nas gdzie przez 50 lat wszystko było małe teraz najlepsze jest to co duże), ale jakoś nie widzę, żeby było u nas Monsterów i Karpieli jakoś bardzo dużo. A to że niektórzy wolą mieć troszkę za mocną ramer niż ciut za lekką to dobrze ujął Steel - nie każdego stać na to, żeby co chwila coś naprawiać, ja jeszcze mogę dodać, że nawet jeśli kogoś stać to nie zawsze jest taka potrzeba i sens.
-
- Kontakt:
Co do wagi apocalypese to biorąc pod uwagę jej "masywność" dwa dampery co w rezultacie daje 300mm skoku to 5,4 kg jest dobrym rezultatem. Jakby nie było to jest wiele ram które zostały zaprojektowane z myślą o użytkowaniu ramy w downhillu/freeride a pomimo to nie mogą sie pochwalić lepszym rezultatem, np. giant glory, trek session 10, GT IT-1, banshee scream... Żadna z tych ramek nie może poszczycić sie większą ilością skoku, większą pancernością, mnogością ustawień no i wagą.... Także apo nie wypada w cale najgorzej
Pomimo wszystko nie kupiłbym tej ramki ponieważ nie wykorzystałbym jej nawet w 10%.
Ta ramka została stworzona do ostrego FR, mega gapy dropy, ja preferuję inny styl jazdy i nie potrzebuje takiej ilosci skoku i takiej "pancerności" a co za tym idzie a mianowicie waga... Ale jak już wcześniej pisałem to takim disco bym nie pogardził

Pomimo wszystko nie kupiłbym tej ramki ponieważ nie wykorzystałbym jej nawet w 10%.
Ta ramka została stworzona do ostrego FR, mega gapy dropy, ja preferuję inny styl jazdy i nie potrzebuje takiej ilosci skoku i takiej "pancerności" a co za tym idzie a mianowicie waga... Ale jak już wcześniej pisałem to takim disco bym nie pogardził

SELL OGARNIJ! --->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25075252
Ktoś coś takiego robi, więc jest na to jakiś chętny. Jakby takiej ramy zabrakło na rynku, to byłby on o coś uboższy, smutne...
Driver a nie wolno mi nie rozumieć? Ja nie bronie nikomu sie ramka jarac bo sam sie kiedys jarałem nia ale zastanawiaja mnie rzesze ludzi, którzy na prawde uwazaja, ze ta ramka jest wymagana do ich typu jazdy i ze wszystko inne polegnie Wink Po prostu nigdzie poza naszym krajem sie z takim mysleniem nie spotkalalem co nie znaczy, ze mam cos do niego.
Jest też kwestia tego, że komuś się to może zwyczajnie podobać. Ma pieniądze, chęć zakupu takiej ramy, to kupuje, choćby miał na nim jeździć na ryby. Ty kupujesz ramkę 3,5kg z damperem bo "inna Cię ogranicza" (choć u nas o profi, dla którego 15gram robi sporą różnicę jest może kilku), albo Ci się podoba, ten ktoś kupuje karpiela bo "inna go ogranicza", albo mu się podoba...
Macie dwie różne ramy, ale odczucia, które wam towarzyszą, kiedy o nich myślicie są identyczne ;]
ja kupiłem sobie monstera. Nie dlatego, żeby się na nim ścigać, nie dlatego, ze waży tyle co topór wikinga... Po prostu mi się podoba, ładnie pracuje, trudno go zepsuć i nie zmienię go pomimo tego, że technologia idzie do przodu i amortyzatory pracują coraz lepiej będąc coraz lżejsze.
Chciałbym do niego ramkę nicolaia, taką, bo mi się podoba, mimo, że z damperem waży tyle co ten karpiel z dwoma i mimo, że postrzegano by mnie na tym jako lansera, którego wyprzedza się w górach, kiedy ten sprowadza rower ze ścianki :d
kiedyś powiesiłbym sobie moją wysłużoną, 10 letnią maszynę na ścianę i bym się cieszył ładną ozdobą, którą w każdej chwili mogę z niej zdjąć i sobie pośmigać na ryby

dla każdego coś innego, więc nie ograniczajmy rynku zadając pytania "po co to komu", bo zostaniemy z lekkimi, brzydkimi rowerami, które trzeba wymieniać co sezon i nikt nie będzie miał wyboru :]
-
- Kontakt: