Rock Shox Pike 409 jaki olej..??

Foxik_DH
Kontakt:

Rock Shox Pike 409 jaki olej..??

Post autor: Foxik_DH »

Witam. Mam problem posiadam ten cudny amorek jeżdżę trochę dh amorek świetnie pracuje jedyna wadą jest to jak chce poskakać hopki dobijam go szkoda niszczyć sprzętu co mogę zrobić żeby amorek fajnie wybierał tak jak teraz a ze bym go nie dobijał..jak wymienią olej na 10w.?? czy to zmieni pracę ze będzie bardziej "zamulał" czy ze go mniej będę dobijał aha ważę 55kg amorek pracuje z ramką ht. słyszałem ze jaki się sprężynę wymieni to się praca psuje.. proszę o doradę gdyż jestem zielony w tych sprawach pozdro. :D
Kontakt:

Post autor: Domi »

podłączę się do tematu....Mam ten sam problem...;/ slyszalem ze mozna się pobawić motion controlem zeby byl troche twardszy i dolać oleju do u turna czy jakoś tak....ale nie znam szczegółów....
Sołek
Kontakt:

Post autor: Sołek »

hmmm temat był już poruszany wile razy więc warto przejrzeć stare tematy.
Foxik_DH akurat w twoim przypadku to trochę dziwne bo wagę masz odpowiednią, ja ważę 80 kg i tu były schody :? , zmieniłem sprężyny na niebieskie (czyli te pośrednie)
i prawie tak samo jak było :cry: , zmieniałem olej i tu faktycznie troszkę można poszaleć z 7W i 10W ale wtedy troszkę go mulimy. W moim przypadku jeszcze zdarza się że dobije ale już nie tak często. Jeszcze mam założony patent z gumką ale to troszkę inna bajka.

Na twoim miejscu sprężyn bym nie wymieniał tylko z olejem próbował, szkoda kasy.
Może tez warto poprawić technikę lądowania :)
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

no to ja moze cos dodam.. sam mam pike tyle ze 426.. mam dwie sprezyny jedna seryjna (chyba czerwona, moge sie mylic) a druga czarna.. jezdzac jeszcze w 4x na czarnej byl w sam raz.. teraz jezdze FR i na 140 skoku z seryjna sprezyna(czyli miekka) i jakos od 4 miechow go nie dobilem (a nie jednego dropa zaliczyl) olej mam 10W a moja waga wynosi okolo 73 kg ;).. z czasem jak bedziesz jezdzil to nabierzesz techniki i raczej nie powinienes go dobijac ;)..

PS nie dolewajcie za duzo oleju to tlumika bo go wam rozszadzi lacznie z uszczelkami a nie bedzie wtedy za dobrze, ja do swojego wlalem tyle ile jest na stronie RS-a i jest ok ;).. do sprezyny nic nie wlewalem..

pzdr
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Sołek

Sołek pisze:zmieniałem olej i tu faktycznie troszkę można poszaleć z 7W i 10W ale wtedy troszkę go mulimy.
On zrobił pod względem pracy duro z tego pika, ale patent dobry.
Sołek pisze:Może tez warto poprawić technikę lądowania
W Twoim przypadku na pewno :twisted: ale tylko na dirtówce :mrgreen:
Back in black
Foxik_DH
Kontakt:

Post autor: Foxik_DH »

dzięki za info. chyba spróbuję z olejem pokombinować ale nie wiem czy nie szkoda psuć pracy tego amorka jest świetna a propo motion controlem jak go dobrze ustawić zęby był twardszy w która stronę się ma kręcić tym imbusem co od dołu ustawia się powrót odbicia bo jak chce nim regulować to sobie kręcę i kręcę i kręcę...bez "oporu" proszę :mrgreen: o pomoc
eskimos28
Kontakt:

Post autor: eskimos28 »

To ja sie podepne xD Co się stanie jeżeli na stronie rock-shoxa piszę że powinienem wlewac olej 10W a mam na stanie 5W.Dodam że jest to rs Pilot z 2005 ten powietrzny.To jeżeli bedzie za miekki to najwyzej bede mogl sobie go napompowac?
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

Foxik_DH no to najwidoczniej zjechales sobie tlumik odbicia ;].. jesli chcesz zeby wolno odbijal to sie kreci w prawo, ale to twardosci nie zmienia..

PS ja do swojego lalem ok 100ml oleju 10w
ODPOWIEDZ