Potrzebna pomoc do jutra!!! :O

FANKA
Kontakt:

Potrzebna pomoc do jutra!!! :O

Post autor: FANKA »

Mam problem. Potrzebuje wiedziec do jutra jaka jest roznica pomiedzy plikiem wsadowym a plikiem systemowym w kompie. Mam pewne mysli na ten temat czytajac wyjasnienia tych nazw na necie ale nie znalazlam nic szczegolnego. Moze jest tu jakis informatyk i mi pomoze?....
Myslalam ze moze wsadowy mozna zmieniac i modyfikowac a systemowe nie nalezy bo moze spowodowac zle dzialanie kompa <?> ale nie wiem czy dobrze mysle. Jutro rano tu zajrze. Nara
Moje marzenie! http://www.hcfr.pl/images/news/n-test-transition_bikes_bottlerocket_1_8.jpg
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

plik wsadowy - np *.bat - zawiera komendy DOS
systemowy-plik bez ktorego system moze dzialac niepoprawnie

tak obstawiam. na codzien nie zajmuje sie windowsem
bodzio2k
Kontakt:

Post autor: bodzio2k »

Ja jebię. ;-) Trudno skumać co autor pytania miał na myśli mówiąc systemowy? Bo tak zadane pytanie to klapa kompletna. Plik wsadowy to tak jak Ci napisał blackdemon - skrypt. A plik systemowy to. np. pagefile.sys. I podobieństw pomiędzy nimi nie ma żadnych... A różnic... Pytanie od czapy lub źle zacytowane.
Sądzę, że nie pomogłem. Miłego dnia. ;-)
No Pain No Game
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
Nerwus
Kontakt:

Post autor: Nerwus »

FANKA może różnica polega na tym, że odpalony plik wsadowy sam zawiera kod i sam przetwarza dane, a plik systemowy zazwyczaj zawiera tylko informacje potrzebne do przetworzenia jakiś informacji np. boot.ini , a sam nie robi nic, tylko jest wykorzystywany przez różne inne aplikacje... (czyt. nie jest to plik wykonywalny)

Pytanie bez sensu bo nie wiadomo w jakim kierunku się zastanawiać nawet :D

A może taka, że plik systemowy to plik binarny lub ASCII a wsadowy to plik wykonywalny... inne różnice nie przychodzą mi do głowy.
owczar
Kontakt:

Post autor: owczar »

Nerwus pisze:FANKA może różnica polega na tym, że odpalony plik wsadowy sam zawiera kod i sam przetwarza dane, a plik systemowy zazwyczaj zawiera tylko informacje potrzebne do przetworzenia jakiś informacji np. boot.ini , a sam nie robi nic, tylko jest wykorzystywany przez różne inne aplikacje... (czyt. nie jest to plik wykonywalny)
Sory stary ale pier*** głupoty, takich debilizmów dawno nie słyszałem.

Po pierwsze samo słowo KOD w informatyce ma tyle znaczeń co ROWER.

1. plik wsadowy zawiera kod jawny - listę systemowych komend, operatrów, znaczników itd. jeśli chcesz wiedzieć więcej zajrzyj w google i wpisz batch.
Co najważniejsze wykonwynany jest sekwencyjnie - GO TO i RUNy nie stanowią o jego proceduralności.
2. Nazwa wywodzi się jeszcze z czasów gdy powszechne były fizyczne urządzenia zwane READER i PUNCHER - w Polsce m.in.Odra.

3. boot.ini to kiepski przykład pliku systemowego - to jest konfiguracyjny plik wskazujący skąd i po jakim czasie ma system(niekoniecznie winda) ruszyć
4. Jako plik systemowy w windzie można uznać wszelkie programy, biblioteki, które niezbędne do poprawnej stabilnej i "pełnej" pracy systemu. Wiadomo że tapeta systemowa się nie zalicza. Przykłady krytycznych systemowych plików systemu windows 2000/XP:
a) winlogon.exe
b) eplorer.exe
c) kernell32.dll
d) svchost.exe
e) większość procesów z managera procesów oznaczonych jako systemowe.
ODPOWIEDZ