Przepisy na drinki
Przepisy na drinki
Otóż zbliża się sylwester i co za tym idzie zbliżają się wielkie imprezy alkoholowe. Z tym że nie zawsze potrafimy wyczarować cuda z tego co jest pod ręką. Bo czystą zalać colą to każdy potrafi.
Piszcie tutaj wasze ulubione drinki i sposób przygotowania.
Mój ulubiony to Long Island Ice Tea (są różne wersje proporcji):
- 40ml whisky,
- 40ml gin,
- 40ml tequila,
- 40ml rum,
- 40ml wódka,
- 40 ml martini Bianco.
- 20ml cointreau,
- trochę soku z cytryny,
- coca cola lub pepsi
Mieszamy wszystko prócz coca coli/pepsi, dodajemy lód i dopiero zalewamy colą/pepsi
BTW: jak najlepiej wykorzystać rum, malibu, ballantines'a, metax'e 7* i sobieskiego czystego?
Piszcie tutaj wasze ulubione drinki i sposób przygotowania.
Mój ulubiony to Long Island Ice Tea (są różne wersje proporcji):
- 40ml whisky,
- 40ml gin,
- 40ml tequila,
- 40ml rum,
- 40ml wódka,
- 40 ml martini Bianco.
- 20ml cointreau,
- trochę soku z cytryny,
- coca cola lub pepsi
Mieszamy wszystko prócz coca coli/pepsi, dodajemy lód i dopiero zalewamy colą/pepsi
BTW: jak najlepiej wykorzystać rum, malibu, ballantines'a, metax'e 7* i sobieskiego czystego?
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2366435
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Nazywa się wściekły Pies
Birzemy kieliszek(taki co się piję wódke z niego [nie wiem jaka ma pojemność chyba 20])
Na dno lejemy soku wiśniowego do wody (taki gęsty sok) około 4mm od dna kieliszka , nastepnie kruszymy na tarce Tabasco(b. ostra papryczka jakby ktoś nie wiedział) i nastepnie wsypujemy to do szklanki (tylko pamietajcie nie za duzo) i potem wszystko zalewamy wódką po samom góre.
Za wasze zdrowie

Birzemy kieliszek(taki co się piję wódke z niego [nie wiem jaka ma pojemność chyba 20])
Na dno lejemy soku wiśniowego do wody (taki gęsty sok) około 4mm od dna kieliszka , nastepnie kruszymy na tarce Tabasco(b. ostra papryczka jakby ktoś nie wiedział) i nastepnie wsypujemy to do szklanki (tylko pamietajcie nie za duzo) i potem wszystko zalewamy wódką po samom góre.
Za wasze zdrowie

-
- Kontakt:
Polecam obczaić te stronki duzo fajnych przepisów:
http://www.drinki.com.pl/index2.php
http://www.drinkuj.pl/
Ale mi smaka zrobiłes robiąc ten temat yellow zarz sie ubieram i chyba ide do nocnego
po jakieś 0,7 
http://www.drinki.com.pl/index2.php
http://www.drinkuj.pl/
Ale mi smaka zrobiłes robiąc ten temat yellow zarz sie ubieram i chyba ide do nocnego

Najprostsze i najlepsze:
rum z cola + cytrunka
rum ze spritem i z cytrynka
trzeba uwazac bo proporcje mozna sobie dobrac dowolne bo prawie nie czuc 40% rumu
wisnioweczka z cola i oczywiscie cytrynka
Cytrynke zastepuje czasami limonka
mozna oczywiscie dodac sobie jeszcze miete.
rum z cola + cytrunka
rum ze spritem i z cytrynka

wisnioweczka z cola i oczywiscie cytrynka
Cytrynke zastepuje czasami limonka

http://www.pinkbike.com/photo/817028/
VODKATINI
Wytrawny short drink na przyjęcia.
kieliszek koktajlowy
szklanica barmańska
40 ml wódki
20 ml wytrawnego wermutu
Ponadto: oliwka
Obydwa składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka i włożyć oliwkę na szpadce.
Tyle że ja lubie to ribić z niewytrawnym wermutem i w większych ilościach (300ml - proporcje ten same)
Wytrawny short drink na przyjęcia.
kieliszek koktajlowy
szklanica barmańska
40 ml wódki
20 ml wytrawnego wermutu
Ponadto: oliwka
Obydwa składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka i włożyć oliwkę na szpadce.
Tyle że ja lubie to ribić z niewytrawnym wermutem i w większych ilościach (300ml - proporcje ten same)
przeczytałem rum ze SPIRYTEM i pomyślałem " kolejny genialny pomysł rodem z polibudy" heheDudi_KrK pisze:rum ze spritem i z cytrynka
Najważniejszy drin tego roku ;] - Wściekły Pies:
- Lejemy do kieliszka wódkę, tak do 2/3 - 3/4
- Dolewamy po ściance (!!!) sok-syrop malinowy (powinien być sok z grenadyny jest drogi, a malinowy najlepszy z ogólnodostępnych) do niemal pełna.
- Wkraplamy kilka kropel sosu tabasco (żaden zamiennik nie spisał się w tej roli)
wszystko robiliśmy na oko, choć podane proporcje sprawdzały się najlepiej. Tabasco jest cholernie ostre (nawet wódka do końca nie zabija pieczenia), więc co wrażliwszym polecam ograniczyć się do 2-3 kropel. Drink wyborny ;]
W drodze działkowych eksperymentów (pod wpływem zbyt dużej ilości wściekłych ;d), stworzyliśmy coś takiego:
Kieliszek wódki + mała papryczka piri piri - można kupić w małych słoiczkach w realu, z tym, że są dwie "wersje" Jedna za ok 6,50 jest na bazie wody z solą - ta się nie nadaje (jest świetna do innych celów). Druga za ok 3,50 jest na bazie octu z solą i to właśnie o te chodzi. W smaku przypominają nieco sos tabasco.
O co się rozchodzi? Pijąc taki wynalazek wlewamy w siebie wódkę z papryczką w środku. Rozgryzamy papryczkę i wtedy zaczyna się magia - zabija ona całkowicie smak wódki i rozprowadza po buzi bardzo przyjemny smaczek octowo-słonej papryczki. Jako, że alkohol uśmierza działanie "ostrości" papryczek na język i przełyk, papryczka nie jest ostra. Całość świetnie się komponuje :]
- Lejemy do kieliszka wódkę, tak do 2/3 - 3/4
- Dolewamy po ściance (!!!) sok-syrop malinowy (powinien być sok z grenadyny jest drogi, a malinowy najlepszy z ogólnodostępnych) do niemal pełna.
- Wkraplamy kilka kropel sosu tabasco (żaden zamiennik nie spisał się w tej roli)
wszystko robiliśmy na oko, choć podane proporcje sprawdzały się najlepiej. Tabasco jest cholernie ostre (nawet wódka do końca nie zabija pieczenia), więc co wrażliwszym polecam ograniczyć się do 2-3 kropel. Drink wyborny ;]
W drodze działkowych eksperymentów (pod wpływem zbyt dużej ilości wściekłych ;d), stworzyliśmy coś takiego:
Kieliszek wódki + mała papryczka piri piri - można kupić w małych słoiczkach w realu, z tym, że są dwie "wersje" Jedna za ok 6,50 jest na bazie wody z solą - ta się nie nadaje (jest świetna do innych celów). Druga za ok 3,50 jest na bazie octu z solą i to właśnie o te chodzi. W smaku przypominają nieco sos tabasco.
O co się rozchodzi? Pijąc taki wynalazek wlewamy w siebie wódkę z papryczką w środku. Rozgryzamy papryczkę i wtedy zaczyna się magia - zabija ona całkowicie smak wódki i rozprowadza po buzi bardzo przyjemny smaczek octowo-słonej papryczki. Jako, że alkohol uśmierza działanie "ostrości" papryczek na język i przełyk, papryczka nie jest ostra. Całość świetnie się komponuje :]
no i już po..
wyszły dwa ciekawe driny na sylwestrze:
pierwsze smaczne:
-30ml rumu seniorita (jak to można rumem nazwać)
reszta szklanki zalana sokiem limonka (tymbark) i jabłko (caprio), wymieszać
drugie: (dziwne, gorzkie, na końcu słodkie, pić na raz)
-30ml wódki
reszta szklanki zalana spritem i schweppesem, po wymieszaniu wlać na koniec troszke soku malinowego tak żeby opadł na dnie
wyszły dwa ciekawe driny na sylwestrze:
pierwsze smaczne:
-30ml rumu seniorita (jak to można rumem nazwać)
reszta szklanki zalana sokiem limonka (tymbark) i jabłko (caprio), wymieszać
drugie: (dziwne, gorzkie, na końcu słodkie, pić na raz)
-30ml wódki
reszta szklanki zalana spritem i schweppesem, po wymieszaniu wlać na koniec troszke soku malinowego tak żeby opadł na dnie
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2366435
Skoro piszemy tak o drinkach to nie raz wam sie pewnie zdarzylo pic wodke, whisky np z Redbullem, Tigerem itp.. na necie znalazlem to:
"Picie napojów energetyzujących wraz z alkoholem czasami jest odradzane. Przyczyna tkwi w jednym z pozostałych składników - kofeina, który podobnie jak etanol, wywołuje przyspieszenie częstości skurczów serca." Obawiano się, że może to wywołać niebezpieczne zaburzenia rytmu serca. i glownie o to ostatnie zdanie mi chodzilo
"Picie napojów energetyzujących wraz z alkoholem czasami jest odradzane. Przyczyna tkwi w jednym z pozostałych składników - kofeina, który podobnie jak etanol, wywołuje przyspieszenie częstości skurczów serca." Obawiano się, że może to wywołać niebezpieczne zaburzenia rytmu serca. i glownie o to ostatnie zdanie mi chodzilo
A ja sktromną wódke ze spritem> ale mój ulubiony to:
- kieliszek- 0,05
- Wódka (Absolut, Sobieska..... grejfrut-oa)
- szklanka jakaś wysoka
- Cytryna- czyt. plasterek cytryny
- kostki lodu
- sprite według uznania
do szklanki wkładamy cytryne, i 2-3 kostki lodu, wlewamy nasz pełny kieliszek wódki-smakowej(ja zawsze taką pije), no i zalewamy sprite-m ja zawsze leje do połowy szklanki lub nawet na 3/4 szklanki.
I takim sposobem na sylwka wypiłem całą flaszke Absoluta czyli 0,70 hehe, wszystko wchodzi jak woda ale po pewnym czasie daje w dupie nie aż tak jak czysta wódzia
- kieliszek- 0,05
- Wódka (Absolut, Sobieska..... grejfrut-oa)

- szklanka jakaś wysoka
- Cytryna- czyt. plasterek cytryny
- kostki lodu
- sprite według uznania
do szklanki wkładamy cytryne, i 2-3 kostki lodu, wlewamy nasz pełny kieliszek wódki-smakowej(ja zawsze taką pije), no i zalewamy sprite-m ja zawsze leje do połowy szklanki lub nawet na 3/4 szklanki.
I takim sposobem na sylwka wypiłem całą flaszke Absoluta czyli 0,70 hehe, wszystko wchodzi jak woda ale po pewnym czasie daje w dupie nie aż tak jak czysta wódzia

http://www.pinkbike.com/photo/2214493/