[Rama] dla wielkiego skurczybyka

roke
Kontakt:

[Rama] dla wielkiego skurczybyka

Post autor: roke »

Dzień dobry, cześć i czołem.

Pisałem kiedys na tym forum pod nickiem "Paragraf", który ktos mi podstępnie podpierniczył... W sumie nie istotne, przegladam forum pare dni i chyba nie za wiele osób ze "starej gwardii" tu zostało.

Do rzeczy.. mam ja sobie 26 lat i smigam w streecie i dirt'cie od jakichś 5 lat, ale to nie jest najciekawsza część. najciekawsze jest to, że waże ok. 125 kg przy 192 cm... I nie, nie mam bębna jak 60 letni amator pasteryzowanego napoju z chmielu, ani meskich cycków niczym Wojciech Mann. po prostu wielki ze mnie skur...

Aktualnie jezdze na Destroyerze DS2 z 2004 albo 3 r... pierwsze ramy Destroyera w kazdym razie... Mam ją od nowości. przezyła wszystko, niewielkie dropy, hopy, nauke 180, 360 i nieudane próby wykręcenia 540. Wszystko z nia w porzadku, trzyma się jak ta lala, ale... no właśnie... ogranicza mnie strasznie... poderwac ją do manuala na boxie np. to istna męczarnia. Nawet baniaka wiem ze dam rade zrobic wyżej, ale nie na tej limuzynie. Ma za długie tylne widełki i tak dalej i tak dalej... jezdze na 15', ale spokojnie moge zjechac do 14'... nawet 13'.

Wymagania: Stawiam na street, bo nie oszukujmy sie... upadek z wiekszej wysokości przy takiej masie nigdy nie kończy się dobrze.. ( 2 razy złamany obojczyk ), nie przestane jezdzic, a jako ze mam troche zdrowego rozsądku, wybieram dyscypline W MIARE bezpieczną, Rama musi być typowo streetowa. Nie narzekam na brak środków, ale pierwsza rama powinna być tania. do testów. powiedzmy do ok. 500 zeta. KONIECZNIE nówka ( musze mieć fakture ) i - co oczywiste - Cro-Mo. Jak mniej więcej przypasuje mi rozmiar, geometria i tak dalej, bede myslał nad czymś droższym.

Nie wiem co tu jeszcze dopisać. Rama nie będzie katowana, bo nie musze sie uczyć triksów. To co mnie jara mam niezle opanowane. teraz pracuje nad "flow" ( czyli: co zrobic zeby nie spadać jak worek zaprawy murarskiej ) i całkiem niezle to wygląda.

Tyle. jak mi sie cos przypomni, to dopisze...

Pokój.
Old School Baby !
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

roke to spora kupa mięśni misiu z Ciebie :)

jak już wiesz czego chcesz to wez sobie coś z NS .

dopracowane i dopieszczone po konkrecie
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
ZuniKrk
Kontakt:

Post autor: ZuniKrk »

Według mnie ns to najlepszy wybór : Choćby i taki http://allegro.pl/item521176743_ns_bitc ... tioga.html
Freeride to nie cyrkowe sztuczki, to stan ducha!
roke
Kontakt:

No fakt, NS to moja pierwsza myśl była, ale jakoś nie ufam tym cienkim rurkom.. Paru kumpli polecało mi Voida. Nadaje sie to to do czegoś ? wytrzymałe ? Pewnie skończy sie na NS jakims, ale lubie rozważyć wszystkie opcje.

Schodek: Nie specjalnie. Nikt mi nie wierzy, że waże ile waże. Po prostu proporcjonalnie wygladam :) Najlepsze jaja były jak lezałem w szpitalu. Pielegniarka latała ze mną po szpitalu próbując mnie zważyc, bo co stanałem na wage to było: "nie możliwe, waga sie zepsuła, sprawdzimy na innej" :)
Old School Baby !
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Ja mam prawie 190cm i void był dla mnie trochę krótki, kolana miałem prawie na kierownicy (nie obijałem o nią) , ale skoro kumple polecają to może któryś ma tą ramę? Warto najpierw samemu wypróbować.
Kosiak
Kontakt:

Post autor: Kosiak »

może voida ? słyszałem ze 07 nie dopracowana często pękała więc 08/09 lub dołożyć i kupić bitcha 08 który ma zmienioną geometrie pod dirt street ?
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=56923 bo tak
roke
Kontakt:

Próbowałem Void'a, ale "rekreacyjnie", nie mój rower, to wole nie katować. Barspina spokojnie sie da wykrecic. raczej chodzi mi o wytrzymałość, bo to najwiekszy problem.. A kolana miałes prawie na kierownicy siedzac na siodełku jak rozumiem ?
Old School Baby !
ZuniKrk
Kontakt:

Bitch 08 ma własnię bardziej gemotrie pod FR , ale jednak Hmm Octane jest dobry ale Według mnie 3 sensowne propyzycje to : Prodigy 9.81, Octane i ten ns ;]

Pozdrawiam
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Stary strach Cię na ulicy spotkać ;D A tak serio. Obawiam się, ze pod takim "kolosem:( nie chcę cię urazić xD) kiedyś wszystko pęknie. Void bardzo dobra ramka moim zdaniem. Geometria bardzo dobra, krótki tył, nie za długi przód. Waga przyzwoita ale nie powiem bo też się zdarzają przypadki popękanych. Kumpel połamał 3 ;) ale plus tego jest taki, że Octane jest w zasadzie NSa a on z kolei nigdy nie robił z gwarancja problemów. Połamałeś dostajesz nową.
Ale biorąc pod uwagę Twoją wagę Bitch 08 też nie byłby głupia propozycją. Może nie taka typowa streetówka bo tylni trójkąt w najlepszym razie ma 395mm ale bo tym co przeżyła moja dziwenca 06 mam pełen szacunek do tej ramy.
Z nowych ram to by był na tyle.
Jest jeszcze 9,81 od Prodigy ale geo mi się nie podoba. Bardzo krótka górna rura więc dużemu jeszcze gorzej by się śmigało niż mi. A DC bo to jego marka lubi robić problemy z gwarancją o czym się przekonałem osobiście i nie tylko ja :)
roke
Kontakt:

No i tak sie kieruje w strone tego voida... Co do pękania.. heh.. no jasna sprawa, Ja sobie zdaje sprawe ze mój DS2 to fenomen jakis. Dla mnie sukcesem bedzie jak rama przetrwa rok... dlatego tez nie chce od razu pakować sie w drogie ramy. Kupie teraz tańsza, jak złamie to kupie droższą, zobaczymy czy lepszą :)

Aha.. no i waga tez nie ma dla mnie znaczenia... mam pare w rekach :)
Old School Baby !
Kosiak
Kontakt:

Post autor: Kosiak »

9.81 ?
no nie wiem
widziałem kilka już przypadków że haki były nie do końca symetryczne oraz dziury w spawach :)
chodź może warto poczekać na destro 09" lub na prodka 3.14
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=56923 bo tak
roke
Kontakt:

ZuniKrk: Sam widziałem 3 połamane 9,81. Wszystkie na tej cholernej dziurze przy glówce. odpada.
Old School Baby !
ZuniKrk
Kontakt:

No to ja bym najbardziej został przy tym Bitchu ale może jeszce coś takiego ? http://allegro.pl/item508005095_rama_du ... _cena.html , Co o Tym sadzisz?
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Dziury pod główką to standard w 9,81. Tylne haki też żółtki nie równo spawają i czasami nawet 2,3 nie wchodzi na 26". 3,14 wygląda jak 9,81 z dziurą w podsiodłowej ;D
Destro Jump 09 szykuję się całkiem całkiem.
ObrazekObrazekObrazek
Haki maja być jeszcze dopracowane i sztyca pod 25,4 - standard BMXowy. Waga prototypu 2,8kg.
A i jeszcze z ciekawostek ostatnio jakoś na allegro jakiś sklep znalazł na magazynie Suburbany 2005 (bodajże), te 3,5 kilowe czołgi ;D i sprzedawał po 600zł jako nowe z gwarancją ;)
roke
Kontakt:

cena cena. tak jak mówiłem. najpierw jakas tania, zeby zobaczyć jaka mi geometria bedzie pasowała po dłuższej jezdzie, jak juz mniej wiecej sprecyzuje co chce, to bede sie rozgladał za wyzszym przedziałem cenowym.

no i jeszcze raz. musi być nówka, chyba ze w wypas stanie i ktoś mi wystawi fakture VAT.
Old School Baby !
ZuniKrk
Kontakt:

Do jakiej kwoty?
roke
Kontakt:

500 / 550
Old School Baby !
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

octane, bitch 06, capital 2009. bitcha 07, 08 sobie odpusc bo gowno i peka. jak dorwiesz streetlegala to tez mozesz brac ale oczywiscie uzywke. prodigy tez odpusc bo to gowno, peka i do tego ciezkie
elMo
Kontakt:

Post autor: elMo »

ja bym tez polecal Octane'a. Fakt faktem ze 07 mi pekla ale przyznali sie do wady produkcyjnej, dostalem na gwarancji nowa 08 i jak na razie ramka nie marudzi, a naprawde super mi sie na niej jezdzi.

9.81 - nie.

Pussy - fajna ale po pierwsze drogo po drugie kumpel dostal 3 z kolei i po 2 miesiacach juz peka:P

a moze Romet nowy? Tylko srednio sprawdzony i cena ok 650 z tego co pamietam...
http://www.pinkbike.com/photo/944642/

oneeighties!
ODPOWIEDZ