Raising/falling rate, progresja, liniowość...

Wooyek
Kontakt:

Raising/falling rate, progresja, liniowość...

Post autor: Wooyek »

Czy ktoś mógłby pokrótce napisać, jak mają się pojęcia "raising rate" i "falling rate" do standardowych "progresywność", "degresywność", "liniowość"?

To chyba jest jakoś tak odwrotnie, czyli "raising rate" = zawieszenie degresywne? Czy nie? Zawsze mam z tym problem :|
Mikel
Kontakt:

Post autor: Mikel »

wg mnie raising rate, to progresywna zawiecha (do większego ugięcia potrzeba większej siły działającej na damper), a faling rate - degresywna (potrzeba mniejszej siły wraz ze wzrostem ugięcia zawieszenia).
http://losmikelos.pinkbike.com/album/Riding/
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Mikel odwrotnie, krzywa narastająca oznacza zwiększające się przełożenie, czyli tłumacząc najprościej, zawieszeniu coraz lżej wciskać damper.
A progresja to charakterystyka opadająca.
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Mikel pisze:wg mnie raising rate, to progresywna zawiecha
Ale mi nie chodzi o to, jak jest według Ciebie, tylko o to jak jest naprawdę ;) Sprawa jest tu dość prosta, nie ma miejsca na własne zdanie...

SeraaX => za pomocą Twojej wypowiedzi, forum Bike Action i własnego myślenia ustaliłem, że Twój wariant jest jedynym prawidłowym ;)

Czyli:
falling rate => malejące przełożenie => malejące siły na damper => progresja
I na odwrót.

To jak już to wiemy, kolejne pytanie: który typ zawieszenia (falling/rising rate) lepiej czuje się z damperem powietrznym, a który ze sprężyną?
ODPOWIEDZ