BMX Racing?? i co dalej w PL?

Zwolson
Kontakt:

Post autor: Zwolson »

Michal4X Jeden z dwóch cykli zawodów bmx rc królujących w Usa .
Ps. Zawodnicy z pucharów świata tam startują ... nie tylko z USA ! :D
http://zwolson.pinkbike.com/album/Zawody/
bodzio2k
Kontakt:

Post autor: bodzio2k »

To tak jakby nagle żądać (od kogokolwiek) aby zacząć budować stadiony baseballowe i oczekiwać, że wygramy z Kubą. :-D Dla mnie nierealne jest, że kiedykolwiek zobaczę Polaka w poważnych zawodach. Chyba, że stary dobry wujek (the godfather) Polichno postanowi się reaktywować. :-D
No Pain No Game
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
wujekeman
Kontakt:

Post autor: wujekeman »

W Toruniu będziemy próbować pracy u podstaw, czyli lobbing ;) w sprawie stworzenia klasy sportowej BMXracing w jakiejs szkole podstawowej/gimnazjum . Jest to narazie plan , ale wiem , ze ten temat tez był poruszony na tym słynnym juz spotkaniu. Narazie jestesmy przed zebraniem zarzadu stowarzyszenia i konkretne ustalenia JAK TO zrobic sa przed nami. Wiem , że w Toruniu nie ma toru BMX , ale mozemy wykorzystać częściowo tor 4X , a w Bydgoszczy tez jest tor 4X o potencjale bmx. Czyli jak to mówi piosenka...."wiecej ruchów a mniej pierdo,,,,,,enia " . W Polsce jak sam nie zrobisz to nikt palcem nie kiwnie( vide walka wieloletnia o tor 4X w Toruniu ).

P.S. Cały czas w powijakach strona www.bmx-racing.pl Przepraszam wszystkich , ale cierpie na chroniczny brak FREETIME niestety......może jakos zima rusze dup. e i w końcu zaczne majstrowac .
Pozdrawiam!
https://www.facebook.com/brodacimechanicy
21#
Kontakt:

Post autor: 21# »

Witajcie,

O dziwo jest jeden człowiek z PZKolu co się zna na rzeczy. Przyjechał na MP do Tomaszowa z trialowcami z Aquilli, i tamci mówili, że ten koleś ułożył plan grubości książki by mieć zawodnika na olimpiadzie i ogółem rozpromować BMX racing . Chyba wszyscy sie domyślają co się stało jak ten poczciwy pan zaniósł to do PZKolu. Nie przyjęli, nie wiem czy nawet podziękowali.

Jeżeli chodzi o Amerykę to jest całkiem inna bajka, już nie pamiętam czy to na stronie ABA czy NBL widziałem coś w tym stylu: "Skontaktuj się z nami, jeżeli chcesz żeby powstał u Ciebie tor BMX!". Chociaż nie jest to na pewno takie hop siup, żeby zrobić ten tor, to jestem pewien że z władzami miasta da się o wiele łatwiej dogadać. A u nas wszystko na odwrót. Tor trzeba robić samemu i dogadać się władzami (da się tak żeby zbudować coś porządnego?) .

Żeby coś ruszyło trzeba zacząć od torów, to jest pewniak. Wtedy to się jakoś rozpromuje. Do tego jest minus - BMX racingówka nie jest tak wszechstronna na choćby 4xówka. I dlatego trzeba miejscówek, żeby mieć gdzie jeździć.

Pozdrawiam :roll: .
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

21# czy to nie p. Kita z Lublina czasem? człowiek z PZKolu o którym złego słowa nie powiem :)
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
21#
Kontakt:

Nie, to nie ten. Chociaż p. Kita też jest w porządku.

No a poza tym szkoda, że nie będzie w Tomaszowie mistrzostw. Jak toru nie przebudują to kluczem do zwycięstwa będą... sprinty i szosa :lol:
Pete
Kontakt:

Post autor: Pete »

bodzio2k

Jeżeli chodzi o stadiony baseballowe to mamy najlepszy ośodek młodzieżowy w Euopie. Zapraszam do Kutna. http://www.um.kutno.pl/pl/dokumenty/baseball

A mój bratanek dobry wuj Tornado Godfather Bmx mafia Chi-town Rafał Polichnowski coś tam jeszcze pytał czy i kiedy będą zawody.
Ale to już masters 30+.

21#
Rozmawiałem z tym miłym panem w Tomaszowie. Dobrze myśli.

Zgadzam się z tobą najpierw tory. A sprinty to 70% sukcesu w racingu.

GemzeR

Tor i bramka do 50 tys , hhmmm dobrze obliczyłeś te koszty ? Mam nadzieję że zbudujesz ten tor.
------------- __o
---------- _ '\<,_
----------(_)/ (_) www.redlinebicycles.com
GemzeR
Kontakt:

Post autor: GemzeR »

w moim miescie jest to mozliwe. jezeli miasto pomaga nam w budowie toru zawsze daj sprzet komunalny, którym praktycznie sami robimy. Koszt bramki to ok 1000zł drozszy jest cały system. kto powiedział ze na torze musi być asfalt? a może pomyslał ktos o bruku albo o jakiejś utylizacji odpadów? w czechach robie sie tory ze "wszystkiego" wykorzystuje sie stare opony gruz, odpady itp.

dam rade. moze w tym sezonie bedziemy jeździć na torze bmxowym w rybniku:)
www.chr.rybnik.pl
http://gemzer.pinkbike.com/
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

GemzeR bramka nie kosztuje 1000 zł, nie ma szans, nawet bez świateł voiceboxa.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
bodzio2k
Kontakt:

Tak, tak. Coś słyszałem o tych bramkach z Poznania. :-D
No Pain No Game
wujekeman
Kontakt:

Post autor: wujekeman »

No ale bramka Łukiego na superligę to raczej duuuzo wiecej niz 1000 zeta, a do 4X jest około 2 razy węzsza. Nie wiem czy to bedzie adekwatne wyliczenie , ale jak robiłem kosztorys budowy toru 4X to wyszło niecałe 70.000 , wiec przyjmujac , ze tor bmx bedzie ok 100 metrów krótszy mozliwe , że 50.000 wystarczy . Dodać trzeba jeszcze ogrodzenie i kase dla ciecia który by pilnował .

Nie wiem czy to tylko moja opinia , ale według mnie niezły potencjał ma tor w Pruszczu Gdańskim, po małych poprawkach ( uwazam , że brak tam płynnosci , trzeba by jakos zagęscic przeszkody ) bedzie to świetne miejsce na co najmniej regionalne zawody, a i wyzsze ranga imprezy dało by rade tam przeprowadzić. Do tego Pan Kołodziej jest bardzo otwarty i kontaktowy. ;)
https://www.facebook.com/brodacimechanicy
Resor
Kontakt:

Post autor: Resor »

Co do cen bramek to prosze sie zorientowac tutaj http://www.bensinkbmxgates.com/news_nl.html
co co ceny budowy samego tory to kwota która sie tu pojawiła około 250 tys to jest jak najbardziej realna o ile zalezy na na budowie dobrego toru. i wynika ona z przygotowania podłoza pod taki tor a pewnie mało kto bierze to pod uwage. Lecz jesli nie chcecie miec na swoim torze stojacej wody to nie unikniecie kosztów zgadzams sie co do toru w Pruszczu ze jest to dobry poczatek na treningi po niewielkich zmianach. A co do samej kadry to nie rozumiem czemu tak sie wszyscy o nia kłuca czy jakiki kolwiek polski zawodnik patrzac realnie jest na tą chwile w stanie walczyc o miejsca na arenie miedzy narodowej. A skoro nie to czemu mamy inwestowac podatki obywateli na ekspoerymenty. Kadra to wyłanianie najlepszych a u nas z całym szacunkiem ale nie ma za bardzo wyboru bo sciga sie 15 osób. 4x po jakis 10 latach doczekał sie pucharu Polski mamy tory kadre a jej wyniki było widac na ostatnich mistrzostwach i obawiam sie ze w BMX moze byc jeszcze gorzej
21#
Kontakt:

Tak na marginesie to tor w Tomaszowie w 2010 r. zostanie prawdopodobnie zburzony. Jego miejsce ma zająć... muzeum. :?
bodzio2k
Kontakt:

Jest jeszcze strefa 7 w Wołominie. Ktoś wie jak aktualnie wygląda? Byłem na inauguracji i słabo to wyglądało...
No Pain No Game
Slipczak
Kontakt:

Post autor: Slipczak »

Witam sledze poczynania wszystkich i rowniez chcialem się przyłączyć do kontemplacji. Za bmx-y w polsce z ramienia pzkol odpowiedzialny jest Andrzej Kramarczyk, zaś za 4x
Jerzy Klinik. Co do torów to jak na nasze warunki mozna wybudować tor za rozne pieniadze ale wiadomo kazdy bedzie narzekał ze albo woda stoi po obfitym deszczu albo ze nierówny a jezeli ktos chce miec tor z prawdziwego zdarzenia to musi zrobic zgodnie z wymogami. Co do wypowiedzi resora to moje zdanie jest takie że kadra polega nie na tym ze jestes mega kiler jedziesz na pierwsze zawody za granice i rozpierd..sz wszystkich tylko ze jezdzisz na zawody startujesz z lepszymi i podnosisz poziom. Co do mistrzostw świata na które pojechalismy to powiem tak, ja osobiscie od chwili jak przyjechalismy do chwili jak sie zmelanzowalem na afterze to mialem kupsko w portkach, byly to moje pierwsze prócz 2 lokalnych imprez w czechach zawody miedzynarodowe. Faktem jest ze reprezentuje moze niewielki poziom ale wydaje mi sie ze tylko tak mozna zgarnac doświadczenie ktore pozwoli startowac z elita miedzynarodowa na pucharach świata czy nawet olimpiadzie. Wydaje mi sie ze ze osob jezdzacej na bmx przybywa i bedzie to wygladalo podobnie jak z 4x na ktory był wielki buuum, dzieciaki rzuca sie na nie lansiarze odpadna a zostanie sporo zapaleńców. Co do sytuacji na naszym torze to tak jak wspominiał Zwolson i 21 chociaz nie wiem kto to taki, prawdopodobnie Mistrzostwa z 2008 roku były ostatnimi na naszym torze. Jest tez inna sprawa z ktora kazdy organizator sie boryka, nie sztuka jest nałapac imprez o wielkiej randze i nie miec za co je zrobic, dlatego moze i dobrze ze mistrzostwa odbeda sie w Dzierzoniowie, wierze ze Pan w dresie reprezentacji polski przerobi tor ładnie i bede mogl powiedziec o kr...a ale megaśne chopy musze przyjechac pare dni wczesniej to moze je jakos skocze, bo mowiac z mojego puntu widzienia nie kreci mnie jezdzenia na szosie, wcinanie metki i cwiczenie na silowni. Chce jeździc i startowac w zawodach i moc sie scigac, tam gdzie technika loty i psyhika maja wielkie znaczenie a nie sprint wychamowanie do zera i znowu sprint, albo podjazdy na trasie. Swoja droga chcialbym serdecznie zaprosic w imieniu Tomaszowskiego Klubu "Roztocze" na cykl imprez ktore bedziemy organizowac w Tomaszowie Lubelskim. Jezeli ktos chcialby sie poscigac na tym co udalo nam sie stworzyc to zapraszam bo prawdopodobnie dzieki władzom które wspieraja szalenie wszelkie inicjatywy sportowe w naszym regionie bedziecie mieli szanse tylko w tym roku a pozniej jedynie odwiedzic muzeum. Dobrze ze rozmawiamy i jest szum dookola tego sportu. Mlodziez patrzy na nas i jest coraz wiecej naśladowców którzy brna w nasze ślady i to oni napedzaja ta maszyne. Pozdrawiam wujek Maciek Chmiel :)
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

bodzio2k Jaki inwestor taki tor.
W warchomli to co jest to podstawa toru który miał powstać. Inwestor uparł się na takie rozwiązanie jak transport wywrotkami ziemi z dołu na połowę góry !!!!! Zamiast przegrupować ziemię na stoku i zrobić podstawę którą się dopiero wygładzi to taką samą ziemię wywoził z dołu 3km przez 1,5 miesiąca kosztem 35.000pln. BARDZO LOGICZNE ale jak się nie ma pojęcia to się traci kasę a następnie wstrzymuje inwestycje z braku kasy !!! Warchomla doskonale wie jak tracić kasę i wykazywać straty !!

Bodzio masz doskonały układ prawie jak przyjacielski z łysym ciołkiem ,to czemu misiu jeszcze tam nie zrobiłeś niczego ODPOWIEDNIEGO tylko pijesz do nas ( totalbikes ). Nie pierwszy raz krytykujesz nasze działania a sam nic nie robisz !!
Proszę Cię idz na piwo albo spal gibona to może świat będzie ciekawszy :)

Czekam z niecierpliwością na Twoje trasy, tory, dirtparki i inne rowerowe cuda. Powaga czekam i czekam tyle lat i jak na razie to nic kolego sam nie zrobiłeś ale szczekasz w koło że to złe i tamto słabe.

W Czechach masa torów powstała dzięki lokalnym inicjatywom a nie że państwo zrobiło !! Rodzice sami się starali o takie tory, w stanach podobnie było tylko teraz nikt nie pamięta tego Proponuję działać tak samo. Szacunek wielki dla wszystkich którzy poświęcają swój czas na działania i rozwój dyscyplin grawitacyjnych w Polsce. Łatwo nie jest ale z czasem damy radę aby nasze dzieci,wnuki miały co robić po szkole !!

Co do kosztów toru to wszytko ma znaczenie. Jaki masz grunt ( podmokły,sypki,kamienisty,czy łatwo wsiąka woda,czy glina ) Aby było prawidłowo warto zrobić drenowanie terenu aby w czasie ulewy woda swobodnie spływała z działki ( toru ), ogrodzenie kosztuje,prace planistyczne,prace ziemne,doprowadzenie wody aby odpowiednio dbać o tor musi być WODA !!! Wszyscy myślą że to takie łatwe tylko że jak przychodzi do budowy to szczęki opadają. Są działki gdzie można zrobić tor za 50.000 a są i takie że 300.000 może być mało. Nie wspomnę u konserwacji i utrzymaniu toru w prawidłowej kondycji......ufff temat rzeka.

Zrobić tor a TOR to też inna bajka.

Ziemia ma ogromne znaczenie. Ta która jest w spadku z budowy czasem może być glinką a czasem piachem którego nie da się zagęścić !!!

pozdro i wytrwałości
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
artek700
Kontakt:

Post autor: artek700 »

Nie ma sensu się chyba rozwodzić nad kosztami budowy toru, bo i tak nikt ich z kieszeni nie wyciągnie... Na dzień dzisiejszy to wydaje mi się, że tylko miasto może wybudować tor, bo wątpię, żeby znalazł się jakiś inny inwestor który wyłoży kasę na tor bmxrc.

Wydaje mi się też, że sprawy związane z budową miejscówek do ekstremalnej jazdy są dużo łatwiejsze do załatwienia w mniejszych miastach. U nas w Rybniku wygląda to tak, że gadamy z dwoma znajomymi radnymi i jak potrzebujemy ziemię albo ciężki sprzęt do roboty to bez większych problemów udaje się to załatwić.

Zobaczymy jak to będzie z torem bmxrc. Ziemi do budowy jest pełno, miejsce tez się jakieś znajdzie. Wszystko teraz zależy od dobrego przedstawienia calego przedsięwzięcia i przychylności włodarzy. Ale w tych akurat wierze.

Jesli chce się zbudowac tor to chyba należny wlasnie zacząc od znaleznia ludzi typu radny dzielnicy, którzy zrozumieją potrzebę powstania takiego miejsca i przekonają do tego pomysłu innych. Bo najważniejsze żeby ktoś tor pozwolił zbudować i dał środki na to. Później już pójdzie lekko.

Taki tor to też jakiś rodzaj promocji dla miasta. U nas na totalnie lokalne zawody zorganizowane za 15zl na plakaty, pospawanym mechanizmem bramki godzinę przed zawodami i z nagrodami dopiero na koniec cyklu, chętnie przyjeżdżają ludzie z innych miast, a nawet Czesi. A od tych wiele możemy sie uczyc.. (Tor bmx w półtora tysięcznej wsi, na którym podczas zawodów najmłodsza kategoria jest do 5lat i startuje w niej 3 zawodników w tym jedna dziewczynka, profesjonalna bramka startowa i pełno zawodników, to dość popularne tam zjawisko. A wszystko z inicjatywy jednego człowieka badz malej grupki ludzi..)

Chcieć to móc i trzeba próbować! A kosztami się nie martwcie i zostawcie ja tym którzy za nie zaplacą.
No i jeśli umiesz liczyć to licz na siebie (Ja tam liczę na Gemzera ^^). Zaden Pzkol nie pomoze jak się samem nic nie zacznie. Niestety.
http://chr.rybnik.pl
krepsik
Kontakt:

Post autor: krepsik »

po pierwsze musimy miec ustalone miejesce formalnie z wszelkimi pozwoleniami, zaprzyjazniona firma z koparką, jakas budowa w okolicy z której da sie załatawic dobrą podkreślam dobrą ziemie, transport i ludzi z łopatami :] odwodnienie? da sie zrobic niewielkim kosztem... wyporzyczamy zagęszczarke, niwelator i kogos kto to ogarnie i sie robi :] na twarde zakręty mozna by było wyprubowac tłuczeń po dobrym zagęszczeniu jest naprawde twardy ;] kosztów bramki startowej niestety nie da sie przeskoczyc. Dobrą opcją było by znalesc jednego, dwóch sponsorów na to oklejamy wtedy całą bramke wieszamy nad nią wielki baner :] tylko naprawde trzeba sie za tym zakręcic. problemem jest jeszcze to ze w momencie jak idziemy na jakąs rozmowe z władzami, sponsorami mowią: bmx racing?? a co to jest?
Pete
Kontakt:

Post autor: Pete »

Po pierwsze nie ma na co liczyć że Pzkol dołoży grosza do budowy toru. Nawet federacje ABA i NBL w USA nie finasują budowy torów. Szkoda tylko że Prezes Walkiewicz namieszał i powiedział że powstanie taki tor w Pruszkowie. Ale to było i minęło. Mam nadzieję że zaczną traktować Bmx racing poważnie i w jakis sposób pomogą wypromować racing. Przecież to jest dyscyplina Olimpijska.
Cieszy mnie fakt że jest co raz więcej zapaleńców i że jest mowa o budowie torów w Lublinie, Rybniku i Sochaczewie. Może jakieś inne miasta się dołączą.
Wielki szacun dla chłopaków i ich rodziców z KKG Tomaszów. Odwalili kawał dobrej roboty.

A przy okzaji relacje na żywo 10-11.01 www.go211.com

Do zobaczenie na bramce.
------------- __o
---------- _ '\<,_
----------(_)/ (_) www.redlinebicycles.com
ODPOWIEDZ