czyszczenie roweru

SiCkMaN
Kontakt:

czyszczenie roweru

Post autor: SiCkMaN »

błoto, smar, piasek... etc - to wszystko w rożnych kombinacjach mamy na rowerze i mimo ze niektórzy uważają że brud musi być ( kto ma brudny rower używa go zgodnie z przeznaczeniem, kto ma czysty używa go do lansu) to według mnie warto baja czyścic.

trafiłem ostatnio na firmę muc off ( http://www.muc-off.com/webpage/carousel_bike.html ) maja dużo komponentów do czyszczenia sprzętu z każdego rodzaju brudu

Ktoś może stosuje te produkty? działają? wady zalety?
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

mi się kojarzy ta firma tylko z reklamą w której grał peat w którymś ze sprungów ... wyszło co najmniej śmiesznie :P

a co do produktów to chyba jednak nie przeznaczałbym dużych pieniędzy na środki tego typu. woda z ludwikiem potem finishline i po sprawie.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
łyssy
Kontakt:

Post autor: łyssy »

Chyba ze chcesz żeby rower błyszczał, takie szczotki są wygodne do czyszczenia.
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

KaKTuSSS pisze:nie przeznaczałbym dużych pieniędzy na środki tego typu
nie no aż z ciekawości popatrzyłem na ceny - drogie są zestawy ale poszczególne rzeczy są w cenie 20 - 30 pln

trzeba by wypróbować żeby móc oceniać...

ma ktoś jakieś sample? :wink:
sloniu
Kontakt:

Post autor: sloniu »

jak dla mnie niezawodne jest kawal szmaty i woda z płynem do naczyń, płyn do naczyń rozpuszcza tłuszcze a wiec także smary.polecam
http://sloniu.pinkbike.com/
osato
Kontakt:

Post autor: osato »

dokłądnie, op co wydawać kasę na jakieś specjalne płyny skoro każdy ma w domu płyn do mycia naczyć a zeby umyć rower wystarczy naprawde niewiele.
chyba ze ktoś lubi kupować płyny osobno do mycia ramy, kół, amortyzatora itd :P
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

uzywam degreasera muc-offa i jest super, porownywalny z eco tec finishline a przy tym tanszy. moge tez polecic Dirty Work Wipes; to takie sciereczki do czyszczenia rak, ale swietnie nadaja sie do czyszczenia jakichs mocno zapackanych czesci.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Ja mojego bajka czyszczę plakiem do tapicerek i szmatką , cena takiego największego(750 ml) kosztuje 12 zł i na miesiąc codziennego czyszczenia wystarcza spokojnie, a rowerek po nim świeci się jak psu jajca.
Back in black
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Myję rower wodą a następnie wycieram szmatką, łańcuch silikonowym smarem a golenie brunoxem.

Jak mam umyć łańcuch ze smaru to biorę butelkę plastikową , wlewam ciepłej wody i dodaję proszek do prania ( bez znaczenia czy do białych czy kolorowych ;) ) Wstrząsam lub mieszam i po 5 min mam błyszczący łańcuch jak nowy. Stosuję ten patent od 20 lat i jakoś się sprawdza :)

Wiadomo że każdy chce zarabiać ale wozić karton buteleczek do mycia roweru to dziwne :)
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

ja do czyszczenia łańcucha używam jeszcze benzyny ekstrakcyjnej :)
Schodek
Kontakt:

KaKTuSSS wiadomo że benzyna ekstrakcyjna się sprawdza tylko że śmierdzi !!! a proszek czyści wszystko doskonale i jeszcze ładnie pachnie, no i praktycznie zawsze jest w domu pod ręką ;)

Z łańcuchem to jest tak - stosujesz smary tłuste to masz brudny.Lepki smar zbiera kurz i się z nim wiąże w ścierniwo katujące napęd jak pilnik !!! Czarny szlam to właściwie najgorsze co może być.
Stosujesz smary silikonowe to masz łańcuch czysty i lśniący. Przecierasz go po jezdzie szmatką i raz na jakiś czas ( suche lato - raz na miesiąc starcza , jesień wiosna to nawet co kilka dni ) zakraplasz na ogniwa odpowiedni smar SILIKONOWY !!

były tematy konkretnie to tłumaczące i jak ktoś chce to znajdzie.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Schodek racja, a z proszkiem to na to nie wpadłem!! genialne wręcz, muszę zacząć stosować :) a że mam napęd do czyszczenia to sprawdzimy tą metodę :)
Durliczek
Kontakt:

Post autor: Durliczek »

Schodek pisze:Jak mam umyć łańcuch ze smaru to biorę butelkę plastikową , wlewam ciepłej wody i dodaję proszek do prania ( bez znaczenia czy do białych czy kolorowych Wink ) Wstrząsam lub mieszam i po 5 min mam błyszczący łańcuch jak nowy. Stosuję ten patent od 20 lat i jakoś się sprawdza Smile
I łańcuch w tej butelce?? 8)
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Durliczek nieeee, w rowerze, proszek i woda w butelce, 5min shake i łańcuch W ROWERZE czysty.... :|
Rumak14
Kontakt:

Post autor: Rumak14 »

Co do czyszczenia napędu słyszałem ze sprawdza się tez Ropa ale nie jestem zbytnio przekonany do tego wole wziąć Benzynę ekstrakcyjna i szmatę i tez dobrze wyczyścic potem nasmarować xD
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

a cóż to jest ta ropa?:> :P
Rumak14
Kontakt:

Post autor: Rumak14 »

No zwykła ropa ;p nie wiesz co to ?
Schodek
Kontakt:

Durliczek no normalnie klikasz na ikonkę " zminimalizuj " wkładasz cały malutki rowerek do butelki i myjesz łańcuch ;)

KaKTuSSS pewnie chodzi o ropę - wydzielinę z rany ??

Ropa - potoczna nazwa oleju napędowego nie jest dobrym pomysłem bo jest TŁUSTA. Czyli zostawia film na powierzchni który zbiera kurz i robi czarne ścierniwo.....

łańcuch ma być nasmarowany na ogniwach a nie lepić sie po całości. mój łańcuch jak pojedziesz ręką nie brudzi a jest nasmarowany.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Schodek no właśnie wydaje mi się że chodzi o tą pierwszą definicję nazwy, chociażby ze względu na ten film .... :P

a co to za film w ogóle?? fajny jakiś?? :P
ODPOWIEDZ