Uwaga – „uczciwy inaczej”

dhzwierzak
Kontakt:

Post autor: dhzwierzak »

Pan off_road bardzo sprytnie manipuluje faktami oraz materiałem, który mu wysłałem. W posiadaniu tego Pana są inne zdjęcia, które obrazują stan sprzętu jaki otrzymałem. Rzadko się tu loguję, w związku z czym nie mam pojęcia jak te zdjęcia umieścić. No cóż, muszę się dowiedzieć, jak to zrobić i wtedy każdy będzie mógł sobie wyrobić własną opinię w sprawie.
Na razie kilka uwag:
1. Dlaczego cztery dni? Mam mnóstwo pracy, paczka przyszła, otworzyłem po jakimś czasie, opakowanie wylądowało w koszu. Nie przyglądałem mu się (nigdy tego nie robiłem – teraz już sprawdzam przy odbiorze bardzo dokładnie). Przyszedł kolega, bierze sprzęta w łapę i pokazuje mi wgniecione pokrętło. Wkurzyłem się i zaczęliśmy dokładnie oglądać. Okazało się, że damper nosi wyraźne ślady otwierania obydwóch komór. Ponieważ nie znam się na tym (może podczas montażu fabrycznego takie ślady powstają – nie wiem), zrobiłem zdjęcia wysokiej rozdzielczości (są w posiadaniu Pana off_road) i wysłałem do „Crazy Crank” z prośbą o opinię. Musiałem się upewnić, gdyż nie mam zwyczaju oskarżać kogokolwiek bez absolutnej pewności co do stanu faktycznego . Po dwóch dniach dostałem maila zwrotnego z potwierdzeniem moich podejrzeń. Wtedy dopiero zdecydowałem się na podjęcie korespondencji ze sprzedającym.
2. Po odmowie przyjęcia zwrotu towaru, zacząłem grzebać w ostatnich aukcjach Pana off_road i znalazłem tą z uszkodzonym damperem, na którym ponoć śmiga kolega SegatiV. Prawda to, czy nie - i tak nie ma to teraz znaczenia. Faktem natomiast jest to, że wtedy przyszło mi do głowy pokręcenie regulacją i okazało się że zawór pluje olejem – stąd moje podejrzenie.
3. Po wymianie następnych maili ze sprzedającym zauważyłem bezustanny powrót do tematu uszkodzonego pokrętła. Dało mi to do myślenia. Wygrzebałem z kosza feralne opakowanie i poprzymierzałem do sprzęta. Doszedłem do wniosku, że istotnie uszkodzenie mogło powstać w trakcie transportu o czym Pana off_road poinformowałem. Zawiniło byle jakie pakowanie i moje roztargnienie. Gdybym paczkę obejrzał dokładnie, zwyczajnie odmówiłbym odbioru. Każdy chyba zgodzi się, że uwagi 1 i 2 to jednak zupełnie coś innego. Załóżmy do dalszej dyskusji, że pokrętło jest ok – nie zostało uszkodzone.
4. Jeśli Pan off_road jest tak uczciwy, prosiłbym go bardzo o umieszczenie pozostałych zdjęć, które mu przesłałem z odpowiednim komentarzem. Zaznaczam, że i tak to zrobię – muszę się dowiedzieć jak wklejać zdjęcia bezpośrednio w posta.
5. Co do rzekomego podszywania się pod policjanta (bełkotliwego), to policjant ten faktycznie bełkotał. Niemniej jednak był to policjant prawdziwy. Rozmowa, o której wspomina Pan off_road odbyła się w mojej obecności na komendzie policji w trakcie, kiedy składałem zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Od razu zostałem poinformowany, że mam małe szanse. A to dlatego, że: nie ma biegłych z listy sądowej w takim temacie, sprawa dotyczy jakiejś „sprężynki i kawałka blachy” – nikt nie będzie wiedział co z tym zrobić a w ogóle to najlepiej jakbym się z gościem dogadał itd. i tp. tak w sumie to na drzewo banany prostować i policji pierdołami głowy nie zawracać. Jakby co, to mogę to postanowienie też tu wkleić (dostałem je ok. 2miesiące po wizycie na komendzie).
Podsumowując:
- Zdjęcia z całości mojej korespondencji ze sprzedającym zamieszczę niebawem (może ktoś doradziłby mi, jak to się robi)
- Dalej można będzie twierdzić (tak jak niektórzy), że „chłopaczek” dostał sprzęta w super stanie, coś pomajstrował i teraz próbuje wymusić zwrot. Przy takiej postawie dalsza polemika faktycznie nie ma sensu.
- Do wiadomości wszystkich. Jestem człowiekiem poważnym, większość szanownych użytkowników tego forum może mieć rodziców w moim wieku. Nie mam również problemów z kasą i nie mam w tej chwili żadnego powodu aby szkalować bogu ducha winnego człowieka.
Jest ryzyko, jest zabawa, albo piargi (gleba) albo sława
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

Ja tak jak SeraaX popieram off_road-a.. Koles na damperach sie zna z tego co piszecie i jego oferty serwisow damperow widzialem na allegro i troche fot na PB.. Gdyby pan dhzwierzak od razu po przyjsciu paczki zadzwonil i powiedzial co jest grane to mozna by posadzac off_road-a o jakas scieme czy cos ale niestety po kilku dniach nic z tego..
dhzwierzak
Kontakt:

Michal4X, poczytaj uważnie mojego ostatniego posta, a jeśli wola to doradź jak wkleić zdjęcia. Może uczyni to Pan off_road?. Prosiłbym wszystkich uprzejmie o powstrzymanie się na obecną chwilę od wieszania na mnie psów. Jak tylko będę wiedział jak zamieścić zdjęcia bezpośrednio w wiadomości, niezwłocznie to uczynię.
Jeśli ktoś będzie tak uprzejmy, to może mi doradzi.
EdekzKrainyKredek
Kontakt:

..

Post autor: EdekzKrainyKredek »

dhzwierzak klikasz załaduj plik
Załączniki
1.JPG
EdekzKrainyKredek
Kontakt:

potem znajdujesz zdjęcie i dodajesz a jak chcesz dodac wiecej zdjęc edytujesz stworzonego juz posta i dodajesz wiecej fotek w ten sam sposób co pierwszą
Załączniki
edytowanie posta
edytowanie posta
3.JPG (5.26 KiB) Przejrzano 2637 razy
dodanie fotki
dodanie fotki
dhzwierzak
Kontakt:

Oto reszta zdjęć z mojej korespondencji z Panem off_road. Zdjęcia nr 1 i 2 przedstawiają stan faktyczy pokryw obydwu komór w chwili otrzymania towaru. Zdjęcie nr 3, to zdjęcie z aukcji, na której kupiłem damper. Zdjęcie nr 4, to kupiony przez "bieszczadersi" uszkodzony damper. Zdjęcie nr 5, to swoista perełka, ponoć jest to mój damper (cytuję Pana off_road ) "na kilka minut przed zapakowaniem paczki". Proszę zwrócić uwagę na jeden drobny szczegół. Damper uszkodzony (4) i mój (1,2) mają tą samą nieoryginalną nakrętkę na komorze powietrznej (czarny plastik). Damper ze zdjęcia (3) z aukcji, na której kupowałem ma oryginalną (metalową). No i jak ma się zdjęcie nr (3) do (5). Ponoć jest to jeden i ten sam damper. W związku z tym pytam wszystkich czy moje podejrzenia są całkowicie z palca wyssane. I najważniesze, czy sprzęt, który kupiłemjest : "całkowicie nowy nigdy nie był zakładany do roweru. Nie ma żadnych wad ukrytych, żadnych wycieków luzów itp. Zakładać i katować :) oferuję NOWY damper w najniższej cenie na allegro!". Niestety wycieku oleju sfotografować się nie da. EdekzKrainyKredek dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich.
Załączniki
Zdj?cie nr 1
Zdj?cie nr 1
Zdj?cie nr 2
Zdj?cie nr 2
Zdj?cie nr 3
Zdj?cie nr 3
Zdj?cie nr 4
Zdj?cie nr 4
431512828.jpg (9.32 KiB) Przejrzano 2574 razy
Zdj?cia nr 5
Zdj?cia nr 5
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

dhzwierzak pisze:Niestety wycieku oleju sfotografować się nie da.
Dobry kawał :) Zauważył pan wyciek ale schował się przed obiektywem aparatu? :)
nadal widzę do pana nie dociera, ze są dowody w postaci zakupu allegro, ze damper który zakupiłem wcześniej ma nowego właściciela... który również się tu wpisał.

Odnośnie zdjęć komór :) było je widać na real foto z aukcji "WIDZIAŁY GAŁY CO BRAŁY?"
438095182.jpg to foto z mojej aukcji :) niech każdy zerknie widać na nim komory i to dokładnie. Było to real foto.

---- cenzura--- dzięki edek :)

Co do nakrętki czyż nie zaproponowałem jej dosłania?
Odnośnie pana policjanta od kiedy policja takie sprawy załatwia w godzinach nocnych i to przez telefon prywatny?
Zapomniałem, że do mafii pruszkowskiej też dzwonili z zapytaniem czy są gangsterami bo pan x****** chce go podać do sądu :)
Nagle jedna placówka się wyrwała i załatwiają tego typu sprawy po 16-stej?

Swoją drogą bardzo ciekawa technika, pan dhzwierzak nie wystawił komentarza na allegro, ponoć zgłosił sprawę na policję oraz allegro. Ale że to nie skutkuje zostaje tylko zrobienie odpowiedniej opinii na forum :) Fajna sprawa sobie poczytać jak się ludzie kłócą, radocha fest :) Myślę, link do tego topicu wstawić do każdego mojego ogłoszenia ku przestrodze dla wszystkich którzy będą chcieli skorzystać z mych usług :)

W tym momencie bardzo żałuje, ze zgodziłem się sprzedać ten damper za 450zł ;|
Zysk miałem marny ale za to teraz jaką mam reklamę na forum mucha nie siada :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
EdekzKrainyKredek
Kontakt:

off_road kliknij na fotki - barwy cudownie powrócą
off_road
moderator
Kontakt:

EdekzKrainyKredek o dzięki wielkie :)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
dhzwierzak
Kontakt:

Oczekiwałem reakcji ze strony Pana off_road. Spodziewałem się raczej jakichś argumentów, czegokolwiek konstruktywnego. Tymczasem mamy tu tylko tani sarkazm. Jeśli już nic innego nie pozostaje, zawsze można jeszcze kogoś wyśmiać.
Można również walnąć w... (poniżej pasa), nazwać gangsterem etc. Gwoli ścisłości telefon z policji miał miejce późnym popołudniem, wtedy z reguły mam trochę czasu dla siebie. Co do komentarza na Allegro - uznałem, że to nie ma sensu. Ty dasz komuś negatywa, ktoś odpowie tym samym, ty skomentujesz jego on ciebie a ktoś, kto to czyta i tak nadal jest zielony. Trudno rozeznać czy to sprzedający oszukał, czy też kupujący to oszołom. Poza tym mam na Allegro 100% pozytywów i z powodu jakichś 450zł nie miałem ochoty zaśmiecać sobie konta negatywem uzupełnionym o komentarz w takim stylu, jak można przeczytać w ostatniej odpowiedzi Pana off_road. Jeśli po tak długim czasie komentarz wystawić można, to jeszcze to zrobię (dla dobra ogółu) z wskazaniem na poczytanie tego tematu na tym forum. Teraz, kiedy karty zostały już odsłonięte proszę o komentarze zainteresowanych uczestników forum. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zaznaczam, że jeśli ktoś nadal uważa mnie za "oszołma", to ja się nie obrażę. Każdy ma prawo do własnego zdania i do jego prezentacji.
off_road
moderator
Kontakt:

dhzwierzak i tu się wyjątkowo z panem zgadzam (w ani jednym moim poście Pana nie obraziłem) słowo gangster było odnośnie mafii pruszkowskiej nie pana proszę to dokładnie przeanalizować.
Również uważam, ze wszystkie karty są odkryte i nic nowego ani ja ani Pan nie dodamy. Reszta zostaje do komentowania :)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
polok03
Kontakt:

Post autor: polok03 »

Po poparciu przez dhzwierzak zarzutów dowodami w postaci zdjęć, czekałem aż off_road przedstawi swoją linię obrony i nie doczekałem się. Aczkolwiek nie chcę stwierdzać kto jest winny, a kto nie.
Najlepszym wyjściem jest dogadanie się, a nie toczenie piany... Moim zdaniem najlepiej byłoby naprawić dany damper, może to zrobić off_road jako osoba podobno kompetentna w tej dziedzinie, lub jeśli dhzwierzak nie wierzy w umiejętności w/w osoby damper oddać do serwisu i podzielić się kosztami.

Pozdro
off_road
moderator
Kontakt:

polok03 ale ja już wszystko co miałem powiedzieć powiedziałem, kilka postów wyżej. Taka jest moja wersja zdarzeń i tego się będę trzymał więc po co w kółko powtarzać to samo?

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Marcio
Kontakt:

Post autor: Marcio »

off_road Jesli Ty na aukcji oferujesz damper calkowicie nowy to z jakiej racji na komorach widac slady otwierania?

Na aukcji widac metalowy kapturek wentyla, a na damperze otrzymanym jest zwykly platykowy?
dhzwierzak
Kontakt:

polok03, nie oczekuj od off_road jakiejkolwiek linii obrony. Z faktami trudno się polemizuje. W "Postanowieniu o odmowie wszęcia śledztwa" prokuratura uzasadniła to "brakiem zamiaru dokonania przestępstwa przez sprzedającego". Jednak wyraźnie napisała: "sprzedający nie dotrzymał umowy co do przedmiotu sprzedaży" tym samym odsyłając mnie na drogę postępowania cywilnego. Pomyśl więc, czy ktoś, kto ponoć jest fchowcem w tej dziedzinie, faktycznie nie wiedział co sprzedaje. Tego, że zdecydowanie wiedział udowodnić nie mogłem, gdybym to udowodnił, gość miałby postępowanie z Art. 286. § 1 Kodeksu karnego. Myślę, że tego tematu rzeczywiście nie warto dalej ciągnąć. Założyłem go mając na uwadze, jak napisałem na wstępie, dobro ogółu. Nie ma tu już nic więcej do dodania. Damper jest już po serwisie, koszty - no cóż , nie zabiły mnie. Kończąc, Duże Piwko temu, kto na podstawie zdjęcia z aukcji (real foto i widziały gały, co brały) jest w stanie dostrzec te uszkodzenia lub wyciek oleju. Szkoda, że w opisie nic o tym nie było - a powinno być.
off_road
moderator
Kontakt:

dhzwierzak NIE PRZEDSTAWIŁEŚ FOTOGRAFII WYCIEKU!! ani razu :)
A moja linia obrony to wszystkie posty w tym temacie szczególnie pierwszy... więc proszę o jego ponowne przeczytanie. Jest tam 99% tego co miałem do powiedzenia w tym temacie.
dhzwierzak pisze:Piwko temu, kto na podstawie zdjęcia z aukcji (real foto i widziały gały, co brały) jest w stanie dostrzec te uszkodzenia lub wyciek oleju. Szkoda, że w opisie nic o tym nie było - a powinno być.
W opisie nie było o tym mowy ponieważ do momentu odebrania przez Pana paczki tych wad po prostu nie było...
Co do serwisu mogłem zaproponować, ale pan dhzwierzak od razu zdecydował o postępowaniu karnym po tym jak nie zgodziłem się na zwrot pieniędzy i towaru (ze względu tylko i wyłącznie na uszkodzoną regulację nie na inne aspekty czyli domniemany wyciek którego pan nie utrwalił na fotografii co mnie bardzo dziwi ponieważ inne wady pan bardzo dobrze wyróżnił na zdjęciach makro)

Reasumując nie zgodziłem się na zwrot tylko i wyłącznie ze względu na uszkodzoną regulację.
Gdyby Pan w momencie odbioru paczki stwierdził, ze paczka była naruszona no problem poczta by mi zwróciła pieniądze za uszkodzenia a ja Panu za paczkę.
Tak się niestety nie stało... ta informacja dotarła 4 dni po odbiorze, i nie jest ważne czy w ciągu tych 4 dni Pan ją rozpakował czy nie liczy się fakt odbioru "nieuszkodzonej" paczki.

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

dhzwierzak > Nie neguję Twojej postawy ale jak udowodnisz, że to nie Ty otwierałeś damper ?

off_road > a jak Ty udowodnisz, że był nowy i nierozkręcany ?

Takie sprawy załatwia się od razu, a nie po kilku dniach. Chcecie gwarancje kupujcie w sklepie.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
dhzwierzak
Kontakt:

Steel2, zastanów się nad tym. To po co ludzie cokolwiek kupują na Allegro? A no bo można tam coś kupić taniej niż w sklepach, lub kupić to, czego już w sklepie nie ma. Podobne pytanie: "Nie neguję Twojej postawy ale jak udowodnisz, że to nie Ty otwierałeś damper ?", tylko trochę inaczej sformułowne usłyszałem na policji. Pisząc posta z taki pytaniem zakładasz że mogłem:
a.Zamówić i kupić całkowicie nowy damper, b.potem go celowo uszkodzić, c.potem mailować przez ileś tam czasu ze sprzedawcą celem zwrotu, d.potem zgłosić sprawę na policję, e. potem oddać go do serwisu i zapłacić, f.na koniec pluć jadem na niewinnego bidoczka.
Czy nie sądzisz, że to trochę bez sensu? Takie stawianie sprawy z góry wyklucza możliwość kupowania czegokolwiek w sieci.
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Widzisz ludzie są różni. Tam gdzie zła wola tam i chęci robienia głupot.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
ODPOWIEDZ