Lampa błyskowa
-
- Kontakt:
Lampa błyskowa
Siemka,
Mam pytanko... Czesto na pb sa zdjecia gdzie lampa błyskowa jest osobno chyba od aparatu... tak ze oswietla obiekt z innej perepetywy niz foto...
Ile kosztuje taka lampa, jak tego szukac? Czy jest to osobne, czy zgrane z aparatem?
Pozdr,
Mam pytanko... Czesto na pb sa zdjecia gdzie lampa błyskowa jest osobno chyba od aparatu... tak ze oswietla obiekt z innej perepetywy niz foto...
Ile kosztuje taka lampa, jak tego szukac? Czy jest to osobne, czy zgrane z aparatem?
Pozdr,
Są różne systemy, napisz może najpierw jaki masz aparat
Lampę można wyzwolić:
-specjalnym kabelkiem, który łączy aparat z lampą
-za pomocą specjalnych radiowych przekaźników
-niektóre aparaty i lampy współpracują ze sobą w taki sposób, że lampa stojąca w pewniej odległości od aparatu jest wyzwalana błyskiem lampy wbudowanej w ten aparat

Lampę można wyzwolić:
-specjalnym kabelkiem, który łączy aparat z lampą
-za pomocą specjalnych radiowych przekaźników
-niektóre aparaty i lampy współpracują ze sobą w taki sposób, że lampa stojąca w pewniej odległości od aparatu jest wyzwalana błyskiem lampy wbudowanej w ten aparat
Speed_Street do wyzwalania lamp w takim przypadku jak Ty chcesz to lampa najlepiej wyzwalana radiowo, żeby kable nie panoszyły się dookoła. do tego dobrze jakby była lampa z duża liczbą przewodnią i też jakby miała funkcje "strobo" to było by zajebiście. Taka lampa to wydatek rzędu 1400zł gdzieś... + koszty samego wyzwalacza radiowego.
Takie lampy są dedykowane do danej marki aparatu... i szukać ich należy w sklepach fotograficznych.
Niech ktoś mnie poprawi jak coś źle napisałem.
Takie lampy są dedykowane do danej marki aparatu... i szukać ich należy w sklepach fotograficznych.
Niech ktoś mnie poprawi jak coś źle napisałem.
Trzeba brać pod uwagę, że chińskie wyzwalacze radiowe nie przenoszą automatyki tzn. trzeba ręcznie ustawiać, ale tym bym się nie przejmował. Z tego co mi się wydaje to Pocketwizardy przenoszą automatykę błysku ale mogę się mylić. Speed_Street napisz jaki masz aparat oraz ile jesteś w stanie przeznaczyć na lampę to spróbujemy Ci doradzić. Według mnie nie ma sensu pakować się w kable bo to tylko utrudnia pstrykanie fotek z lampą. Trzeba czekać na dobry kurs (nikt nie wie kiedy) i zamówić Pocketwizardy.
http://krissys.pinkbike.com
cubone pockety też nie przenoszą automatyki
co do "króla" lamp czyli SB.900 to nie wydaje mi się aby to była super rewelacja jeśli się używa kilku lamp radiowo to i tak wszystko się ustawia ręcznie druga sprawa że SB24 SB25 SB26 i SB28 wszystkie mają liczbę przewodnią 50 zatem są mocne i SB24/25 relatywnie tanie w stosunku do reszty - zakładam że ten SB 900 ma liczbę przewodnią w okolicach 50-54 zapewne max 58 chociaż w to wątpię
do sportu najzajebistrzymi lampami są chyba Sunpaki 622, mają battery grip i mozna nimi napierdalać seriami na pełnej mocy
co do "króla" lamp czyli SB.900 to nie wydaje mi się aby to była super rewelacja jeśli się używa kilku lamp radiowo to i tak wszystko się ustawia ręcznie druga sprawa że SB24 SB25 SB26 i SB28 wszystkie mają liczbę przewodnią 50 zatem są mocne i SB24/25 relatywnie tanie w stosunku do reszty - zakładam że ten SB 900 ma liczbę przewodnią w okolicach 50-54 zapewne max 58 chociaż w to wątpię
do sportu najzajebistrzymi lampami są chyba Sunpaki 622, mają battery grip i mozna nimi napierdalać seriami na pełnej mocy