Powoli składam rower na sezon 2009. Przyszła pora na opony. Mam obręcze UST dlatego też potrzebuje opon Tubeless. Tu pojawia się moje pytanie. Czy w Polsce da się w ogóle kupić dobre opony UST !? Jedynym wyjściem jakie widzę to Micheliny DH 24 czy coś w tym stylu. Odstrasza troche waga bo taką samą bym miał z dętką jak tu bez. Znalazłem jeszcze jedną dostępną oponę w PL - jest to Conti Moutain King 2.4... Ciekawa waga na jak tubeless tylko jak ta opona się zachowuje ? Czytałem parę opinii , ogólnie zachwalają tylko mówią że opona nie radzi sobie w zakrętach z pochyłem... A co jak co często wchodzę w zakręt z dość sporym nachyleniem... Obawiam się również tego że testy odbywały się przez wyjadaczy enduro... Z wielką chęcią kupił bym jakiegoś maxxisa UST ale w Polsce można tylko o tym pomarzyć. Jedyną opcją był by CRC lecz wolałbym coś na miejscu kupić. Czy pozostaje mi tylko Michelin ? Jeździł ktoś na tych Contich ? Proszę was o rade i propozycję opon. Z góry dzięki !
Cieja_Maciek amp bike powinno miec jeszcze hutchinsona barracude (moze inne modele) ale szczerze to nie narzekaj ze crc. Opone musisz pomacac przed kupnem? Na CRC masz tone opon w UST, a skleproweroy.com mial bodajze IRC w bezdetkach. Conti to opona która jest raczej do lekkiego FR. Jak urban FR(dalej tego terminu nie do konca rozumiem ale co tam) to pewnie przeciazen duzych bocznych nie ma i conti moze styknie...
Zastanów sie tez na schwable bo oni maja opony w standardzie UST, moze polski dystry ma. Tylko u nich 2.25 jest jak maxis 2.5''.
Ale jak opona na teren, a nie na asfalt i schody to zdecydowanie hutchinson barracuda (miekka najlepiej ale w miescie ci zejdzie). Lepszej opony po prostu nie ma.
Barracuda jest ale tylko 2.1... Napisze może coś tam jeszczę znajdą. Za to znalazłem barracudy 2,50 w innym sklepie co mnie ździwiło Cena tylko taka sama praktycznie jak Michelinków. Z tego co pamiętam Ty ganiasz na Barracudach ? Jeździłeś na miśkach ? Jakieś porównanie ?
Conti, jak już wielokrotnie pisałem ) są bdb ale tylko porządnie napompowane, a większość na flakach jeździ. Oponki UST zachowują się dokładne tak samo jak zwykła wersja. Mają bardzo cienkie ścianki
Cieja_Maciek no wlasnie miśki mnie omineły. Maxxisy i spece rózne do tej pory głownie. Z tego co wiem to twardosc misków jest mniej wiecej jak srednie barracudy, miekkie sa juz super miekkie ale na 09 wprowadzaja 2 komponentowe opony wiec nie wiem jak to bedzie. Zaleta jest dobre tocenie przy dalej niesamowitym trzymaniu, nawet na 1 bar.
BTW. Widziales moze gdzies stara 1 komponentową wersje?