DT Swiss Fr2350 vs. ....

szczepudh
Kontakt:

DT Swiss Fr2350 vs. ....

Post autor: szczepudh »

Witam!
Przymierzam się do kupna w miarę lekkich i mocnych kół... spodobały mi się DT Swiss-y FR2350, tyle że nic o nich nie wiem (czy są warte swej ceny, jak z ich wytrzymałością, itp.??)
Może warto złożyć jakieś koła???
hymmm... sam nie wiem... może macie jakieś inne propozycje??
Z góry dzięki :wink:
sergio94
Kontakt:

Post autor: sergio94 »

Za ile możesz mieć te koła? Za 3000 możesz spokojnie złożyć kółka na Mavicach ex729/721 i Chris Kingach. Ktoś się musi wypowiedzieć na temat tych DT Swissów ale wg mnie moja propozycja jest najbardziej sprawdzona, mocna, no i super lekka.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

szczepudh DT beda sie cie wgniatały i rozwalisz je w pare chwil. Jak nie masz co z kasa robic to nowe dee maxy na 09 czy fulcrumy sa bodajze 200g lzejsze na komplecie kół chociaz zlozenie kola z crc na hope/ck/burgtec i dobrych obreczach mavica pewnie wyjdzie taniej.
szczepudh
Kontakt:

Post autor: szczepudh »

jeśli bym kupował DT Swissy to uzywki... mam do wydania na koła max 2 tyś ale wiadomo im taniej tym lepiej, bo można w coś innego wsadzić kase:) Zależy mi tutaj na wadze:) mam GloryFR, a jak wiadomo rama do najlżejszych nie należy, wiec trzeba troszke zbić z wagi na komponentach:)
Spaced
moderator
Kontakt:

szczepudh jak tanio i lekko (i nie musi byc bezdetkowo) to na crc bierzesz hope pro II (albo nuke proof bo troche taniej a minimalnie wiecej wagi tylko) + obrecze mavic ex 721 (ew 729 jak katujesz) i masz dobry set.

Ew. Przekop giełdy na brytolskich forach (southerndownhill i descent-world.co.uk) bo tam moga byc okazje.
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

DT fr to koła dość miękkie a pisanie że zaraz je rozwalisz dziel na 5 !! Wszystko można rozwalić i nie ma takiego koła aby 100lat żyło. Miękkie obręcze a twarde obręcze !! Hill wgniata dt enduro a pociska jak diabeł w amoku, ma masę wgniotów a mimo to powietrze ma.Zapakujesz sztywne obręcze to też będziesz je wginał tylko że trudno będzie je naprostować....co w miękkich jest zdecydowanie łatwiejsze.

Warto pamiętać że jak szybko śmigasz to koła dostają w dupę, im szybciej śmigasz tym koło dostaje więcej....logiczne.

Osobiście mam lekkie obrączki ( do masy 100kg+ ) i dwa sezony dolą więc nie pisać panowie że trzeba mieć super kolosy bo inaczej się rozwali...może warto potrenować technikę zjazdu a nie mocarne koła składać, kolega ma poskładane koła na obręczach xc i spokojnie pociska w Dh.

czysta miękka technika zabezpiecza lepiej niż mocne komponenty.

jak już to lepiej koła enduro poskładaj, do 2000g za komplet.front delikatniejszy bo zawsze mniej dostaje a tył mocniejszy i po kłopocie. Miałem supre bh 2.5 sezonu i tył lekkie bicie miał...
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Lekko i tanio bierz HopeII/Nuke Proof + Alpine III + EX721/823 i nie ma co wydziwiać. Chcesz poszaleć bierz CK reszta jak wyżej ( Hope II lżej wychodzi ).
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Spaced
moderator
Kontakt:

Schodek Hill moze sobie zmienic obrecz co pare zjazdów. Widziales ty kiedys jakie ilosci obreczy teamy wywalaja? I tu nie chodzi o mocarne kolosy bo mavici 721 tez sa lekkie, a nie zachowuja sie jakby robiono je z plasteliny. Nie mów mi, ze jezdzac po trasie FR w leogangu normalna obrecz powinno sie w tydzien zajechac? Zreszta wlasciwie kazdemu sie te obrecze gieły kiedy mavici czy stype trzymały znacznie dłuzej.
Mawet
Kontakt:

Post autor: Mawet »

Schodekfaktycznie supra BH należy do lekkich obręcz...
http://mawet.pinkbike.com/album/2010/
Schodek
Kontakt:

Mawet supra nie jest lekka ale super mocna co pokazałem na przykładzie 2.5 sezonów i 150 wypadów w góry.były to moje początki z fulem więc masa błędów się trafiała ale obręcz wydoliła naprawdę sporo !! chodziło raczej że na tył można zapakować mocniejszą a na front lekką.

Spaced pisze: nie mów mi, ze jezdzac po trasie FR w leogangu normalna obrecz powinno sie w tydzien zajechac?
nie obręcz była zła tylko łącznik między pedałami a kierą :twisted:

Norbert bez urazy ale miękkie obręcze inaczej się wgniatają i często pozwalają dojechać do mety mimo zbicia, twarde inaczej się zawijają i opona ma kłopoty się doszczelnić.

To że ktoś zakatował jakąś obręcz w kilka dni to jeszcze nic nie znaczy,czasem wystarczy jeden błąd aby coś skasować...znam takich co na rowerach xc są szybsi niż 99% tego forum ;) oczywiście w górach na naszych trasach dh. Wiem co napisałem bo sam tego doświadczyłem... i w szoku solidnym byłem że tak można !!!

Pozdro i bez ciśnień.

lekkie koła to podstawa, a jakie obręcze to inna sprawa
kar0l
Kontakt:

Post autor: kar0l »

Schodek cały czas zarzucasz tu wszystkim brak techniki, pewnie masz rację. Ja na pewno nie mam dobrej techniki, a żeby jeździć w DH na obręczach do xc musiałbym pewnie ćwiczyć jeszcze 10 lat. Po co miałbym więc kupować obręcze do xc i co chwilę je zmieniać, bo i tak wiem, że moje umiejętności nie pomogą mi ich uchronić, nawet na polskich trasach. Nie trzeba od razu składać strasznie ciężkich kół, istnieją wymienione wyżej rozwiązania kompromisowe - dość niska waga i duża wytrzymałość...
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Ja mam secik:

Mavic ex 721 x2 (590g szt)
nuck proof Nuke Proof Generator Rear XL 150 x 12mm (330g)
HOPE pro 2 20mm (180)
DT alpine III (ok 410)

[Waga wg. producenta]

I kółka są meeeeeeeega lekkie :)

Zamieniając nuck'a na pro 2 zjedzie się jeszcze ok 35/40[g] ale kasy więcej cza dać..

Podał bym zdjątko z wagą ale waga mi oszalała ;(

Schodek , sory ale daj na luz Miszczu techniki, każdy ma swoją i Tobie nic do tego, nie będziesz ludziom na chama wciskał Swoich przekonań, nie o to tu chodzi...

A może to taki chwyt marketingowy ? Zdołować "frajerów" i zaproponować "www.totalbikes.pl nie tylko obozy rowerowe
Whistler, raj na ziemi", Ciągle tylko czyta się jak to źle każdy jeździ.... Daje do myślenia
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

deemaxy wez ... harfa powonna mic promocje teraz ... za chwilke zadzwonie ... jak cos to mozesz liczyc na moj rabat w bikershopie bo w tym miesiacu biore rzeczy za spora kwote i moze dostaniemy troszke wiecej:PP zagadaj na gg:P
Karpiel i Duncon to moje zycie
Schodek
Kontakt:

kar0l nikomu nic nie zarzucam tylko zwracam uwagę że taki czynnik jak TECHNIKA występuje w świecie rowerowym a nie tylko cieniowanie bajka !! Kumasz, i nie piszcie mi że tak nie jest mistrzowie :twisted: Jeśli ktoś rozwala dobre koło w tydzień na gładkiej trasie to musi się zastanowić czemu ? Nie mam zamiaru nikogo niszczyć ani obrażać ale warto się zastanowić czy poprawa techniki jazdy nie okaże się lepszym rozwiązaniem niż ciągła walka ze zmianami w rowerze.

Pozdrawiam dotkniętych bez dotyku...
Aram
Kontakt:

Post autor: Aram »

Deemaxy ciezkie, nie polecam piast hopa przednia szybko lapie luzy, a w tylniej polamaly mi sie sprenzynki od zapadek. Najlepiej kup DT 1750, oczywiscie jezeli masz kase. Piasty maja ten sam system co DT 440 I sa bezawaryjne. Obrecz na ktorej zlozone sa kola to DT 5.1, jest lekka I mieka jezdzilem na nich a zeszlym sezonie I na niektorych trasach jechalem na 1,2 atmosfery I detkach ultralite I nigdy nie przebilem. Wgnioty latwo wybic. Teraz kupilem DT 1750 tylko na zawody I mysle ze obrecze sezon wydola.
www.mtb.interia.pl
kar0l
Kontakt:

AramDH pisze:I myślę ze obręcze sezon wydolą.
- pod warunkiem, że ktoś chce co sezon zmieniać obręcze. Nowe Deemaxy wcale nie są takie ciężkie, zwłaszcza, że są przystosowane do opon bezdętkowych. Poza tym jesteś jedną z niewielu osób która narzeka na piasty Hopa.

Schodek ja wcale nie mówię, że nie powinno się ciągle dążyć do polepszania swojej techniki, tylko wg mnie lepiej się uczyć na sprzęcie trochę bardziej wytrzymałym, a gdy już się osiągnie odpowiedni poziom można ewentualnie myśleć o mocnych obręczach xc.

Swoją drogą mam kolegę, który technikę ma wg mnie dość dobrą, a świadczą o tym nie tylko wysokie wyniki w zawodach, ale i przyjemność z obserwowania tego jak płynnie jeździ. On właśnie też się skusił na obręcze do xc i pierwsza pękła chyba po nie całych dwóch tygodniach.
Schodek
Kontakt:

kar0l myślę że sezon Arama to jak 3 sezony u innych :mrgreen: Młody zalicza tyle wypadów w roku że wielu w 5 lat tyle nie ma szansy, więc jeśli jemu starcza na sezon to szaraczkowi spokojnie zniesie 2-3lata. Chłopaki z Myślenic są średnio 5 dni w tygodniu na rowerach w sezonie i popylają po trasach a nie po chodnikach na rynek ;)

sezon jednego to jak kilka u innego...

kar0l miała prawo strzelić...to tylko obręcz innym trafiają się rozwalone kołą po pierwszym dniu w sezonie...tak też bywa
kar0l
Kontakt:

Schodek Zapomniałem dodać, że druga też szybko padła... Aram faktycznie jeździ duuużo i szybko, ale pisał, że będą to obręcze tylko na zawody, więc nie będą jeżdżone 5 razy w tyg, chyba, że ja coś źle rozumiem :D
Schodek
Kontakt:

AramDH pisze:Obrecz na ktorej zlozone sa kola to DT 5.1, jest lekka I mieka jezdzilem na nich a zeszlym sezonie I na niektorych trasach jechalem na 1,2 atmosfery I detkach ultralite I nigdy nie przebilem. Wgnioty latwo wybic.
poprzedni zestaw wydolił sezon z tego co ja zrozumiałem....

miałem kolegę co skakał na ramie xc takie kolosy że do dziś wielu nie podchodzi do nich....możemy tak do rana :mrgreen: ale mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi ??
ODPOWIEDZ