Jaka rama na nowy sezon?

Spaced
moderator
Kontakt:

Jaka rama na nowy sezon?

Post autor: Spaced »

Z ciekawosci stwierdzilem, ze zapytam sie na dhz tez o opinie skoro i tak mam wiecej czasu na zakup ramy niz myslalem.
Na chwile obecna rozwazam kilka ram, szukam czegos stricte DH ale raczej nie maszyny, która max klei sie do ziemi i nie da sie jej oderwac bez mega spiny.

Kandydaci obecnie to:

Banshee (Mythic :P ) Legend
Zalety:
-Niska Waga
-Platforma w poczatku skoku powinna zapewnic skocznosc
-Dobra geo
-Świetna jakość wykonania
Wady:
-Dostepna od końca Maja

Rage DH
Zalety:
-Bazowo Cane Creek double barell
-Świetna geo
-Dostepna przed sezonem
Wady:
-Nieznana, a wiec niepewna firma
-Cane Creek jest raczej miekki i mi to nie odpowiada do konca

Commencal Supreme DH
Zalety:
-Dobra geo
-Przestawna geometria
-Sprawdzone skoczne zawieszenie
-Niezle gratisy
Wady:
-Chora waga (5.7kg z damperem !!!)
-Roco bazowo (musiałbym wyslac na tuning do pusha albo wymienic na cos innego)
- Srednia jakość wykonania
- Jeśli Euro przebije 4.5zl to Maxql podwyższa cene

Yeti 303R-DH
Zalety:
-Świetna geo
-Lekki
-Dostepna przed sezonem
Wady:
-Mieszane opinie testerów proto o zawieszeniu
-Nieznana cena w Uk na razie wiec potencjalnie drogi

Devinci Wilson
Zalety:
-Lekki
-Tani
-Dostepny teraz
Wady:
-Mała sztywność
-Troche dziwna geometria (chociaz moze ktos kto ma porównanie sie tutaj wypowie)

Ew. Jak macie jakies pomysły to sypcie(nie musi byc nowa rama). Kiedy waluty stały po mniej myslalem o morewoodzie i evilu ale raczej takiej kasy na rame moze nie być.
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

mozesz podac wagi ram (leniuch ze mnie dzis straszny) ?

Btw nic z wirtualnym punktem obrotu?
Spaced
moderator
Kontakt:

Korean_Boy Z Virtualem jest Banshee, a Wilson to FSR

A wagi to:
Commencal - 5.7kg.
Yeti 4.6kg.
Rage 4.95kg.
Banshee 3.8kg bez dampera (czyli kolo 4.8-4.9kg z damperem) - Myslalem ze lzej swoja droga ;)
Devinci 3.6kg bez dampera (liczyc jak przy banshee).
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

tez szukam czegos na 09 i sam nie wiem, myslalem nad supreme dh ale 5.7 kg to masakra, aktualnie mam w domu 07 v10 S ano i wazy 4.54 kg real z damperem.

V10 2008-2009 jest 200-300gr lzejsza wiec chyba na tym stanie. No jest jeszcze sessiom 88 ale nie wiem jak z dostepnoscia.
Spaced
moderator
Kontakt:

Korean_Boy stał cały bike za 2800 funtów bodajze na któryms forum brytolskim. Fox 40 i nice ale mnie przeraza bo rama lzejsza od socoma to moze byc podobnie wytrzymała. No i geo ludziom ze strasznym rozrzutem wychodzi.

V10 nie chce bo mi zawieszenie nie lezy. M6 jeszcze od biedy ale tez srednio.
sudi
Kontakt:

Post autor: sudi »

Spaced A za ile ten devinci Cię wychodzi ? Ja właśnie słyszałem bardzo fajne opinie o ramce i jestem na to trochu chory ... Waga mi się mega podoba i z całym rowerem zszedłbym do granicy 14.9-15kg ... A to chyba wybitnie lekko ... do tego ja preferuje air shocka jak wiemy, więc byłoby miodek, bo ta rama właśnie pod O2 jest projektowana z tego co pamiętam .. inna kwestia czy mnie wytrzyma, a szukam ramy do 4kg i 190-210mm skoku ( v10 za droga niestety no i zbyt kleista ... cane przy v10 to sprężyna, choć trzyma w ryzach podobnie jedno i drugie ) .

Pozdro !
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
Spaced
moderator
Kontakt:

sudi 1350 Funtów. Kursy teraz troche przeszkadzaja ale cena tak czy siak nawet niezla. Rocznik 09, z dhx ale coilem.
Vermin
Kontakt:

Post autor: Vermin »

Wiesz co nie jeździłem na wszystkich z tych ramek więc nie będę mówił która według mnie jest najlepsza... Ale mogę Ci powiedzieć że jeździłem na Banshee bardzo dużo i bardzo bardzo polecam te ramki... Super praca, geo, nie buja ;p ... ogólnie fajnie
Pozdr ;p
Vermin, Baca.
Spaced
moderator
Kontakt:

Vermin ale co wspolnego maja stare banshee z legendem? Faux Bar czyli najgorsze zawieszenie z mozliwych moim zdaniem, wybieranie srednie, geo do dh zadne i ciezkie jak cholera. Gdzie tu zwiazek z nowa banshee, lekka, z geo dh i nowym zawieszeniem? ;)
Woytek108
Kontakt:

Post autor: Woytek108 »

Pomyśl może jeszcze o:

Mondraker Keiser
Q bikes Empire
Scott Gambler

Wszystkie stircte DH, mam gamblera i tylko o nim mogę ci powiedzieć jak się zachowuje na trasach. Ma naprawdę świetną geometrie idealna do dh plus bardzo duże możliwości jej zmiany, zawieszenie pracuje świetnie nie lepi się do ziemi jak v10 jest trochę sztywniejsze bardziej skoczne. Cała rama jest wykonana z dbałością o szczegóły takie jak np.inteligentne rozmieszczenie linek itp. Jej wada jest dosyć duża waga.

Jeszcze możesz zobaczyć Mde bikes 69
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Spaced Zumbi F44ti (3920g) z avym Monty na Ti spring (+- 740g)

doskonałe geo,niski środek,2 lata gwarancji na starty w zawodach,możliwość dopasowania wielkości ramy do własnych preferencji i możliwość zestrojenia dampera pod swoją dupinę ;)

tak wiem bywały problemy z jakością wykończenia i tylnymi widłami, wiem znam z doświadczenia ale też znam inne ramy które popadały a z markowych Tajwańskich fabryk wyszły...a Zumbi naprawia szybko i na miejscu ;)

No i cena atrakcyjna ;)...może warto pomyśleć ??
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
TK
Kontakt:

Post autor: TK »

wypolerowany 224 07r. z dhx 5.0 coil + stalowa sprezyna ważył mi ok 3,5kg, a te nowe 224 jeszcze lżejsze więc to chyba dobra opcja jeżeli zależy ci na wadze, ale to jednozawias..
[S]2x yeti 4x roz. s i l
Spaced
moderator
Kontakt:

TK jakie 3.5kg? Stary jak ty go wazyles? Rama 224 07 m z całymi pierdołami do mocowania dampera ale bez niego 3.85kg. Widzialem foto, facet z teamu na orange twierdzil ze nawet wiecej.

Mi fakt 1 zawiasa nie przeszkadza bo jak widzisz na mojej liscie sa głownie 1 zawiasy. 224 evo ma nawet fajna geo ale cena nie jest jakas super duper i kupilbym tylko jakbym miał uzywke w dobrej cenie na 224 evo.

Woytek108 Empire jest ciezki jak cholera. Ramka fajna ale wazy kolo 6kg i to jest wysoki 1 zawias, a mi wsteczna charakterystka bardzo nie odpowiada (poza canfieldem bo tutaj pomagaja baaaaardzo krótkie tylne widełki). Do tego jesli nie wynajde uzywki to jest drozszy od wiekszosci rozwazanych bikow i w cenie z jaka moge miec morewooda i evila.
Mondraker to nic specialnego, rower raczej nijaki i niczym nie wybijajacy sie.
Gambler fajny ale ciezki kloc. 5.8kg a wiec minimalnie ciezszy od commencala, z gorsza geometria i protszym zawieszeniem.

Schodek do zumbi sie przekonam jak wyjda te poprawione ramy i nie bedzie kłopotów. Lubie Pawla i uwazam, ze f44 to swietny projekt ale na razie podziekuje. Do tego Avy to raczej ten sam problem co ccdb czyli mega trakcja ale kosztem skocznosci. Myle sie?
mas1o
Kontakt:

Post autor: mas1o »

A ktore z tych ram kosztuja mniej niz 3000zl?
Spaced
moderator
Kontakt:

mas1o żadna...
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Spaced pisze:Do tego Avy to raczej ten sam problem co ccdb czyli mega trakcja ale kosztem skocznosci. Myle sie?

czy kosztem skoczności to nie wiem...aż na takim poziomie nie śmigam aby się takimi duperelami zajmować, ale jeśli Ty to rozpoznajesz i ma to dla Ciebie aż tak wielkie znaczenie no to szukaj dalej...ja wiem że F44 odrywa się od ziemi swobodnie jeśli się wie kiedy i jak je oderwać :mrgreen: AVY płynie tak jak powinien pracować damper strojony pod masę i preferencje zawodnika...pewnie zawsze można coś lepszego zamontować tylko czy na poziomie amatorskim takie niuanse są wykrywalnie ?? nie jestem pewien....ale mogę się mylić.
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Spaced
moderator
Kontakt:

Schodek nie chodzi o cos lepszego tylko innego. Po prostu nie chce czegos co bedzie mi relatywnie trudno od trasy oderwac. Nie rozumiem czemu ty nie uznajesz, ze w kazdej klasie jest kilka odpowiedników o róznych parametrach ;)

BTW. Z Banshee krucho bo nie wiem czy sie z kasa wyrobie, a dobra cena trwa krótko.
Tom@s
Kontakt:

Post autor: Tom@s »

Spaced, zakładam, że z powodów budżetowych np. Trek Session 88 odpada?
43RIDE magazyn rowerowy
Spaced
moderator
Kontakt:

Tom@s nie, z powodu tego ze lzejszy jest od socoma, a wiec wytrzymałoscia nie bedzie grzeszyc raczej. Mialem nawet okazyjna cene na caly rower nowy ale nie chce ramy która polamie, a do tego katy ludziom bardzo różne wychodza przy mierzeniu i jest to troche martwiace.
ODPOWIEDZ