Czy dysk twardy moze zwalniac kompa ?

04dw
Kontakt:

Post autor: 04dw »

kubeks pisze:a co złego w tym że 800?
no to że procesor jest na 677!!!! Cool
ramy automatycznie dopasowywuja sie do fsb procka, 800, 667 itd- nie ma w tej chwili znaczenia.

Wynik w 3d marku- mozliwe, ze masz system zawalony smieciami, kiepskie sterowniki, problem z chlodzeniem (duzo kurzu) itd, watpie zeby dysk mial jakiekolwiek znaczenie. Predkosc transferu danych ma znaczenie glownie przy kopiowaniu duzych plikow, doczytywaniu tekstur, ladowaniu systemu itd.
kubeks
Kontakt:

Post autor: kubeks »

marcin-s6 ja nie korzystałem z 3d marka ponieważ wiem ile moze moja karta graficzna(tzn. mało) a nie ma lepszego wskaźnika na prace procesora jak rendering w Adobe Premiere Pro 2.0 :mrgreen:
ten dysk co mówisz bardzo dobry i nawet cena nie wygórowana. także możesz brać
04dw mozliwe że sie dostosowuje
jestem smerf i jestem fajny
owczar
Kontakt:

Post autor: owczar »

kubeks pisze:ale pamiętaj samsung albo seagate!!!!
Dlaczego akurat te?
Testowałeś czy przeczytałeś magiczne pismo typu CIP?
Tam mądre sponsorowane głowy piszą więc sugerowanie się komercyjnym
pismem jest tak dobre jak spacer w sandałach w 20 stopniowym mrozie - podobno zdrowe!.
Jak kolega uzupełni swoją wypowiedź dlaczego akurat te to możesz nad nimi myśleć.

Co do tematu dysk na ATA 4 letni pewnie jeszcze ogrania na ATA100 i ma całe waleczne 2/4 mb cache`u. Pewnie płyta ma jeden kontroler IDE a oprócz dysku śmiga na nim nagrywarka/dvd/cokolwiek na IDE co go zwalnia o około 10-40%(zależy od wieku i typu urządzenia).
Kup dysk na SATA mój typ to WD(może nie jest cichy ale przynajmniej nie pada jak mucha po muchozolu), a ze starego dysku zrób magazyn np na muzę + 2 swapa
kubeks
Kontakt:

owczar dlaczego te? ano dlatego że mój tata ma sklep komputerowy i te właśnie firmy są bez awaryjne, bez problemowe i tanie :roll:
marcin-s6
Kontakt:

Post autor: marcin-s6 »

owczar dokladnie tak na plycie jest jeden kontroler IDE i mam razem podpiety dysk i nagrywarke dvd. i wlasnie tych 40 % mi brakuje co ma kolega :D panowie owczar oraz kubeks wielkie dzieki za pomoc ! pozdrawiam :)
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

co do firmy, mam samsunga juz od prawie roku i 0 problemow. przed nim mialem wd caviara i po 2 tygodniach sie wylozyl..
kubeks
Kontakt:

blackdemon dlatego gdy kupować jedną z ważnych rzeczy w kompie nie należy oszczędzać :)
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

na seagate mam 5 lat gwary... a mam go juz ze 3 lata? moze 4 - seria na sata II z jednym talerzem 160gb;)

ale i tak nie trzeba z niej korzystac, dziala bez zajekniecia, a w lapku mam WD i jak na razie 3 miesiace ok:)
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

kubeks do AMD i tak nie byly ważniejsze timingi? Bo intele z tego co pamietam lubily sie z wysoka czestotliwoscia kiedy dla AMD timing wazny byl. Zreszta ludzie tez na pale kupuja. Mega super duzo mhz i timing z dupy.
bodzio2k
Kontakt:

Post autor: bodzio2k »

Niech mi ktoś (byle nie artin.van.bruyen) wytłumaczy:
1. Co zasilacz ma do wydajności?!?
2. Co SP3 ma do wydajności?
3. Legalność systemu operacyjnego do wydajności?
Kur.wa, od 12 lat w zawodzie specjalisty i ni ch.uja nie wiem co w/w sprawy mają do wydajności... No, ale czytaj dh-złoma i zimą w trampkach będziesz chodził...
No Pain No Game
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
owczar
Kontakt:

Post autor: owczar »

bodzio2k w sprawie twych pytań:
AD1.
Zasada prosta im komp dłużej chodzi tym karta procek/karta potrzebuje relatywnie więcej mocy, a zasilacz powoli zaczyna dostarczać coraz mniej - Straty coraz większej ilości mocy na skutek przegrzewania układu - inaczej tego wyjaśnić nie mogę. Coś może elektornicy powiedzą więcej.
Ja miałem taki problem - jak wsadziłem sobie nową kartę (Radeon, potrzebuje więcej- zasilacz jakis stary tagan 380W) To np w STALKERZE po około godzinie widziałem drastyczny spadek wydajności fps o około 50% a potem wymuszony hardwarem reset.
AD2.
Co do szczegółów to jakieś forum fanów winXP - najprawdopodobniej optymalizacja wykorzystania dostępnych zasobów, optymalizacja kodu bibliotek - jak biblioteka np na sp2 wykorzystywała powiedzmy 512mb ramu i 4GB swapa i biblioteka na wykonanie się potrzebowała 10 sekund , a w sp3 wykorzystuje 384mb i 2 GB swapa oraz na wykonie potrzebowała 3 sekundy- więcej zasobów zostaje na resztę oraz skrócony został czas pracy procesora - widać że to będzie chodziło szybciej/wydajniej - TE DANE WYSSAłEM Z PALCA- nie mają jakiegoklowkeik odzwierciedlenia w rzeczywistości - a jeśli mają to przypakowe. Mają tylko pokazać jak poprawki mogą wpływać na wydajność systemu.
Swoją drogą Microsoft nigdy wg mnie nie potrafił optymalizować wydajności - jedynie stabilność - chociaż brzmi to jak herezja :twisted:

AD3.
Była taka jakże magiczna poprawka sprawdzająca legalność systemu - jak był lewy to dość mocno zamulał system, net ledwo chodził co chwilę monit o tym, że korzystasz z lewej wersji itd... - nie widziałem na sobie bo jechałem na wersjach uczelnianych. Najlepsze było to, że ludzie to instalowali live - aktualizacje automatyczne na piracie prosto z serwera MS - to tak jakby od razu skoczyć na policję i powiedzieć MAM WinXP PIRATA:)

Mogę mylić się w ptk 1 -co do teorii - wiem że tak jest z autopsji. Jak ktoś ma to obcykane to niech opisze - elektornikę miałem rok, parę lat temu. :wink:
kubeks
Kontakt:

oj bodzio:
1. ma to że jak masz za słaby zasilacz to zwalnia
2. tego to nie wiem bo nie widze żadnej różnicy w działaniu(sp2 a sp3)
3. to sie da poczuć dopiero jak się przesiądziesz z pirata na legala :wink: (ale nie polecam zmiany teraz bo nowy w bielsku teraz 390zł, a jakieś 6 miechów temu mozna było dostać go za 250zł!!!!)
bodzio2k
Kontakt:

Post autor: bodzio2k »

owczar:
Brzmi to dość wiarygodnie. Jedno, drugie i trzecie. Kończę browca, zakładam DX-y i idę na szosę...
Pozdrawiam...
No Pain No Game
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
ODPOWIEDZ