bodzio2k w sprawie twych pytań:
AD1.
Zasada prosta im komp dłużej chodzi tym karta procek/karta potrzebuje relatywnie więcej mocy, a zasilacz powoli zaczyna dostarczać coraz mniej - Straty coraz większej ilości mocy na skutek przegrzewania układu - inaczej tego wyjaśnić nie mogę. Coś może elektornicy powiedzą więcej.
Ja miałem taki problem - jak wsadziłem sobie nową kartę (Radeon, potrzebuje więcej- zasilacz jakis stary tagan 380W) To np w STALKERZE po około godzinie widziałem drastyczny spadek wydajności fps o około 50% a potem wymuszony hardwarem reset.
AD2.
Co do szczegółów to jakieś forum fanów winXP - najprawdopodobniej optymalizacja wykorzystania dostępnych zasobów, optymalizacja kodu bibliotek - jak biblioteka np na sp2 wykorzystywała powiedzmy 512mb ramu i 4GB swapa i biblioteka na wykonanie się potrzebowała 10 sekund , a w sp3 wykorzystuje 384mb i 2 GB swapa oraz na wykonie potrzebowała 3 sekundy- więcej zasobów zostaje na resztę oraz skrócony został czas pracy procesora - widać że to będzie chodziło szybciej/wydajniej - TE DANE WYSSAłEM Z PALCA- nie mają jakiegoklowkeik odzwierciedlenia w rzeczywistości - a jeśli mają to przypakowe. Mają tylko pokazać jak poprawki mogą wpływać na wydajność systemu.
Swoją drogą Microsoft nigdy wg mnie nie potrafił optymalizować wydajności - jedynie stabilność - chociaż brzmi to jak herezja
AD3.
Była taka jakże magiczna poprawka sprawdzająca legalność systemu - jak był lewy to dość mocno zamulał system, net ledwo chodził co chwilę monit o tym, że korzystasz z lewej wersji itd... - nie widziałem na sobie bo jechałem na wersjach uczelnianych. Najlepsze było to, że ludzie to instalowali live - aktualizacje automatyczne na piracie prosto z serwera MS - to tak jakby od razu skoczyć na policję i powiedzieć MAM WinXP PIRATA:)
Mogę mylić się w ptk 1 -co do teorii - wiem że tak jest z autopsji. Jak ktoś ma to obcykane to niech opisze - elektornikę miałem rok, parę lat temu.