Problem z foxem vanilla rc

MacGyver
Kontakt:

Problem z foxem vanilla rc

Post autor: MacGyver »

Witam! ostatnimi czasy mój dumper zaczął wydawać dziwny odgłos (tak jak by mu piach wpadł to środka- "takie zgrzytanie" zauważyłem tez minimalny luz na damperku prawdopodobnie (około 2 mm) a najgorsze jest to ze damper zaczął stukać, przy odbiciu do końca wydaje typowy metaliczny dźwięk( jest to bardzo denerwujące :) może ktoś poradzić co z tym fantem zrobić jak to "naprawić" ewentualnie jakiś poradnik jak zrobić mu serwis własnoręcznie:)

Pozdrawiam
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

właśnie bawię się vanillą R brata i moim zdaniem masz takie objawy jak by uciekło ci trochę płynu, brak tłumienia, tarcie tłoka o wewnętrzne ścianki korpusu, rozbierz i zobacz co i jak
Szakall
Kontakt:

Post autor: Szakall »

moze wyciekl olej? podepne sie do tematu, gdzie mozna dostac uszczelki do tego dampera? cult bikes nie sprzedaje ich ;/ bylem w sklepie motoryzacyjnym to gosciu powiedzial mi ze to sa zbyt drobne uszczelki i ze musze znac dokladne wymiary. Moze ktos wie jakich wymiarow powinny byc te uszczelki?
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Moja też kiedyś wydawała dziwne stuki. Rozkręciłem i wszystko było OK, dobrze poskręcane, zadnych luzów. Wymieniłem olej i na długi czas przestało, teraz znowu lekko zaczyna. Przy okazji następnego remontu zlustruję dokładniej ten damper, na moje oko jednak nie jest to nic poważnego co by grozilo awarią dampera.
kefas79
Kontakt:

Post autor: kefas79 »

ja mialem podobny problem przy dhx 3.0 , bardzo podobne objawy co u ciebie, i co sie okazalo ? wykrecilem damper z ramy , minimalnie pociagnelem za sprezyne i caly sie rozlecial :) tlok wyszedkl olej sie wylal ogolnie spoko hehe , przyczyna byla taka ze w sordku mi sie odkrecila ta srubka co trzyma ten glowny tlok , naszczescie nic w srodku sie nie uszkodzilo, wystarczylo zlozyc i go skrecic i dziala dalej :)
B.Z.
Kontakt:

No wasnie ja u siebie też podejrzewałem,że poluzowało się w środku tłoczysko, szybko rozebrałem a tu zdziwienie - wszystko trzyma się git... dobrze ze piszesz o swojej przygodzie, bo to jednak rzuca nowe światło - z luźnym tłoczyskiem to można sobie zrobić niezłe "kuku", absolutnie nie można tak jeździć.
MacGyver
Kontakt:

Post autor: MacGyver »

hmm a jak go rozkręcic? wiem ze głupie pytanie ale nie chce niczego zepsuć
Szakall
Kontakt:

naprawde nikt nie wie jakie tam powinny byc uszczelki? nikt nigdy nie kupowal?
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
B.Z.
Kontakt:

Kupowali... a wczesniej skorzystali z wyszukiwarki...
Szakall
Kontakt:

B.Z. wyobraz sobie ze szukalem ale ni cholery nie znalazlem wiec gdybys znal te wymiary, byl tak mily i je podal to bylbym wdzieczny
B.Z.
Kontakt:

Już co kolo w motoryzacyjnym odpowiedział - musisz znać wymiary. Najlepiej wybebeszyć to co cieknie. Jak chcesz koniecznie oryginały to poszukać musisz w zagranicznych sklepach. Myślę jednak, że to nie ma sensu, bo z wyjątkiem wejścia tłoka do cylindra którego jak dotąd nie rozbierałem są ta najzwyklejsze w świecie o-ringi.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

stukanie i brak tłumienia to najprostszy sposób który określa zapowietrzenie.
Rada? Otworzyć, wymienić olej na nowy i poskładać :)
Jedyny problem przy składaniu to ponowne napompowanie. Mozna zawsze przerobić i wpakować tam shradera ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Szakall
Kontakt:

off_road to w wigwamie mozna kupic uszczelki i one beda pasowaly do foxa? vanilla to moj pierwszy damper wiec nieznam sie zabardzo ale skoro go juz rozkrecilem to chce go poskladac do kupy ale jak narazie nie moge dostac uszczelek ;/ widzialem tez aukcje na ktorej gosciu sprzedawal uszczelki do kind shocka ale nie wiem czy beda pasowaly a kontakt ze sprzedajacym raczej byl kiepski i nie dowiedzialem sie konkretow. generalnie najbardziej zalezy mi na uszczelce olejowej (tej ktora siedzi za uszczelka kurzowa) i uszczelce na membranie oddzielajacej olej od gazu w zbiorniczku wyrownawczym
bielek
Kontakt:

Post autor: bielek »

Siema odkopuję temat bo interesuje mnie uszczelka olejowa do vanili bo niestety damperek zaczął cieknąć i to dość ostro:/ a zauważyłem że nie jest to zwykły oring i nawet nie wiem jak tą uszczelkę wyjąć jakby ktoś mógł poradzić co do uszczelki i serwisu to będe wdzięczny.

Mam też na zamianę 5th elementa ale tam znowu poszedł oring na iglicy i wołami nie idzie odkręcić tego ucha montażowego również bym prosił o poradę jak to zrobić to wtedy moze przesiąde się na 5th zamiast naprawiać vanille.
http://www.pinkbike.com/photo/1238478/
bielek
Kontakt:

pomóżcie!
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

bielek w vanilii jest najzwyklejszy o-ring. Buchnij mamie/siostrze wykałaczkę taką drewnianą do zabawy z paznokciami itp. Nią delikatnie wyciągniesz tą uszczelkę. Wtedy do sklepu i pytać :)
Ja w wigwamie organizowalem uszczelki do dhx-a o dziwo podpasiły ;) dzis pomieżę te co mam na stanie i zapodam tu wymiar. :)

Co do piątaka robisz tak: Bierzesz blok alu, wiercisz w nim otwór 1/2 cala.

Teraz kroisz to na pół i masz gotowy uchwyt do trzymania tloka zeby go nie zgnieść ani nie porysować. Pakujesz to w imadło i odkręcasz ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
bielek
Kontakt:

off_road tylko że ten oring jest koloru białego i jest twardszy niż zwykłe oringi. Ale wyjmę i zobaczę na razie postaram się zrobić 5th dzięki za pomoc nie pomyślałem o takim patencie z ALU. Na czasie spróbuje podziałać
Szakall
Kontakt:

dzisiaj wkoncu udalo mi sie kupic uszczelke olejowa do vanilli, byc moze komus sie to przyda wiec napisze wymiar: srednica wewnetrzna 9.2mm i grubosc 2.62mm uszczelka kosztowala mnie niecala zlotowke :D
maverick-fr
Kontakt:

Post autor: maverick-fr »

Odkopałem temat, bo nie chcę zakładać nowego.

Jak głęboko w zbiorniku wyrównawczym ma być membrana w Vanilli RC - szukalem, nie znalazłem odpowiedzi. Ewentualnie jak to wygląda w DHX-ach (chyba zbiorniki wyrównawcze mają podobne wymiary).

Mam rozebraną Vanillę przerobioną na wentyl, zamierzam wlac olej 7.5W, tylko jak? :oops:

Czy wlewac przez komorę główną tak jak w vanilli R, czy przez pokrętło kompresji jak w burnerze, czy też przez zbiornik wyrównawczy?
Pozdro
ODPOWIEDZ