BEZBARWNE malowanie proszkowe

Pudel
Kontakt:

BEZBARWNE malowanie proszkowe

Post autor: Pudel »

Witam!
Orientuje się ktoś gdzie mogę wykonać bezbarwne malowanie proszkowe ramy?

pozdrawiam!
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Pudel
Kontakt:

tak wiem. Tylko ze wszedzie gdzie dzwonilem to ramy mi nie chcieli pomalowac. A slyszalem ze gdzies podobno w bielsku albo krk maluja.
azondh
Kontakt:

Post autor: azondh »

Cześc .
oczywiście wiesz że przy różnego typu malowaniach rama jest nagrzewana do pewnych wyzszych temperatur co nie sprzyja materiałowi ... ogólnie mojego starego a zone malowałem w grojcu dokładnego adresu nie podam ale możesz coś pogrzebać w necie.
SPRZEDAM NORCO A LINE / TURNER DHR /
Blotolf
Kontakt:

Post autor: Blotolf »

azondh pisze:rama jest nagrzewana do pewnych wyższych temperatur co nie sprzyja materiałowi
Jestes w stanie poprzeć to jakimiś dowodami czy tak Ci się tylko wydaje ??
easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

Blotolf takie są niestety fakty

technologia proszkowa polega na podgrzaniu ramy do ok 200 st C w takiej temperaturze powstają naprężenia (przez nierównomierne podgrzanie i ochłodzenie) które źle wpływają na strukturę materiału.

Ale nie ma się czego zbytnio obawiać ponieważ tyczy się to głównie ram szosowych w których żeby obniżyć wagę stosuje się rury o bardzo cienkiej ściance.

wypowiedz poparta, temat "złego wpływu technologii proszkowej" chyba wyczerpany

8)
azondh
Kontakt:

Blotolf easy rider mi właśnie wyja mi pewne słowa z ust ... miałem kiedys authora a zone pekł mi w pewnym miejscu pospawałem go i pomalowałem zaraz po pomalowaniu wyszły 3 pekniecia najprawdopodobniej osłabiłem malowaniem osłabiona rame ... że tak powiem
Skyline GT
Kontakt:

Post autor: Skyline GT »

Z tego co kiedyś czytałem na duncon.pl to tam malują każdą ramę , tyle że to kosztuje ok. 250-300zł .
Frrytkiii
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Blotolf
Kontakt:

Post autor: Blotolf »

easy_rider pisze:wypowiedz poparta,
Czym poparta ? Nie neguje tego co powiedziałeś jedynie chciałem zobaczyć jakieś dowody takiego twierdzenia. Stwierdzenie takie są fakty jakoś do mnie nie przemawia :P
Pudel
Kontakt:

jak zabezpieczacie w ramie wszystkie dziury na lozyska? Mam SC v10 2004 i tam przy dolnym linku sa otwory na lozyska. Jak zakleic/czym bo przeciez to 200*c? Czy po prostu po malowaniu wzac papier scierny i wyszlifowac?

sluszał ktos o colorex'e w krk?

dzieki za wszystkie odpowiedzi!:)
easy_rider
Kontakt:

azondh pisze:po pomalowaniu wyszły 3 pekniecia
zanim oddałem ramę usunąłem starą powłokę chemicznie, lekki szlif i dokładnie ją obejrzałem, z każdej strony po centymetrze, nie wydaje mi się żebyś osłabił rurę przez malowanie proszkowe, do ram mtb stosuje się rury z grubszą ścianką więc te pęknięcia musiały już być.
Wytrzymałość na naprężenia zależy od rodzaju stopu aluminium (plastyczność)

Skyline GT
Dzisiaj odebrałem ramę, piękny czarny kolor, naprawdę fachowa robota, za jedyne 70zł

Pudel
kartonikiem, taśmą, powkręcaj śruby w gwinty, możesz również skontaktować się z osobą której zlecasz lakierowanie powinna ci podpowiedzieć jak zabezpieczyć. a może jest to wliczone w koszt usługi. W moim przypadku tak było, tylko pokazałem które miejsca mają być zabezpieczone, ładnie równe kółeczka z kartonu wycięte idealnie dopasowane. 8)
Pudel
Kontakt:

easy_rider a gdzie malowałeś?
Możesz podać nazwę firmy i jakiś kontakt?
Byłeś pokazać te miejsca w ramie osobiście czy przez neta/telefon?
easy_rider
Kontakt:

Gniazda łożysk i inne miejsca w których farba nie jest mile widziana wskazałem osobiście.
ramę malowałem w firmie Ignam
azondh
Kontakt:

easy_rider też możliwe, ale wcześniej nie za uwarzyłem żadnych zmian typu naprężenia materiału czy pęknięcia. Możliwe że były te miejsca osłabione a grzaniem rury pogorszyłem to. ale tak czy tak kiedyś by i tak pękła bo author a zone to konkretny syf 8D
Jozan
Kontakt:

Post autor: Jozan »

Na BikeAction jest cały temat poświęcony faktom i mitom malowania proszkowego... wystarczy poszukać

http://bikeaction.pl/forum/malowanie-pr ... 0proszkowe
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2071386 SPRZEDAM !
GG:1560098
viejo
Kontakt:

Post autor: viejo »

Blotolf, azondh, easy_rider wplyw malowania proszkowego na wlasnosci ramy jest skomplikowany i zalezy od stopu aluminium i jego wczesniejszej obrobki cieplnej. Moze zaszkodzic (raczej niewiele) albo pomoc (kiedy spawy sa zle wykonane) ale jedno malowanie raczej nie zaszkodzi.
Poza tym jak alu robi sie sztywniejsze to latwiej peka od uderzen (udarnosc), miekka rama zlamie sie i pognie od zwyklych obciazen... itp.. itd. To dosyc skomplikowane.

Cos na ten temat mozecie np. tutaj poczytac ;)
http://home.agh.edu.pl/~ziam/Infostuden ... rukcja.pdf

Jozan 1 punkt jest nieprawdziwy. Patrz link.
ODPOWIEDZ