Problem ze sterami - wybijanie

Gawith
Kontakt:

Problem ze sterami - wybijanie

Post autor: Gawith »

Witam wszystkich. Szukałem takiego tematu bądź tematów podobnych ale niestety nie znalazłem. Mianowicie problem polega na tym, ze nie mogę wybić sterów z ramy. Nie chce uszkodzić ramy i dla tego staram się to zrobić w miarę delikatnie. Problem nie jest najpoważniejszy ale na pewno uciążliwy. Macie może jakieś swoje sposoby na uporanie się z tym kłopotem???
Pozdrawiam.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

W najgorszym wypadku jeśli rama alu a miski tal bądź na odwrót i nie były długi czas ruszane to mogły się zapiec. Ale jeśli nie to możesz popsikać czy też pomoczyć w jakimś środku penetrującym i spróbować wybić, no trzeba trochę do tego siły ale z wyczuciem. Ja mam u siebie taką rurkę o odpowiedniej średnicy i drewniany bądź gumowy młotek. Dwa trzy umiejętne puknięcia i miska schodzi bez uszkodzeń i ma przyszłość możesz przesmarować miski cieniutką warstwą smaru co ułatwi wbijanie i późniejszy demontaż.
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Tak jak Bombell gogo popsikaj WD-40 i podziałaj gumowym młotkiem.
A jak nie ruszy to idz to jakiegoś serwisu rowerowego i niech Ci wybiją :wink: Koszt 10 zeta...a tak możesz coś zwalic :)

POZDRO
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

zawsze mozna samemu wybijak zrobić :) zrobić tulipan z rurki i wtedy wybijać. Tak sie kończy osadzanie sterów bez smaru :) zapieczone dla tego nie chcą wyjść, raczej bez serwisu sie nie obejdzie. Takie coś sobie z rurki zmotaj i muszą wyjść :)
Obrazek
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Gawith
Kontakt:

Dzięki wielkie za rady. Jak ni uda mi się zrobić tego we własnym zakresie udam sie do serwisu. Pozdr.
Google.pl prawdę Ci powie.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

jak napisał off_road, albo kupno takiego urządzenia albo handmade.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

Zależy jakie stery i jaka rama. Zwykle radze sobie mocniejszym, kilkukrotynym uderzeniem młotkiem w śrubokręt lub podobne, ale np. z długimi miskami już się tak nie da. Próbowałem zrobić sobie taki wybijak o jakim pisze off_road to o dziwo mi się ramiona pogieły :D Wtedy jedyne wyjście to albo kupić takie coś (drogie) albo spróbować zrobić z grubszej rurki, albo po prostu iść do serwisu, co chyba będzie najlepszym rozwiązaniem, bo oni poradzą sobie bez problemu z dobrymi narzędziami. Dodam, że wsadzałem na smar i nic nie pomogło :D
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Swego czasu jak miałem nieszczęsnego Pitbulla z X-10 z długimi miskami to poradziłem sobie przy pomocy mojej rurki :) A stery były wbite na suchara, tylko trochę wyczucia potrzeba.
Gawith
Kontakt:

Popsikałem stery WD 40, poleżały przez noc i wyszły bez większych przeszkód. A gdy nabijałem nowe miski przesmarowałem jakimś specyfikiem(rzekomo zapobiega zapiekaniu). Dzięki za porady. Pozdr.
Google.pl prawdę Ci powie.
ODPOWIEDZ