dziwne odgłosy z boxxer team 2008

czeSieKdh
Kontakt:

dziwne odgłosy z boxxer team 2008

Post autor: czeSieKdh »

mój kolega ma tego boxxera i gdy sie zakreci na maksa regulacje compression to amor wydaje dziwny dzwiek przy uginaniu (chodzby naciagnac policzek i puscic :lol: ) nie jest to olej ani pukajaca sprezyna :) ja mam taki sam amor tylko ze jezdzony jakis miesiac i nic takiego sie nie dzieje a na dodatek przy utwardzeniu boxa dopieru po ugieciu jakis 2cm staje sie twardy a te pierwsze 2cm sa bardzo miekkie :( prosze o pomoc :)
Pudel
Kontakt:

Post autor: Pudel »

mam taki sam problem w boxxerze race z 2007 roku. Nie mam zielonego pojecia co to jest. Wiem tylko ze ten odglos pochodziz prawej lagi. Mysle ze to cos z tlumikiem motion control. Najlepiej jak by sie ktos znajacy na tym wypowiedzial.
SzyszkaRider
Kontakt:

Post autor: SzyszkaRider »

To jest raczej normalne...ja w Domainie mam to samo ( też monition control)
Amor jak jest na maxa zakręcony to wchodzi jakieś 2-3cm miękko a potem go blokuje.
Gdy silniej nacisnę amor wydaje taki jak by świst...raczej normalne :)
...
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

normalna sprawa, skręcasz tłumik, olej i powietrze ile może to się ściśnie (2cm) i dalej nie przejdzie.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
czeSieKdh
Kontakt:

KaKTuSSS -normalna sprawa, skręcasz tłumik, olej i powietrze ile może to się ściśnie (2cm) i dalej nie przejdzie.

co???? kaktus mozesz to jakos po ludzku powiedziec nic z tego nie rozumie..... powietrze i team??? :)
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

chodzi mi o to że w tłumiku znajduje się olej + możliwa niewielka ilość powietrza, które maja jakąś ściśliwość. skręcenie na maxa pokrętła powoduje zblokowanie tłumika, coś w stylu blokady w pike'u.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
azondh
Kontakt:

Post autor: azondh »

te 2 cm to przez to że dostało sie powietrze do widelca. Zdarza się to nawet w nowych widelcach a tłucze ci sie najprawdopodobniej sprężyna ... mam podobnie w 888 jak pomału naciskam nic sie nie dzieje ale jak nim pomacham bardziej góra dół to sie tłucze stań przed rowerem chwyć za dolne lagi i pomachaj na boki widelcem tak jak by skręcajac jak sie bedzie tłukło to na 80% spręzyna
SPRZEDAM NORCO A LINE / TURNER DHR /
czeSieKdh
Kontakt:

sprezyna nie tłucze :)
Krakos
Kontakt:

Post autor: Krakos »

te 2 cm to przez to że dostało sie powietrze do widelca. Zdarza się to nawet w nowych widelcach a tłucze ci sie najprawdopodobniej sprężyna ... mam podobnie w 888 jak pomału naciskam nic sie nie dzieje ale jak nim pomacham bardziej góra dół to sie tłucze stań przed rowerem chwyć za dolne lagi i pomachaj na boki widelcem tak jak by skręcajac jak sie bedzie tłukło to na 80% spręzyna

sorry koleś ale przestań pieprzyć, przecież żaden widelec nie jest idealnie hermetyczny (chyba że powietrzny) poza tym jak byś chciał robić serwis widelca zeby nie napuścić do niego żadnego gazu? W komorze próżniowej?

BTW
azondh już prosze nie wypowiadaj sie na temat amortyzacji .... bo kiedyś prowadzilismy dyskusje na temat monstera i byłeś świecie przekonany iż monster jest ze stali...
ok może jakieś części tłumików ale nie cały "korpus" jeśli nie wierzysz to kup sobie magnes i spróbuj przyczepić go do monstera

czeSieKdh pisze:
mój kolega ma tego boxxera i gdy sie zakreci na maksa regulacje compression to amor wydaje dziwny dzwiek przy uginaniu (chodzby naciagnac policzek i puscic Laughing ) nie jest to olej ani pukajaca sprezyna Smile ja mam taki sam amor tylko ze jezdzony jakis miesiac i nic takiego sie nie dzieje a na dodatek przy utwardzeniu boxa dopieru po ugieciu jakis 2cm staje sie twardy a te pierwsze 2cm sa bardzo miekkie Sad prosze o pomoc Smile

Mówisz że tak jak by policzek złapać i puścić, chodzi Ci o takie MLASKANIO-SYCZENIE??
możliwe że to po prostu przepływa olej przez dziurki w tłumiku które są zmniejszone gdy regulacja jest na maksa :)
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3853780
azondh
Kontakt:

Post autor: azondh »

popierwsze stary nie mówie że to jest źle ... tylko takie sa fakty tego acz kolwiek zachowania widelca a monster chocby nie wiem z czego był zrobiony tio i tak syf
SPRZEDAM NORCO A LINE / TURNER DHR /
czeSieKdh
Kontakt:

Krakos napisa łMówisz że tak jak by policzek złapać i puścić, chodzi Ci o takie MLASKANIO-SYCZENIE??
możliwe że to po prostu przepływa olej przez dziurki w tłumiku które są zmniejszone gdy regulacja jest na maksa Smile

to tez słychac ale to troche inny dzwiek :) to jest takie mlaskanio- jakby to powiedziec stukanie :) zna moze ktos odpowiedz na mój pierwszy post??
Pudel
Kontakt:

Post autor: Pudel »

poczytalem troche na zagranicznych forach i to jest prawdopodobnie stukanie metalowej blaszki o korpus tlumika MCU. Nie ma sie czym przejmowac:)
czeSieKdh
Kontakt:

acha dzieki Pudel

ale kto wyjasni to ze przy zakreceniu wentyla compression- przy utwardzeniu boxa dopieru po ugieciu jakis 2cm staje sie twardy a te pierwsze 2cm sa bardzo miekkie Sad
a kiedys czyli jakies 2 miechy temu sie tak nie działo??? :(
SzyszkaRider
Kontakt:

Post autor: SzyszkaRider »

na pewno się działo :D
Ja tak miałem...kiedyś taki temat zakładałem i wyszło na to , że spręzyny się już lekko "dobiły" i na tych 2cm jest bardzo miękki :)
...
czeSieKdh
Kontakt:

w tak szybkim czasie sie mogły dobic w 2 miechy?? jak amor nawet wiekszej górki nie widział
Fils
Kontakt:

Post autor: Fils »

Znawcą nie jestem ale wydaje mi się, że tak ma być. Osobiście miałem styczność z race 2008 i 2007 i w obu amortyzatorach od nowości było tak, że pierwsze 2-3 cm były miękkie, a potem następowała duża progresja (mowa o ustawieniu kompresji na maksa)... Chyba tak ma być. Poza tym w boxach ostatnie kliknięcie pokrętła od kompresji powoduje, że amor jest zablokowany, a pracuje tylko na kilku centymetrach. Nie wiem jak to dokładnie jest ale w teamach są chyba pokrętła do regulacji floodgate i pewnie tam macie inne ustawienia (o ile się nie mylę to ustawia się tym pokrętłem ciśnienie przy którym floodgate ma 'puścić'). Trzeba też zwrócić uwagę, że sprężyny w boxxerze dość szybko się 'uklepują' dlatego najlepiej rower jest wieszać na stojakach.

Ssanie, cmokanie etc. to wynik ściskania się oleju, który przepływa z większym ciśnieniem przez dziurki w tłumiku gdy progresja jest większa.
pixo
Kontakt:

Post autor: pixo »

hm to ja sie dolacze do tematu jako ze jego nazwa bardzo dobrze odzwierciedla moj problem, otóż jak amor wraca (uginam go stojąc obok rowera) to na koncu tyka, dochodzi to z prawej lagi w ktorej są wszystkie regulacje. Kompresja jest na min. floodgate tez. tłumienie srednio ustawione. Co to może być? :) pozdrawiam
www.mudserwis.com
czeSieKdh
Kontakt:

co trzeci jezdzacy w dh ma boxxera ...tak mi sie wydaje i tak chyba jest..... :) nikt nie poradzi jak temu zapobiec?? :(
ODPOWIEDZ