Napęd do 150zł. Sram vs Shimano

diablos993
Kontakt:

Post autor: diablos993 »

O i mam jeszcze jedno pytanie... Czy w SRAMie też ma znaczenie długość wózka? Bo 3/4 używek na allegro mają długie wózki niestety... Mówie o X-7.. X-5 już częściej z krótkim są. Hmm? Bo może zamiast kupować SX-4 bym jakąś używke X-5/X-7 znalazł, ale same długie wózki.
[url]http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6456721[/url]
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

diablos993 dlugosc ma znaczenie w DH, bo jak jest dlugi wozek to wieksze prawdopodobienstwo ze sie przerzuta wkreci w szprychy.. Chociaz ja mam juz jakis czas x9 z dlugim i nic sie nie dzieje..
diablos993
Kontakt:

No no.. Ale sramy są sztywniejsze od Shimano więc ogólnie nie powinna wpaść w szprychy.. Ja jeszcze jeżdżę bardziej FR, bo najbliższa trasa DH to 25km od nas. No nic.. Chyba bd. celował w używki z długim wózkiem. Zobaczymy...
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Ja wprawdzie nie jeżdżę DH - raczej wszystkiego po trochu, mam X-9 z długim wózkiem i szczególnych niedogodnosci nie czuję... ok, nie mam napinacza i łańcuch "trochę" lata (krótszy wózek by lepiej napinał), ale to tylko denerwuje ;)
http://brooce.pinkbike.com
diablos993
Kontakt:

Jednak będzie Sram X-7(używka, długi wózek) + Kaseta i łańcuch z seri 950. Manetkę mam nadzieję, jakąś wyczaję w ciągu miesiąca czy nawet więcej(jak może ktoś, coś to PW :D )
Napinacz mam, więc latać nie powinna. Do tego mam 38 z przodu, a zbędną długość łańcucha skrócę, więc ogólnie powinno być gitesss.. Co wy na to?
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

dobre podejście, będziesz zadowolony :)
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
diablos993
Kontakt:

O jeszcze o jedną rzecz muszę zapytać. Dlaczego manetki Shimano są niekompatybilne z SRAM'em? Przecież linka ta sama i w ogóle. Dlaczego to nie działa razem(podobno)? Pytam z ciekawości bo mógłbym tak na jakiś czas założyć właśnie Shimano Alivio zamiast tej manetki SRAM'a. Wiem, że to niby nie pasuje, ale czemu???
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

sram ogólnie różnił się od szimano ciągiem linki, w sramie jest 1:1 a w szimano 1:0,5, o ile nie pomyliłem. teraz sram robi już niektóre modele które sa kompatybilne z szimano.
diablos993
Kontakt:

Aha... No to teraz kumam hehe :D Wiem, że robi modele kompatybilne, ale chce zamontować coś żeby jeździć już przez kilka dni, a nie czekać bezczynnie z większością części na samą manetkę. To rozumiem, że nie będzie działać na Alivio?
brooce
Kontakt:

Nie będzie. Manetka Sram Trigger ciągnie więcej linki niż Shimano (więc również skok przerzutki Sram jest inny niż shimano)
Też myślę że x-7 to będzie dobry wybór ;)

A tak BTW - czym się różni przrzutka Sram x-5 od x-7 od x-9 ?
Słyszałem że x-9 od x-0 tylko materiałami, budowa ta sama. Tak?
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

brooce pozostałem modele podobnie, waga, jakość materiałów, cena.
diablos993
Kontakt:

No więc przerzutkę(Sram X-7 używke z długim wózkiem), kasetę(Sram PG950 prawie nowa) i łańcuch(do kompletu z kasetą, prawie nowy) już mam :lol: Wiem, że nie powinno się kasety i łańcucha używanego kupować, ale są po kilku kilometrach z roweru szosowego i wygladają jak nowe( kaseta znaczy się, łańcuch trzebaby zmierzyć). To chyba nawet lepiej, że trochę używane, bo z przodu mam lekko, naprawdę lekko zjechany blat i myślę, że akurat będzie współgrać i rok na pewno pojeżdżę. Teraz tylko mam jeszcze kilka pytań.

1. Dorabiać stalowy hak do ramy Dangerous Mike DS 3.0 ? Widziałem sporo po mielonych Sramów i nie chcę bo to spotkało mojego, a hak i tak muszę wymienić, bo jest krzywy i ma zjechany gwint :lol: Czym to się może skończyć? Ogólnie ludzie chwalą to rozwiązanie i nie słyszałem, żeby komuś coś z ramą czy przerzutką się stało po tym zabiegu. Przynajmniej hak nie pęka...

2. Sramy mają standardowo leciutki luz na mocowaniu, nie przeszkadza mi to w żadnym stopniu, ale tak z ciekawości się spytam. Jak można go zlikwidować? Z tego co słyszałem i widziałem to prawie każdy Sram tak ma... Taki minimalny luz.

3. Zostało mi trochę pancerza tego Carbon Look od Jagwire chyba czy czego tam xD Taki z allegro co komplety po 30zł chyba są. Do tego linka od przerzutki. Będzie to grało ładnie czy kupić specjalny pancerz do przerzutki? Podobno nie robi to różnicy, ale pytam.

4. Brakuje mi jednej podkładki do kasety(9rzędów). Mam sporo takich, ale są one chyba z 8 rzędów(CHYBA!). Nie mogę w tej chwili sprawdzić więc spytam. Różnią się one szerokością itp? będzie to współgrać? Jak za szerokie to najwyżej papier ścierny jakaś 150 i plastik dosyć łatwo się ściera :twisted:

5. Wie ktoś jak rozebrać pedały VP 559(kulki) te długowieczne hehe. Trzymanie mają fajne nie powiem, na pewno jeszcze długo mi wytrzymają i w ogóle, ale... mają luzy! Denerwuje mnie to bo w prawym pedale czuje to pedałując nawet. Więc tak. Rozebrałem je do takiego momentu. Zdjąłem plastikową zawleczkę, odkręciłem śrubę, zobaczyłem jakąś podkładkę której nie mogę zdjąć. I tu moje pytanie... Jak zdjąć tą podkładkę która chyba zabezpiecza kulki przed wypadnięciem? (Ahh cały rower na maszynach tylko pedały zostały na tych j.. łożyskach kulkowych xD)
brooce
Kontakt:

2. Sramy mają standardowo leciutki luz na mocowaniu, nie przeszkadza mi to w żadnym stopniu, ale tak z ciekawości się spytam. Jak można go zlikwidować? Z tego co słyszałem i widziałem to prawie każdy Sram tak ma... Taki minimalny luz.
To jest jedna z minimalnych różnic pomiedzy Sramem a Shimano - sram się lekko odgina, Shimano się trzyma sztywno.

diablos993 pisze:3. Zostało mi trochę pancerza tego Carbon Look od Jagwire chyba czy czego tam xD Taki z allegro co komplety po 30zł chyba są. Do tego linka od przerzutki. Będzie to grało ładnie czy kupić specjalny pancerz do przerzutki? Podobno nie robi to różnicy, ale pytam
Jeżeli ten "Carbon Look od Jagwire" jest do hamulca, to raczej nie zagra z linką od przerzutki (średnica i budowa). Linki i pancerze kupisz taniej w pobliskim rowerowym.

diablos993 pisze:5. Wie ktoś jak rozebrać pedały VP 559(kulki)
http://www.dh-zone.com/artykuly/serwiso ... edalow.php - Może pomoże.

diablos993 pisze:1. Dorabiać stalowy hak do ramy Dangerous Mike DS 3.0 ?
Nie wiem jak z tą ramą, ale hak przerzutki ma za zadanie się wyginać - w ten sposób chroni ramę. Jeśli będzie sztywniejszy, to może uszkodzić ramę - aczkolwiek nie wiem jak to będzie konkretnie z DM DS...
mas1o
Kontakt:

Post autor: mas1o »

Jak bys dorabial gdzies u kogos przez internet to podziel sie gdzie, bo u mnie w miescie zadnemu tokarzynie sie nie chce za to brac. A juz nie moge wytrzymac ciagle krzywych i peknietych hakow... Wiem ze dartmoor to nie DM3 i cos moze sie z rama stac, ale moze to bedzie impulsem do zmiany na nowa : )
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

diablos993 pisze:5. Wie ktoś jak rozebrać pedały VP 559(kulki) te długowieczne hehe. Trzymanie mają fajne nie powiem, na pewno jeszcze długo mi wytrzymają i w ogóle, ale... mają luzy! Denerwuje mnie to bo w prawym pedale czuje to pedałując nawet. Więc tak. Rozebrałem je do takiego momentu. Zdjąłem plastikową zawleczkę, odkręciłem śrubę, zobaczyłem jakąś podkładkę której nie mogę zdjąć. I tu moje pytanie... Jak zdjąć tą podkładkę która chyba zabezpiecza kulki przed wypadnięciem? (Ahh cały rower na maszynach tylko pedały zostały na tych j.. łożyskach kulkowych xD)
mialem podobie u siebie w Dartmoorach, musisz wlozyc tak srubokret tak zeby zablokowac krecenie sie calosci, potem bierzesz klucz do pedalow (15) i krecisz w tym miejscu gdzie sie dokreca platforme do korby, po jakims czasie powinno zaczac schodzic.. Btw ta podkladka powinna chyba sama zejsc, przynajmniej tak u mnie bylo..
diablos993
Kontakt:

Ten Carbon Look to jest 5m pancerza o jednakowej średnicy więc raczej hamulcowy.
pomogło :D zobaczymy jak w praktyce jeszcze..

Nie wiem jak z tą ramą, ale hak przerzutki ma za zadanie się wyginać - w ten sposób chroni ramę. Jeśli będzie sztywniejszy, to może uszkodzić ramę - aczkolwiek nie wiem jak to będzie konkretnie z DM DS...
Heh no właśnie wiem. Wydaje mi się, że jednak będzie lepiej jak aluminiowy się złamie, przerzutka trochę polata po szprychach niż jak stalowy się wygnie i wtedy przerzutka ostro dostanie... bo nie będzie luźno latać tylko samym wózkiem obijać o szprychy pewnie i hak się nie urwie tylko przerzutka się złamie.
P.S. Ramie raczej by się nie dostało. Tak mi się wydaje. A co do Dartmoora to tam dosyć często haki lecą.. A w DM DS nie widziałem jeszcze szczerze mówiąc złamanego haka... A wie ktoś w ogóle jaki tam jest ten hak? Wczoraj tak na szybko zobaczyłem to chyba taki jak w Dragstarze no nie? Ten najbardziej popularny.
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

ja w ballisticu mialem stalowy hak i tez radze ci dorobic.. u moich kolegow giely sie aluminiowe od dragstara jak gowno jakies a u mnie nic :)
czarek0223
Kontakt:

Post autor: czarek0223 »

troche sie offtopuje temat :)

pozwolilem sobie sie podpiac jako, ze pytanie jest o naped.

mam takie pytanie: czy przezutka Sram Force, ktora jest dedykowana do 10sp i kaset max 27zebow obsluzy kasete 11-32 9blatow i manetke sram x-9 ?
jesli tak, jak to bedzie dzialalo? bedzie duza roznica niz w przypadku np przezutki x-9/x-7 ?
ODPOWIEDZ