Bagażnik/uchwyt do kony

wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Lomek ten bagażnik posiada atest i jest dopuszczony do ruchu więc policja nie może się pluć :)

a co do przyczepki to masa przyczepki nie moze przekraczać 750 kg i całkowita masa zestawu ( auto + przyczepa) nie może przekraczać 3.5 tony :)
no_fear
Kontakt:

Post autor: no_fear »

jako ciekawostkę:
Dzięki uprzejmości firmy Ford dziennikarze "Auto Bilda" mieli możliwość sprawdzenia w tunelu aerodynamicznym, w jaki sposób przewożenie rowerów i bagażu wpływa na opory aerodynamiczne i zużycie paliwa. Do badań wykorzystano Forda Focusa SW 1.8, na którym montowane były: klasyczny bagażnik koszowy, nowoczesny boks dachowy, uchwyt dachowy na trzy rowery, uchwyt na hak na dwa rowery oraz uchwyt na dwa rowery zakładany na piąte drzwi. (...) Wynika z nich jednoznacznie, że najlepszym sposobem transportu rowerów jest przewożenie ich w uchwycie montowanym na haku holowniczym. Wydawałoby się, że podobnie powinien działać zaczep mocowany na klapie bagażnika, jest jednak zupełnie inaczej - rowery stoją w nim w poprzek linii wiatru, dokładnie w miejscu, w którym najbardziej zaburzają opływ powietrza. W efekcie opory są nawet większe niż w wypadku bagażnika dachowego
Czyli najmniejsze opory są w przypadku bagażnika na hak, następnie DACHOWY, następnie na klapę... 8)
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

A to ciekawe, zawsze byłem przekonany że to na dachu największe opory :)
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
robol2010
Kontakt:

Post autor: robol2010 »

Podczepię się pod temat, jade na ferie i nie mogę się rozstać z rowerem:) Problem polega na tym ze moje poprzednie rowery ( BOP, Kona Stinky,...) Wchodziły bez problemu na bagażnik...
Glory Dh już nie wejdzie, auto to reno thalia , byłem w paru sklepach i nie ma bagażnika co by pasowało... A może bym na dach połozył rower i przywiązał do bagażnika ( dachowego) sznurkami, linką holowniczą ?? Co wy na takie rozwiązanie?
http://www.pinkbike.com/photo/3369118/
konewka
Kontakt:

Post autor: konewka »

moim zdaniem daj rower do srodka a Twoich towarzyszow podrozy, rodzicow, kumpli daj na dach i przywiaz linką do bagaznika
http://mrshaper.pinkbike.com/
babolfr
Kontakt:

Post autor: babolfr »

Miałem ten sam problem, żaden bagażnik nie chciał trzymać mojego roweru. Więc zbudowałem coś takiego: http://img23.imageshack.us/my.php?image=baganikne1.jpg
Koszt ok 70zł, jechałem z nim momentami z prędkością 150km/h i trzymał, może nie jest za wygodny, ale swoje zadanie spełnia... :mrgreen:
tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
ODPOWIEDZ