Piłka rowerowa :)

mike007
Kontakt:

Piłka rowerowa :)

Post autor: mike007 »

Myślę, że niewiele osób wie o tym sporcie.
Ciekawa sprawa nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje :)

filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=lQPGVroJ ... re=related
zawody:
http://www.youtube.com/watch?v=16TewLdH ... re=related

Piłka rowerowa jest mało znaną w Polsce (choć popularną m.in. w sąsiadujących z nią Czechach i Niemczech) dyscypliną kolarską. Znana jest od końca XIX wieku, a jej popularność stopniowo wzrasta. Na ostatnich mistrzostwach świata występowały zespoły z 21 państw, a zawody były organizowane oficjalnie przez UCI i oglądane na miejscu przez ponad 10 000 widzów oraz ok. 2-3 milionów widzów telewizyjnych.

Mecze rozgrywa się na rowerach specjalnej konstrukcji, budowanych na kołach 26-calowych. Zespoły składają się z dwóch zawodników, z których jeden jest bramkarzem, a drugi "zawodnikiem polowym". Zasady gry przypominają w dużym stopniu halową piłkę nożną. Zawodnicy "polowi" nie mogą używać rąk i nóg, lecz muszą odbijać piłkę wyłącznie kołami roweru. Bramkarze mogą dodatkowo łapać piłkę w ręce, ale nie mogą jej rękoma wybijać. Żaden zawodnik nie może dotknąć stopami ziemi. Po dotknięciu ziemi zawodnik musi zjechać z boiska za własną bramkę oboma kołami roweru, po czym może wrócić do gry. Całkowicie zakazane są ataki na zawodników przeciwnej drużyny. Za faul grozi całkowite wykluczenie z gry. Mecze rozgrywane na małym boisku (11x14 m), czas gry wynosi 14 minut (2 połowy po 7 minut).

Spotykany jest też wariant z drużynami pięcioosobowymi. Mecze rozgrywa się w nim na boisku do piłki ręcznej, zaś czas gry wynosi 30 minut (2 połowy po 15 minut).
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

Hehe nawet niezli sa :D.. Dac im trialowki czy streetowki to by wymiatali :D.. Troche smiesznie to wyglada ale mysle ze troche techniki na to potrzeba.. Btw smieszne kiery..
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

No respect dla Chłopaków...technika + Kondycja :D

a Kiery dowalone są :twisted:
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

rowery przedwojennej konstrukcji ;) ale respect kick'a robić na ostrym;] ale jakos to do mnie nie przemawia...
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

o kurde ale faza:O:D
http://dhcyc.pinkbike.com
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

jak przeczytalem opis to widzialem oczami wyobrazni chlopakow na niziutkich trialowych ramkach, jak zobaczylem film to mnie zmiazdzylo, od samego patrzenia sie zmeczylem, moze dlatego ze jestem przyzwyczajony ze moj 18 kg full nie tak chetnie sie obraca a przy takich ewolucjach połowe siły zjada ugięcie się zawiechy,

jak dla mnie wielki respekt
royal delfi
Kontakt:

Post autor: royal delfi »

fajnie i komicznie to wygląda
:D
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

jak dla mnie to lekka przesada, albo rower albo piłka ... no ale kto co lubi ...
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Sco
Kontakt:

Post autor: Sco »

Normalnie szacun :D
Pilka+rower ... jak dla mnie masakra.
Nie wyobazam sobie jak kolem mozna walnac bramke :D
wojtasu
Kontakt:

hehe KaKTuSSS ja kiedys grałem w piłe 6-7 lat od 4 lat śmigam na baju i teraz moge połaczyć przyjemne z pożytecznym :D
karolekk66
Kontakt:

Post autor: karolekk66 »

hehe czego to ludzie nie wymyslą :?:
; )
Rodzer
Kontakt:

Post autor: Rodzer »

Zleksza bez sensu, pilka to pilka rower to rower i nie ma sensu tego laczyc.
wojtasu
Kontakt:

E tam Rodzer nie pitol :D Mnie sie to bardzo podobało , bądzmy otwarci na nowe "Dyscypliny" sportu :lol:
ODPOWIEDZ