formula oro 24 Vs Avid code 7

Wronek
Kontakt:

Post autor: Wronek »

Jeśli zależy Ci na sile to bierz code 5, a jak potrzebujesz mieć coś jak np. regulacje skoku dźwigni to bież formułę oro k 24
Prenrzyk
Kontakt:

Post autor: Prenrzyk »

Witam :)
Posiadałem formule k24 200mmm przód a teraz mam Avid Code 200mm
Nigdy więcej formuly ;/
To wogolnie nie hamowało porownując z code :)
Obrazek
PS. Spaced
Kupiłem formulke bo za duzo Twoich opinii sie naczytalem :(
Roman_Maxx
Kontakt:

formula oro 24 Vs Avid code 7

Post autor: Roman_Maxx »

Suma sumarum, jak już porównywać hamulce to powinny być z tej samej półki i tego samego przeznaczenia a w tym przypadku sugerowałbym porównać:
Formula THE ONE
Avid Code 7

a inne z tej półki to:
Hope Tech M4
Magura Gustav
Shimano SAINT
Hayes Strocker ACE

Przy czym pamiętajmy, że o skuteczności hamulca decyduje także waga hamowana, czyli; rower + zawodnik
Dobrze jest także dokonywać porównań na klockach tego samego producenta, bo tutaj różnice pomiędzy firmami są znaczne. Na koniec ostatnie spostrzeżenie, należy zadbać o planowanie powierzchni zaczepów do których mocujemy zacisk hamulca aby nie przykręcić tak na palę do lakierowanej części ramy - bo rama jest nowa (dla nowej także trzeba to zrobić koniecznie). Inaczej hamulec nie osiągnie swojej siły a klocki będzie zużywać nierównomiernie (po tym można poznać, że mamy nie wyplanowane mocowania i zacisk nie jest w osi tarczy) trochę mniej wrażliwe na to są zaciski czterotłoczkowe.
Załączniki
planowanie pod zacisk hamulca tarczowego.jpg
planowanie pod zacisk hamulca tarczowego.jpg (22.12 KiB) Przejrzano 389 razy