Commencal w Polsce

SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Prawda jest taka że te "dystrybuowanie" skończy się raczej szybko. PLN był mocny i na różnicy w kursie walut można było zarobić bez "zbędnej" wiedzy na temat importu, czy biznesu, wystarczyło omieć dodawać, nastała recesja, zaliczki pobrane, a waluta osłabła, panika się zaczęła, koszta magazynowania/transportu, i samych ram wzrosły "same z siebie" i teraz rękami i nogami ratują się podwyżkami w PL. Typowe dla "małych" chcących dużo...I jeszcze "typowy" sposób "biznesowania" wg. Polaków, Atak, zamiast polemiki :P, kocham tą mentalność, bo przeca "atak jest najlepsza obroną"...
mati_xmo
Kontakt:

Post autor: mati_xmo »

SegatiV pisze:Prawda jest taka że te "dystrybuowanie" skończy się raczej szybko. PLN był mocny i na różnicy w kursie walut można było zarobić bez "zbędnej" wiedzy na temat importu, czy biznesu, wystarczyło omieć dodawać, nastała recesja, zaliczki pobrane, a waluta osłabła, panika się zaczęła, koszta magazynowania/transportu, i samych ram wzrosły "same z siebie" i teraz rękami i nogami ratują się podwyżkami w PL. Typowe dla "małych" chcących dużo...I jeszcze "typowy" sposób "biznesowania" wg. Polaków, Atak, zamiast polemiki :P, kocham tą mentalność, bo przeca "atak jest najlepsza obroną"...
z tym sie nie zgodzę. jeśli zobaczysz na kursy walut to tam widać ze dolar tylko przez 9 miesięcy był poniżej 2.5zl czyli jak był wcześniej po 3 zl to nie było w sprzedaży części rowerowych? tak to mam rozumieć? ;) he he
Damian04
Kontakt:

Post autor: Damian04 »

Widzę że znowu zaczyna sie niezła kłótnia na forum... :P
Roman_Maxx pisze:Dystrybutorzy zamawiają towar na cały sezon płacąc za całość z góry - jak tak nie jest co widać w waszym przypadku to jest to geszefick ( żydowska nazwa rodzinnego biznesu.
Zgadzam sie ! Przecież np. intense m6 (rama) na wakacjach kosztowała 9000zł a wtedy jak wszyscy pamiętamy dolar wahał sie około 2,01 teraz mamy rok 2009 i ramka kosztuje tyle samo co na wakacjach a dolar jest po 2,95 ! To samo giant glory w sezonie 2008r. kosztował 14999zł teraz kupimy za tyle samo i jakoś nikt nie podwyższa cen ! I mógłbym tak wymieniać i wymieniać ale po co...

Ale jakby nie było to obecny kursy walut niekorzystnie wpływa na firmy oferujące produkty z zagranicy (a szczególnie te małe, rozwijające sie firmy które nie zdążyły zabezpieczyć sie przed kryzysem gospodarczym ) które widzą tylko jeden ratunek aby utrzymać sie w jakiś sposób na rynku, mianowicie podwyżka cen...
Ufik
Kontakt:

Post autor: Ufik »

Się tak jaracie połowa z zasady bo to dh-zone a druga połowa krzyczy a i tak nic nie kupi.
Powiew świeżości na polskim rynku i już zadyma. Poczekajcie wszystko się rozwinie i wtedy oceniajcie. Polacy już tak mają, że każdy chce kupić jak najtaniej a jak tak nie jest to już oburzenie , http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=50932 ten temat trochę się pokrywa.

Pozdro i bez nerwów :)
SegatiV
Kontakt:

Z tego co się orientuje to ten spadek kursu walut był nieoczekiwany, spodziewano się dolara w wartości 2.9pln, więc fabryki nastawiały się na ten kurs i w tym kursie ustalały cenę swoich przyszłych produktów, nieoczekiwanie dolar spadł do poziomu ok 2pln i takie "firemki" pod nazwą XXX, wyczuły biznes (nie wiem może wierzyli że będzie zawsze tak :D, kto Ich tam wie) podpisały umowy dystry... i zaczęły zbierać zamówienia, cena była super bo złotówka mocna, zamówienia napływały, a terminy były odległe... dlaczego? domyślam się że z tego powodu o którym już ktoś wspomniał, mianowicie wielkość zamówienia, zebrali kasę żeby upusty czy coś, były większe, może minimalne zamówienie jest określone, nie wiem jakoś nie chce wnikać, To nie tyczy się Firmy z tematu (tego do końca nie wiem, bo rozmowy mogły trwać na długo wcześniej niż spadek $) to w ramach wyjaśnienia dla pana mati_xmo
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

...masakra !!! czy jest ktoś w Polsce kogo można zadowolić ?? każdy chce wszytko tanio bo mniej zarabia niż inny w europie. To rozwiązaniem problemu jest wyjechać na zmywak na wyspy i cieszyć się kasą. Każdy się zna lepiej na przedstawicielstwie tylko nikt z was nie prowadzi takiego ale daje dobre rady !!! Ciekaw jestem jak by wyglądał cennik tych wszystkich krzykaczy gdyby sami prowadzili działalność i mieli dystrybucję jakiejś marki. Powaga ciekaw jestem.

Szkoda mi firmy która chciała WAM zrobić dobrze i postanowiła zainwestować czas i pieniądze w ściągnięcie rowerów do kraju. Tym wszystkim co tak pitolą że drogo, że oni to taniej mają z zachodu polecam się zastanowić ile wynoszą koszty prowadzenia działalności gospodarczej ( zgodnie z prawem ), opłacenie pracowników,podatków, czynszu za magazyn,kosztów promocji i wszystkich dodatków a następnie niech tak sobie w środku,tak szczerze dopowiedzą czy dali by radę robić bez zarobku ??

Szkoda mi dystrybutora ale niestety taki mamy mental w narodzie.Powodzenia i olejcie te utyskiwania bo i tak 99% tych pieniaczy nie kupi takiego roweru. Z doświadczenia wiem że konkretnie zainteresowana osoba się odezwie bezpośrednio do Was i dogadacie się na relaksie.

Psy szczekają a karawana jedzie dalej. Powodzenia
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
SegatiV
Kontakt:

Schodek śmiesznie gadasz...

Jaka firma w historii zrobiła coś tak naprawdę z czystej chęci niesienia radości bliźniemu ? Człowieku tu chodzi o grubą kasę!! nie o drobne z kiosku z fajkami (chociaż mimo wszystko sporą kase idzie wyciągnąć z takiego:D ), podwyżki tylko temu dowodzą, Ja nie kupie i nie miałem zamiaru kupować tych ram, jednak wtrąciłem swoje "czy" grosze bo taki miałęm kaprys, chęć wypowiedzenia się.

Btw. Jestem przedsiębiorcą, Mam swoją firmę choć mam dopiero 22 wiosen, i "ciągnę" kasę ze wszystkiego jak mogę, jeśli popełnię błąd to na swój koszt, a nie na koszt klienta (na początku zdarzało się :P) i co najważniejsze dotrzymuje terminów... jednak nie chwytam się za takie rzeczy jak dystrybucja, ponieważ nie mam o tym pojęcia, a uczenie się na własnych błędach przy takiej kasie nie jest dobrym rozwiązaniem, więcej za młodu trzeba było grac w monopoly... Firma taka jak Commencal nastawione są na czysty zysk, jeśli nie dasz sobie rady ze sprzedażą oleją cię, takie prawa rynku...Więc Schodek takie bajki to między strony książek, podwyżka po prostu wynika z tego że pali się grunt pod nogami, auta kupione kredyty wzięte, domy pobudowane :P, jakoś trzeba to spłacić. Może najeżdżam za bardzo, ale wnioskuje to po swoich doświadczeniach.... Jeśli się mylę to sory.

A txt w stylu "Polakom trudno dogodzić" już się przejadły, niezależnie gdzie i jak bogaty człowiek, zawsze chce jak najtaniej kupić/ jak najdrożej sprzedać, jeśli inaczej się uważa to ścinając choinkę na Święta zleciało się temu Komuś, jak to mówią darmo umarło...
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Schodek > czy oczekiwanie profesjonalnej obsługi ( bez ściemniania ) jest czymś dziwnym ?
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Steel2 to podstawowe prawo klienta !! zgadzam się w 100%

gdzie tu jest problem ?? o co chodzi ??

na 3 stronie tematu w wypowiedzi z tabelką wszystko jest wytłumaczone . Nie wiem może jest już pora na sen i ja coś przeoczyłem.

ceny krajowe są super atrakcyjne patrząc na ceny europejskie.
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Problem w tym, że przedstawiono ceny niższe ( zapewne już po zakupie ram/rowerów ) a teraz ceny uległy magicznemu podniesieniu rzekomo z powodu zwyżki kursów walut. Co jest w tym przypadku po prostu kłamstwem ( bo za partię zamówioną już dawno zapłacono ), więc różnica kursu walut jest jedynie zwiększeniem zysku importera. W sumie jego sprawa ale po co to ściemnienie ?
Narobiono szumu niskimi cenami a jak co do czego to nagle już nie są takie fajne. Prawie jak promocje w Skiteamie. Nowa rama Demo za 2499 zł < tak ale 1 sztuka i już dawno sprzedana :D

Schodek > Gdzie one są super atrakcyjne ? Nie są wcale jakieś wyjątkowe, niskie to one są na papierze, tyle, że te ceny europejskie, to nie są te realne jakie trzeba płacić. Chyba nikt nie ma co do tego wątpliwości. Warto sprawdzić realne ceny i do nich się odnieść.

Cały czas się rozchodzi po prostu o ściemnienie i tyle. Walili by prosto z mostu jak jest i nikt by pretensji nie miał. Czasem lepiej napisać w prost podnosimy ceny by więcej zarobić na podstawie różnicy kursów walut. A czasem lepiej się wstrzymać w publikacją cen zanim się nie ma towaru na magazynie. A tak wyszło nie ładnie i nie elegancko.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

To własciwie juz 3 zmiana ceny, nie druga bo na blogu byly jeszcze nizsze niz te w sklepach. Cena dalej jest dobra ale skoro rowerów i tak nikt bika przed 09 nie dostal to albo pierwsza cena byla wyssana z palca, albo teraz nowa jest podbita pomimo zlozonego zamówienia. Jak na pl warunki to rama i tak dalej dobrze stoi bo bonusy do ramy kosztuja u nas dobre pieniadze ale takie jaja z cena i brak informacji w firmie o produktach (jak mozna nie wiedziec jaka piasta idzie z rama, jaka sztyca długo nie było pewne i poczatkowo co było w zestawie). Wiecej dowiedziec sie mozna samemu od dystry i jesli tyle samo uwagi bedzie przykladane dalej do obsługi klienta to sie jak bedzie z gwara.
Chcialbym zeby to dystry wyszedł na prosta i zeby bylo ok ale mnie ten burdel organizacyjny troche zniechęca bo mam wrazenie, ze kontaktuje sie z kolegami z wydziału, a nie z powaznym sklepem.
ABG
Kontakt:

Post autor: ABG »

Ręce opadaja jak czyta niektórych przemadrzałych panów /bo oakurat Ci o których mi chodzi 14 lat nie maja/, a zabawne jest tez to że najwiecej lamentuja, niczym impotenci w pewnych kwestiach, Ci którzy tymi ramami nie sa zainteresowani...Importer działa 2 miesiace wiec dajcie mu spokój, oceńcie go za rok, dwa, po pierwszych zwrotach gwarancyjnych, dostawach...i to nie Wy, którzy sami piszecie że ramy nie kupicie bo i tak bedziecie najmniej wiedziec choć zauważyłem ze do powiedzenia macie najwiecej...
A teraz ad rem Panie Romanie pisząc że cena waluty nie dotyczy dystrybutora i że dystrybutor kupuje raz a dobrze na początku sezonu po prostu wzbudza Pan usmiech politowania i udowadnia że nie warto pisac za wszelką cenę...teraz każda Pańska wypowiedź a lubi Pan "duzo wiedzieć" bedzie równie wiarygodna....prosze sobie zadzwonić do Piotrka Chileckiego który jest super dystrybutorem Santy /kupowalem 2 ramy u Niego/ i zweryfikować te dwie mądrości u źródła, śmiechu bedzie sporo...oczywiście po Jego stronie. Chyba że dla Pana CrazyCrank tez nie jest godzien miana dystrybutora Santy....
Cóz zajeżdża zupełnie bezsensowna i niepotrzebna chęcia utrudnienia komus życia...niekótrzy mówia na to polska zawiść...
Spaced
moderator
Kontakt:

ABG nie mogłes wybrać gorzego przykładu bo Piotrek Chilecki nie ma typowej umowy dystrybutorskiej. On dostaje ramy na podobnej zasadzie raczej jak lokalne sklepy w us. Tak ma fajne ceny ale czasem sie u niego czeka troche na sprzet.
Jak rozwazasz jak dzialaja dystry to bierz pod uwage duże firmy zajmujace sie tym profesjonalnie. Np. Velo dzialajace w PL z tego co wiem zamawia wszystko wlasnie przed sezonem bo TAK WYMAGAJA PRODUCENCI OD DYSTRYBUTORÓW. I velo tutaj nie jest jedyna firma, która tak robi. To jest standardowy model dystrybucji.
To, ze chłopaki inna metoda dobre ceny zalatwili to dobrze dla nich ale na razie robia duzo zamieszania i przez brak informacji i nagłe zmiany cen. To akurat nie jest tyle, ze my sie tu złoscimy bez powodu bo panowie sami sobie w stope strzelaja. Ludzie byli napaleni na commencale ale juz paru znajomych przez te kombinacje zrezygnowało wiec firma na tym traci. Rozumiem, ze jesli ramy nie były zamówione bo umowa przypomina tą z crazy crank jesli dobrze rozumiem ale jesli tak jest to nie powinno sie wrzucać cen na sklep bo wlasnie w ten sposób firma naraża sie na smieszność.
Pomijam fakt, ze uparte forsowanie, ze ramy sa najtansze w europie nie ma sensu bo rynkowa cena w UK wynosi obecnie tyle samo, a na wyspach bankowo wiecej promocji sie złapie niz u nas.
Szczerze jestem zainteresowany supreme dh ale im wiecej zamieszania robi pl dystry tym bardziej wole sie skontaktowac z brytyjskim czy niemieckim, z którymi jest duzo lepszy kontakt.
Smol
Kontakt:

Post autor: Smol »

Sprawa mojej ramy zostala zalatwiona i do tygodnia powinienem ja mieć .
Pretensji do dystrybutora juz zadnych nie mam poniewaz podszedł do sprawy konkretnie jednak.
W UK cena supreme 09 to 1800 funtów, (bikeactive) niby mozna dostac proomocje ale tak bardz bym na to nei liczył .
Bylem zainteresowany kupnem od nich sundaya 2009
cena na stronei 1700 funtów
spytalem czy sa jakies promocje i jak z wysylka
w pierwszym majlu bylo ze dostane atrakcyjna cene a z drugiego
wyszlo na to ze z promocja do zaplaty 1800 :twisted:

w innych sklepach np. realcycles supreme kosztuje 2000 funtów
ale zawsze mozna czekać
nei dawno modele 2008 byly w merlincycles po nie cale 1500

jak narazie w pl wychodzi najtaniej ;]
Spaced
moderator
Kontakt:

Smol promocje beda, a za lekko ponizej 1800funtów widzialem co jeszcze przed ostatnim skokiem funta(tym kiedy euro bylo wysokie) wynosilo 7850zl. Promocje beda bo skoro ja juz widze promocje na biki 09 innych firm to i commencal zejdzie.
hemi427
Kontakt:

Post autor: hemi427 »

troche mu sie wygial ten bike ;)
Załączniki
cedric.jpg
cedric.jpg (240.95 KiB) Przejrzano 1940 razy
Damian04
Kontakt:

Post autor: Damian04 »

hehhe dobre :P
SELL OGARNIJ! --->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25075252
avg
Kontakt:

Post autor: avg »

hemi427 pisze:
troche mu sie wygial ten bike ;)
Nie bike tylko koło. Od razu ludzi w błąd wprowadzasz :roll:
Podczas sobotniego przejazdu Cedric zniszczył koło w swoim Commencalu Supreme DH...
http://hcfr.pl/news.php?readmore=1585
hemi427
Kontakt:

Post autor: hemi427 »

oj sorry,nie znalem tekstu,zdjecie mi znajojmy podeslal i teraz przeczytalem artykul wiec zwracam honor.
Mimo wszystko jesli poprowadzisz prosta przez tytlnia os to jest to mocno wygiete.Zastanawiam sie jak trzeba by uszkodzic kolo zeby wyginalo caly wachacz ;)
ODPOWIEDZ