Bike park w Innsbrucku /Nordpark/

ABG
Kontakt:

Bike park w Innsbrucku /Nordpark/

Post autor: ABG »

Witam, zakładam temat o Innsbrucku bo planujemy z kumplem wypad w czerwcu do Winterbergu a Innsbruck jest tuż nieopodal więc pojawił się pomysł połączenia i mieszkania właśnie w tym mieście. Szukałem na Youtubie, na pinku i o trasach jak na lekarstwo a jak już to wszystko sprzed ok.4 lat, na stronie nordpark zupełnie nic. Z drugiej strony słyszałem że jest tam fantastyczny bikepark /o nazwie właśnie Nordpark/. Stąd pytanie do Was, czy ktoś w ostatnim czasie był albo ma sprawdzone informacje na temat tegoż miejsca, byłbym wdzięczny 8) dzięki z góry
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

W czerwcu to dobry pomysł, bo ze względu na zalegający śnieg, dopiero od czerwca trasa DH jest czynna. Trasa downhilowa do dzieło znanego austriackiego kolesia Christiana "Picco" Piccolruaz. Trasa jest bardzo trudna nie tylko ze względu że starujesz z powyżej 2000m npm i masz przewyższenie 1000m (tak to nie pomyłka).
Nachylenie trasy sięgające 36 stopniami to nie jedyna trudność, trasa naszpikowana jest skrajnie technicznymi odcinkami z wymagającymi kładkami, dropami, wallride'ami, itp.
Ta trasa DH jest zaliczana do najtrudniejszych w Europie.
Na dole jest łagodniej coś około 25 stopni nachylania i znajdziesz tam drewniane NS i takie tam drewniane zabawki dla rowerzystów
Kontakt:

Post autor: Spaced »

ABG a nie masz blizej do Willingen z Winterbergu?
ABG
Kontakt:

nie byłem ani w Willingen ani w Innsbrucku ani w Winterbergu, przy Innsbrucku sie nie upieram ale wolałbym być w mieście i to ładnym a nie w jakieś dziurze typu Leogang, stąd pomysł Innsbrucka...choć skrajnie trudna i techniczna trasa to na pewno nie moje marzenie, wolałbym generalnie cos mniej nachylonego i "przyjemniejszego"...rozważam jeszcze Kranjską /ale Boże Ciało to tuż przed ME które tam mają być/ albo Livigno które ponoć też jest świetne
Spaced
moderator
Kontakt:

ABG wrzucalem kiedy mape euro bikeparków to przekop bo wlosi maja bodajze 3 czy 4. Willingen bedzie bardziej lajtowe ale techniczna trasa tez dobra bo progres szybszy ;) Przeszukaj jakie jeszcze miejsca mozesz miec po drodze bo z winter to insbruck jest dosc daleko, nie mówiac o słowenii i włoszech.

BTW. Sprawdz czy ci nie wychodzi blizej do morzine bo mam wrazenie, ze porównywalna odległość.
ABG
Kontakt:

Innsbruck od winterbergu jest z tego co pamietam 80 km, jeśli wybiorę Kranjską albo Włochy to wowczas Winterberg odpada, za to jeśłi Winterberg to połączę z Willingen albo tym Innsbruckiem;-)
Spaced
moderator
Kontakt:

ABG raczej 700km nie 80. Winter jest w centralnych Niemczech. Koło insbrucka jest Saalbach, Leogang i Wagrain.
ABG
Kontakt:

Spaced coś Ty wymyślił??;-) przecież Winterberg jest koło Ga-Pa a Ga-Pa jest parę kilometrów od Innsbrucka
Spaced
moderator
Kontakt:

ABG byłem w Winter, wiem gdzie jest Ga-Pa bo rodzina mieszkala troche pod monachium. Looknij sobie na mape lepiej.
ABG
Kontakt:

patrzę na niewłaściwy Winterberg?? zaraz sprawdzę
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

Zawsze pomaga użycie takiej wyszukiwarki jak ViaMichelin:
http://tnij.com/Innsbruck_to_Winterberge
Kontakt:

Post autor: Luis »

Niestety o trasie w Nordparku opisanej przez Romana można już mówić w czasie przeszłym. Podczas naszej wrześniowej wizyty okazało się, że kolejką gondolową po remoncie nie wolno już przewozić rowerów. Mimo deszczu podeszliśmy kawałek trasy z buta i odkryliśmy, że ulega ona stopniowej biodegradacji.

Powstała jednak nowa trasa, położona niżej niż stara. Kumpel jeździł na niej w styczniu i tak ją scharakteryzował: "Jest dość szybka, podchwytliwa ale znacznie prostsza i krótsza od oryginalnej".
Spaced
moderator
Kontakt:

Luis zwariowali. A rozwazalem po inzynierce robienie magista w insbrucku ;) Juz mnie zniechecili :P Szkoda trasy bo prote trasy to mamy wszedzie. Dobrze czasem w kosc dostac.
Luis
Kontakt:

Niedane mi było wprawdzie zaliczyć całej trasy, ale sam dolny odcinek stawiał poprzeczkę bardzo wysoko. Na dodatek w deszczu był jak lodowisko. Myślę, że zjechanie całości dałoby "w kość" i możliwe, że nie tylko w przenośni :lol:

A po przyjeździe z Saalbach Insbruck okazał się totalnie niegościnny dla rowerzystów. Już jadąc z miasta kolejką szynową motorniczy nas upomniał, żebyśmy przypadkiem nie próbowali wsiadać ubłoceni. Przez sekundę wydawało mi się, że się teleportowałem do niesławnego Szczyrku. A to, co się stało z naszymi radosnymi minkami przy nieudanej próbie zakupu biletów na gondolkę, wolę nawet nie wspominać :cry:
Spaced
moderator
Kontakt:

Luis bardzo dziwne bo podobno Insbruck jest miastem bardzo przyjaznym sportowcom. Bardzo otwarcie wspiera snowboard i podobno wiekszosc mieszkanców uprawia jakies sporty. Kiepsko to słyszeć. Troche mnie zainspirował artykuł w ostatnim snowboardzie o insbrucku i zaczalem rozwazac go zamiast odleglejszych miejscówek na magistra, a tu taka kicha.

Dziwe, ze znacznie łatwiej jest w Mariborze, a przeciez kraj po komunie jak nasz. Co prawda tam wiekszosc tras jest nielegalna i parkowa w teori jedna ale tych nielegalnych jest troche wiec jakos miejsce lepiej sprzyja.

A co do zakazu wjazdu na gondolki to chyba im z bawarii przyszło. Tam tez na zadne wyciagi nie wpuszczaja. Na PD od monachium tylko w Langreis jest park i to taki mini NS/slope park na orczyku ;) Jedyne parki w bawarii to PN. Zdziwiony bylem bardzo i poirytowany jak musialem po 2tyg w leo zostac tydzien w Bawarii bez mozliwosci ruszenia bika.
Luis
Kontakt:

Spaced chociaż nasz kontak z Insbruckiem nie był zbyt przyjemny, to studia tam na pewno będą połączeniem przyjemnego z pożytecznym :wink: Więc się nie zrażaj, zwłaszcza jak obstawiasz jeszcze snowboard (z tym nie powinno być najmniejszych problemów). A że kolesie od zjazdowych rowerków budzą czasami u swoich bliźnich irracjonalny lęk... cóż, na szczęście coraz rzadziej.

Na starą trasę w Nordparku i tak rzekomo da się podjechać autem, w ostateczności można podejść, chociaż to już grubsze przedsięwzięcie. Poza tym w okolicy jest pełno gór do eksploracji - jak ktoś lubi FR/enduro. Nas akuat w Alpach bardziej urzekły piesze szlaki, niż przygotowane rowerostrady. Obeznany w przepisach kumpel twierdzi wprawdzie, że po szlakach węższych niż 1,5 m nie wolno jeździć, ale Słowianie nie znają pojęcia "ordnung" (i dlatego pewnie w Mariborze jest łatwiej niż w Bawarii).
Spaced
moderator
Kontakt:

Luis ale ja nie bede sie pakowac gdzie mnie nie chca. Na desce jakos sie wypaliłem. Od 3 sezonów nie miałem w pełni wyjezdzonej zimy i progresu nie ma. Moze jak sie zmusze do startu w zawodach to zapał wróci. Maribor tez ma ładna góre i podobno snieg dłuuugo na nartostradach jest. Zreszta jest jeszcze pare miejscówek do wyboru. A w mariborze tez traska przednia do nauki jest. Długosc tez podobna bo parkowa ma 4.1km ;)
ODPOWIEDZ