Korean_Boy mozna ale v10 było projektowane w okoł takiego sagu. Geometria i ruch osi najpewniej o to jest oparty. Dasz za duzo i masz sag w czesci skoku nieprzewidzianej do tego o innej charakterystyce (np. os zaczyna isc w pionie juz czy wyszedłes poza platforme dla pedałowania)
SaNta#Stan....każdy jeżdzi na tym na czym go stać!!!dla Mnie to może byś nawet ROMET...
od tego jest to forum aby poruszać takie tematy...
p.s SANTY nie są aż takie HIGH-END.....
Chciał bym przypomnieć że sag zawsze można ustawić jak do mnie przyszła rama miałem 50 % ustawiłem dh x 5 i mam 25 % gorzej jak ktoś ma damper z niższej półki ... a jeżeli chodzi o to że za duży skok to ja nie odczuwam tam tego 250 raczej minimalnie wiecej niż 200 można założyć damper z krótszym tłoczkiem ... chyyba ....
Zaborowski1....nie no spoko!!!bez obrazy Nikogo sam miałem 3 Santy na których jeżdziłem... teraz dosiadam szarego Intensa UZZI VPX...więc myśle że...POKÓJ
sanciak taki damper na prace wpłynie. Do tego ile masz sagu wpływa na to w której czesci skoku rower siedzi, a krzywa jak i ruch osi koła nie jest jednolity na całej długosci skoku. Dlatego do kazdej ramy jest sugerowany sag bo z reguły zawieszenie projektuje sie pod konkretne "fazy" skoku gdzie sag jest pierwsza z nich. Dajesz inny i czasem mozesz producentowi niezle namieszac.
BTW. Sag to sie sprezyna ustawia jak nie jest air, a nie damperem
Spaced a pompujac wiecej powietrza sie tego nie robi ? przynajmniej ja tam robie w m6 poniewaz do 79kg mam sprezyne 350lbs i poprostu pakuje wiecej powietrza i dobry efekt tez sie robi.
inspiration szczerze to wszystko sa osobiste preferencje kazdego. Ja tylko do ram z VPP bym sie nie ograniczał ale przekopał cały rynek. Zwłaszcza przy obecnych szalonych cenach m6.
Też racja ale zawsze to można by było ciut taniej dorwać poza granicami. M6 się nie interesowałem ale pewnie jak ze wszystkim. Intense z pod znaku M nigdy nie było tanio i jakoś nigdy nie słyszałem osoby , która żałowałaby wydania grubej kasy na ramę.
Tematu bym nie zamykał bo rozpoczęła się ciekawa dyskusja. Myślę że grupa ludzi mogłaby tu wymieniać między sobą sporo ciekawych informacji , lecz nie w ten sposób jak to momentami miało miejsce np. z tym rometem...
Jeśli mowa o sklepowych to nie wątpię. Jednak warto poszukać używek w idealnym stanie na forach , ebay itp. Tam często trafiają się bardzo ciekawe oferty , aż czasem szkoda patrzeć
KaczorAC1 tyle, ze mi w obu tych ramach wiele niepasuje wiec celuje w cos innego Shocker ciezki, nie ta pozycja i z recenzji ludzi których meczyłem o detale wynika, ze nie to czego mie trzeba, a empire nie taki pomysł na zawieszenie jak chce