Manitou Sherman Flick TPC+ -problem z tłumieniem

jeżykBDG
Kontakt:

Manitou Sherman Flick TPC+ -problem z tłumieniem

Post autor: jeżykBDG »

Siema.
Posiadam Manitou shermana, dzisiaj wymieniłem w nim olej. Wszystko szło gładko bez problemów. Miałem nadzieje że po serwisie poprawi sie praca amora, niestety nadal jest twardy, niema sagu. Zalałem go olejem 5W (ok.110ml), w amorze mam seryjną sprężyne, wszystko ładnie nasmarowane, uszczelki i lagi w dobrym stanie.Wie ktoś może jak temu zaradzić? Chciałbym żeby praca shermana była płynniejsza. W miare czuły na poczatku skoku ale żeby też nie dobijał na byle czym. Wiem że zaraz ktoś może napisać, że to sherman a nie boxxer i niema co od niego tyle wymagać ale nie wierze w to, że sherman'y tak słabo pracują. Jeśli ktoś by miał pomysł jak polepszyć prace mojego widelca to niech sie wypowie.

SIEMA MELON!
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

hmmm... z tego co piszesz to masz problem nie z tlumieniem tylko z twardoscia sprezyny. jesli poziom oleju jest wlasciwy i wszystko dobrze dziala w obie strony to z tlumikiem jest wszystko ok.
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

jeżykBDGna pewno ma byc taki poziom oleju ? do mojego travisa do tpc+ wchodzilo ok 65-70 ml sprawdz to, a jak jest ok to nie mam pomyslu
jeżykBDG
Kontakt:

ddex na manualu enduro pisało że do lagi z tłumikiem trzeba nalać 125ml oleju. Nalałem tyle i było za twardo więc odlałem 10ml i dalej tak samo.

SIEMA MELON!
DJ MICROS
Kontakt:

Post autor: DJ MICROS »

jeżykBDG pisze:na manualu enduro pisało że do lagi z tłumikiem trzeba nalać 125ml oleju. Nalałem tyle i było za twardo więc odlałem 10ml i dalej tak samo.
Ale kolego, pamiętaj, że "Laga z tłumikiem" to nie znaczy "tłumik" może to 125 ml mialo być wlanych do dolnej goleni jako kąpiel olejowa?? Do tlumika ile masz wlać sprawdz na stronie www.manitoumtb.com w instrukcjach serwisu, znajdź instrukcje swojego amora i tam sa zawarte informacje ile oleju DO TŁUMIKA.

Pozdro
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

DJ MICROS
Sherman nie ma otwartej kąpieli olejowej, olej w goleni jest tylko jako smarowanie i leje się go dosyć mało.
jeżykBDG
Kontakt:

Semi bath Oil Volume 16cc per leg

Damping Oil Level:
*****152mm Travel 3.7in, 95mm, 135cc

więc dałem ok 20ml mniej niż przewiduje producen a dalej chodzi dosyć cięzko. btw. czy to jest normalne,że amortyzator sie nie ugina jak siąde na rower? Troche to jest dziwne, dałem mniej oleju a dalej taka kicha.

SIEMA MELON!
GgG
moderator
Kontakt:

Miałem jakoś z miesiąc shermana firefly, ale się pozbyłem. Miałem dokładnie to samo co Ty, tylko mój mógł być zakatowany, wolałbym, żeby ktoś jeszcze się wypowiedział, najlepiej gdyby jeździł wcześniej na flicku.
jeżykBDG
Kontakt:

GgG masz jakieś podejrzenia co to może być?

SIEMA MELON!
GgG
moderator
Kontakt:

Nie mam pojęcia, amortyzator pracował tak samo przed jak i po serwisie. Może one mają taką pracę..
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

GgGnie sadze ze maja taka prace, jak juz pisalem mialem travisa tpc+ jak siedzialem na rowerze byl ugiety o ok 3cm a z zacisinietym hamulcem moglem go dobic w miejscu jesli kompresja byla na min. Także pokombinuj, rozbierz jeszcze raz zobacz czy nic sie nie rozpadlo w tlumiku, slyszalem ze one lubily sie zapsuc :/
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

Wygląda na to, że w tłumiku są posklejane lub zatkane blaszki zaworów, wyciągnij je z obudowy i pomocz w zmywaczu lub rozpuszczalniku - sprawdź, po wysuszeniu, czy nie ma tam jakiegoś pozostałego lepkiego syfu. Można to zrobić bez rozbierania na części pierwsze!

Ogólnie sugerowałbym jednak autoryzowany serwis jeśli to nie pomoże.
Kontakt:

Post autor: SPEED »

Archeolog ;]
Mam to samo z nixonem zdejmij uszczelke z tlumnika odbicia i pod tym musi byc troche syfu przetrzyj mi w nixonie to pomogło nie ten amor a sie zacinał ;)
jeżykBDG
Kontakt:

Dziekie wielki za pomoc. Jak znajde troche czasu to się tym zajme. Mniejmy nadziaje ze pomoże.

SIEMA MELON!
GgG
moderator
Kontakt:

jeżykBDG - mam taką prośbę - jak już to zrobisz to napisz czy coś to pomogło.
jeżykBDG
Kontakt:

Dzisiaj ponownie rozkręciłem amora. Wymieniłem olej, wyczyściłem wszystko jak mogłem i nic sie nie zmieniło. Jedyne z czym miałem problem to to że nie mogłem odkręcić elementu B (patzr link) ale wyczyściłem komore z olejem od góry. dziwi mnie jeda żecz w amortyzatorze.Ja w swoim na elemencie B mam uszczelke (taka jak w H) i podkładki. Czy w shermanach tak jest seryjnie? czy może ktoś mi to tam dołożył (nie jestem pierwszym właścicielem.)

edit:
http://www.manitoumtb.com/guides/Forks/ ... 05%3A57+AM

SIEMA MELON!
akSiorek
Kontakt:

Post autor: akSiorek »

hmm. może jestem ślepy czy coś ;p ale nie widzę żadnego linka ; ]

już jest .;D
ODPOWIEDZ