Tarcza i klocki zalane płynem hydraulicznym, co robić?

marcin_suchy
Kontakt:

Post autor: marcin_suchy »

sanciak moze jak masz nowe klocki to trzeba poczekać aż się dotrą??:P
u mnie po zalaniu wystarczy oszlifować delikatnie powierzchnie klocków i odtłuścić jakimś rozpuszczalnikiem,rozcieńczalnikiem na acetonie lub czymś podobnym.błoto równiez pomaga:)szybciej sie wytrze spalona powierzchnia...
akSiorek
Kontakt:

Post autor: akSiorek »

brooce pisze:
Cytat:
bo hujesy są takie jak ich nazwa ;p

Pamiętaj tylko że ich nazwa to "hayes", "hujes" to jedynie jej przekształcenie Wink

poważnie ? ; P
chodziło mi tylko o to że hayesy są "średnie".
avg
Kontakt:

Post autor: avg »

A co jest najlepsze na Olej mineralny z Shimano? :wink: bo mam mały incydent z tarcza i klockami :roll:
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

najlepszy sposób na wypalenie oleju czy tam innego syfu to 20 min w 220*C w piekarniku... tylko żona krzyczy bo z deka brzydko pachnie :P to cza uważać xD
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
avg
Kontakt:

off_road tylko wypalic? później już bez żadnych dalszych operacji, typu szlifowanie? czy jeszcze cos zrobic
Marcio
Kontakt:

Post autor: Marcio »

Jesli nadal nie beda dzialac to delikatnie zetrzyj wierzchnia warstwe powinno pomoc. Zawsze mozesz bawic sie ludwikiem i innymi rozpuszczlnikami jesli ww sposoby nie pomoga.
avg
Kontakt:

Hmm ogolnie to zastosuje pare technik... i zobaczę czy coś mu pomoże. niemniej dzieki
street-fighter
Kontakt:

Post autor: street-fighter »

a czy ja sie myle czy do piekarnika nie wolno srebrnych przedmiotow wkladac? tak przynajmniej u mnie bylo w instrukcji xD
czyli ze nowa tarcze wypackana przez ludzi tez piekarnik/jakies czyszczenie ;p bd sie martwil w weekend
To tylko moja skromna opinia. Prosze nie gryzc :]
Marcio
Kontakt:

Post autor: Marcio »

Tarcze najzwyczajniej umyj ludwikiem.
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Tak sobie myślę, czy duża temperatura w piekarniku nie rozhartuje tarczy?

@down
No tak, faktycznie :)
http://brooce.pinkbike.com
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

brooce nie bój sie temperatura w piekarniku jest na tyle bezpieczna , że nie rozhartuje tarczy :) Jak Kazdy stop zelaza z weglem nie podda sie łatwo :P

Prosty przykład tarcza sie nagrzewa podczas hamowania do podobnych temperatur i nic sie nie dzieje.....

Rozchartowac mógłbys wtedy kiedy byś ją miał w piekarniku okolo 500 stopni (co jest mało prawdopodobne) i potem jakbyś włożył ja do wody mogłaby nastapic rozhartowanie metalu...
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

tarcza jest z jakies tam weglowki zeby sie rozhartowala to trzebaby jakies... 700 stopni? albo cos w okolicy:) i gdybys po tym wsadzil w wode to jak dla mnie by sie znow zahartowalo:) bo tak sie to mniej wiecej wykonuje...

potem przydaloby sie odpuszczenie... zeby nie byla kruchutka, ale nie o tym temat;)

jak wsadzisz na 200 stopni swiezo zahartowana tarcze( a taka nie jest jak trafia w Twoje rece) to sie odpusci nisko i bedzie jak stal narzedziowa:)

ja polecam od Siebie opalarke na maxa:) i jest spoko:)
z klockow zacznie bulgotac tzn ze jest fajnie
tylko potem nie zaciskaj hampla za mocno, albo milych lotow nad kiera;)
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
ODPOWIEDZ