Zacisk: Bolt-on vs. szybkozamykacz ?

pretorian
Kontakt:

Zacisk: Bolt-on vs. szybkozamykacz ?

Post autor: pretorian »

mam dylemat chce kupic zacisk piasty i wacham sie miedzy zaciskiem na srube a szybkozamykaczem ..os 135mm..bardziej sklanialbym sie na srube gdyz lepiej chroni przed kradzieza ale czy sprawdzi sie katujac rower??......jakie rozwiaznie preferujecie i jaki zacisk mi polecilibyscie,,,....dziekuje z gory.....
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Co rozumiesz pod pojęciem zacisk na śrubę? System Bolt-on? Czy chcesz całą oś na śruby wymienić?
pretorian
Kontakt:

Post autor: pretorian »

tak system bolt-on jak np. dartmor...

mam piaste dt swiss ale one sa oeyginalnie bez zacisku wiec zacisk chce dokupic tylko nie wiem jaki rodzaj i jaki model....
Bombell
Kontakt:

A o edycji postów kolega słyszał? :)
Bolt-ony od Dartmoora maja to do siebie, że pękają jak szalone przy próbie mocniejszego ściśnięcia np. przy ramach z poziomymi hakami aby koło się nie przesuwało.
Ale sam myślę nad jakimiś lekkimi Bolt-on'ami do xciaka bo aż tak mocno ich ściskać nie zamierzam.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

W przypadku normalnych haków, bolt-ony się jak najbardziej sprawdzają :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Bombell
Kontakt:

Tak BTW ważył ktoś Bolt-on Dartmoora? Czy faktycznie ważą te 32 gram przód i 36 tył?
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Bombell tak, to są prawidłowe dane.
Back in black
street-fighter
Kontakt:

Post autor: street-fighter »

ja jednak zostaje przy szybkozamykaczach xD praktyczniejsze jesli przyjdzie do wymiany np. detki w lesie.
To tylko moja skromna opinia. Prosze nie gryzc :]
Wojtas90
Kontakt:

Post autor: Wojtas90 »

w NS jest fajnie zrobione, już długo na tym śmigam i nic a nic się nie stało... przynajmniej wiem, że koło mocno siedzi
Myślę, że bolt-on od Dartmoora się sprawdzi :)
tobo
Kontakt:

Post autor: tobo »

mam bolt ony dartmoora od sierpnia.
wg mnie (zakladajac ze wozi sie ze soba jakis niezbednik plus detke) taki bolt on jest szybszy w obsludze niz zacisk. dlaczego?
zalozmy ze lapiesz kapcia. chcesz wyciagnac kolo wiec otwierasz dzwignie a potem krecisz nakretka lub dzwignia bo kolo i tak przeciez nie wyjdzie z hakow. czy wyjecie niezbednika i wsadzenie w gniazdo imbusa 5 mm i pokrecenie nim zajmuje wiecej czasu?
faza druga: wymieniles detke napompowales kolo. zakladasz je do ramy i chcesz zamknac zamykacz. krecisz nim az do uzyskania wlasciwej odleglosci tak by dzwignia zapiela kolo z oczekiwana przez ciebie sila - pytanie czy uda ci sie trafic w ten moment za pierwszym razem? :) no to teraz alternatywnie wsadzasz kolo z bolt onem w rame i zakrecasz imbusem - za pierwszym razem bo czujesz kiedy sila docisku jest odpowiednia.
co trwa dluzej? :)
aspekt wagowy pomijam (jest oczywisty) cena jest bardzo dobra
kto stosuje takie zaciski jako stabilizacja kola w ramie z poziomymi hakami i zacisk mu pęka - jest niespełna rozumu - bo to taki zacisk jak zacisk na dzwignie - czy one maja spelniac role kotwicy??
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Bolt-on'y dartmoora to lipa, to tez juz od dawna wiadomo. Dobry szybkozamykacz da większą siłę docisku niż to wyrabiające się i pękające coś.
Akurat to i nyple alu dartmoor spieprzył po całości
Bombell
Kontakt:

No fakt, sam kiedyś musiałem uporać się z objechanym gniazdem na imbus w Bolt-onie ale to wszystko przez nieumiejętne próby mocnego dokręcania przy poziomych hakach. Ja chyba jednak się skuszę i jak wpadnie wolny grosz to zakupie komplet Dartów do Xciaka bo zysk wagowo dość spory a cena przystępna. Komplet starych Shimanowskich waży w okolicach 140 gram a i zawsze będzie rower estetyczniej wyglądał :)
Bo raczej na jakieś zaciski Ti na razie mnie nie stać :)
tobo
Kontakt:

Post autor: tobo »

SeraaX pisze:Bolt-on'y dartmoora to lipa, to tez juz od dawna wiadomo. Dobry szybkozamykacz da większą siłę docisku niż to wyrabiające się i pękające coś.
Akurat to i nyple alu dartmoor spieprzył po całości
jak ktoś chce to może nawet kowadło zepsuc :)
koła wymontowywane z roweru kilkadziesiąt razy, zwykłe imbusy z niezbednika i niespecjalna finezja w przykręcaniu - i żyją. może czas filozofię kręcenia zmienić?...
liseQ
Kontakt:

Post autor: liseQ »

dobra waga waga wyglad wygladem a czy to sie sprawdzi w rowerku do dh ? bo slyszalem ze to sie odkreca to prawda?
NAKLEJKI NA ROWER !! gg3095008 [S]
kolo tył kiera mostek
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

liseQ w dh nie wiem czemu, ale trzymają pewniej, miałem wcześniej zacisk z nowateca i czasami mi sie koło w ramie luzowało i wypadało, ale od kiedy mam bolta to nie mam możliwości wyskoczyć, a co do dokrecania to naprawdę nie nalezy przeginać, i przed montarzem nowego bolta warto solidnie nasmarowac gwinty w nakrętce, wtedy ładniej sie wkreca i dłużej zyje a co do ich solidnosci to smigam od roku już na jednym bolcie i zyje ma się dobrze.
Back in black
dziadek_dzidek
Kontakt:

Post autor: dziadek_dzidek »

na przód jak najbardziej polecam bolt-on'a , wytrzymuje bez gadania nawet 360 bunnyhop :mrgreen: , natomiast na tył do ostrzejszej jazdy się nie nadaje, zerwałem już dwa...
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

Podepne sie pod temat.

Chcialbym wymienic swoj stary zacisk z tyłu Niovatec na jakis nowy.. Zastanawialem sie wlasnie nad bolt-on'em..
Czy on sprawdzi sie na tyle w Dircie?

Czy moze czegos innnego poszukac.?
Uciu
Kontakt:

Post autor: Uciu »

Podpinam się pod temat.

Mam rame a-gang i chce do niej załozyć napinacze na haki poziome. Mój zacsk od piasty jest zbyt krótki. Z moim obliczeń wynika, że potrzebny będzie zacisk o długości ok. 18 cm ;/ Szukałem ale nic takiego nie ma... Chciałbym typu bolt-on.
Moglibyście mi coś doradzić?
jame$
Kontakt:

Post autor: jame$ »

smigałem na lipnym szybko zamykaczu i na lipnym bold-onIE...:) u mnie jest troche gorzej bo hak mam za bardzo wypiłowany i szybko zamykacz łapie mała powierzchnia co powoduje słabe trzymanie koła.... jednak bold-onE od dartmoora sprawował sie lepiej niz zwykły szybko zamykacz w tej samej cenie;p
http://www.pinkbike.com/photo/7264360/
ODPOWIEDZ