Zacisk: Bolt-on vs. szybkozamykacz ?
Zacisk: Bolt-on vs. szybkozamykacz ?
mam dylemat chce kupic zacisk piasty i wacham sie miedzy zaciskiem na srube a szybkozamykaczem ..os 135mm..bardziej sklanialbym sie na srube gdyz lepiej chroni przed kradzieza ale czy sprawdzi sie katujac rower??......jakie rozwiaznie preferujecie i jaki zacisk mi polecilibyscie,,,....dziekuje z gory.....
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
mam bolt ony dartmoora od sierpnia.
wg mnie (zakladajac ze wozi sie ze soba jakis niezbednik plus detke) taki bolt on jest szybszy w obsludze niz zacisk. dlaczego?
zalozmy ze lapiesz kapcia. chcesz wyciagnac kolo wiec otwierasz dzwignie a potem krecisz nakretka lub dzwignia bo kolo i tak przeciez nie wyjdzie z hakow. czy wyjecie niezbednika i wsadzenie w gniazdo imbusa 5 mm i pokrecenie nim zajmuje wiecej czasu?
faza druga: wymieniles detke napompowales kolo. zakladasz je do ramy i chcesz zamknac zamykacz. krecisz nim az do uzyskania wlasciwej odleglosci tak by dzwignia zapiela kolo z oczekiwana przez ciebie sila - pytanie czy uda ci sie trafic w ten moment za pierwszym razem?
no to teraz alternatywnie wsadzasz kolo z bolt onem w rame i zakrecasz imbusem - za pierwszym razem bo czujesz kiedy sila docisku jest odpowiednia.
co trwa dluzej?
aspekt wagowy pomijam (jest oczywisty) cena jest bardzo dobra
kto stosuje takie zaciski jako stabilizacja kola w ramie z poziomymi hakami i zacisk mu pęka - jest niespełna rozumu - bo to taki zacisk jak zacisk na dzwignie - czy one maja spelniac role kotwicy??
wg mnie (zakladajac ze wozi sie ze soba jakis niezbednik plus detke) taki bolt on jest szybszy w obsludze niz zacisk. dlaczego?
zalozmy ze lapiesz kapcia. chcesz wyciagnac kolo wiec otwierasz dzwignie a potem krecisz nakretka lub dzwignia bo kolo i tak przeciez nie wyjdzie z hakow. czy wyjecie niezbednika i wsadzenie w gniazdo imbusa 5 mm i pokrecenie nim zajmuje wiecej czasu?
faza druga: wymieniles detke napompowales kolo. zakladasz je do ramy i chcesz zamknac zamykacz. krecisz nim az do uzyskania wlasciwej odleglosci tak by dzwignia zapiela kolo z oczekiwana przez ciebie sila - pytanie czy uda ci sie trafic w ten moment za pierwszym razem?

co trwa dluzej?

aspekt wagowy pomijam (jest oczywisty) cena jest bardzo dobra
kto stosuje takie zaciski jako stabilizacja kola w ramie z poziomymi hakami i zacisk mu pęka - jest niespełna rozumu - bo to taki zacisk jak zacisk na dzwignie - czy one maja spelniac role kotwicy??
No fakt, sam kiedyś musiałem uporać się z objechanym gniazdem na imbus w Bolt-onie ale to wszystko przez nieumiejętne próby mocnego dokręcania przy poziomych hakach. Ja chyba jednak się skuszę i jak wpadnie wolny grosz to zakupie komplet Dartów do Xciaka bo zysk wagowo dość spory a cena przystępna. Komplet starych Shimanowskich waży w okolicach 140 gram a i zawsze będzie rower estetyczniej wyglądał
Bo raczej na jakieś zaciski Ti na razie mnie nie stać

Bo raczej na jakieś zaciski Ti na razie mnie nie stać

jak ktoś chce to może nawet kowadło zepsucSeraaX pisze:Bolt-on'y dartmoora to lipa, to tez juz od dawna wiadomo. Dobry szybkozamykacz da większą siłę docisku niż to wyrabiające się i pękające coś.
Akurat to i nyple alu dartmoor spieprzył po całości

koła wymontowywane z roweru kilkadziesiąt razy, zwykłe imbusy z niezbednika i niespecjalna finezja w przykręcaniu - i żyją. może czas filozofię kręcenia zmienić?...
-
- Kontakt:
liseQ w dh nie wiem czemu, ale trzymają pewniej, miałem wcześniej zacisk z nowateca i czasami mi sie koło w ramie luzowało i wypadało, ale od kiedy mam bolta to nie mam możliwości wyskoczyć, a co do dokrecania to naprawdę nie nalezy przeginać, i przed montarzem nowego bolta warto solidnie nasmarowac gwinty w nakrętce, wtedy ładniej sie wkreca i dłużej zyje a co do ich solidnosci to smigam od roku już na jednym bolcie i zyje ma się dobrze.
Back in black
-
- Kontakt:
smigałem na lipnym szybko zamykaczu i na lipnym bold-onIE...
u mnie jest troche gorzej bo hak mam za bardzo wypiłowany i szybko zamykacz łapie mała powierzchnia co powoduje słabe trzymanie koła.... jednak bold-onE od dartmoora sprawował sie lepiej niz zwykły szybko zamykacz w tej samej cenie;p

http://www.pinkbike.com/photo/7264360/