Wypinające się tylne koło - dragstar + novatec na szpilke

Dn'tSLn
Kontakt:

Wypinające się tylne koło - dragstar + novatec na szpilke

Post autor: Dn'tSLn »

Cześć, mam problem z tylnym kołem na pieście novateca.

Zapinam je możliwe najmocniej a mimo wszystko wypina się podczas większych obciążeń. Wymieniłem na jesień szpilkę na nową novateca, lecz problem nie zniknął.

Myślałem nad kupnem piasty ze skręcaną ośką, lecz wydatek rzędu 200zł jest nieosiągalny w ciągu najbliższych dni.

Kiedyś na mieście ziomek miał wbite tuleje w haki [przy tej samej ramie], trzymały na tyle mocno że pokrzywił całą ramę ;] Słyszeliście o takim rozwiązaniu?

Z góry dzięki za pomoc, pzdr.
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

w moim dragstarze wlasnie nie trzymalo sie kolo na sruby.. wymienilem na szybkozamykacz i do dzis kolega nim jezdzi. moze masz juz wyjechane haki?
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Może jak blackdemon mówi, krzywe albo wyrobione haki.
Dn'tSLn pisze:Myślałem nad kupnem piasty ze skręcaną ośką, lecz wydatek rzędu 200zł jest nieosiągalny w ciągu najbliższych dni.
To może pomyśl nad samą osią? Koszt rzędu 40zł a akurat chłopaki masowo mają zamiar dorabiać. http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=52425
Dn'tSLn
Kontakt:

Kurcze, no w tym problem że haki się już trochę wyrobiły - właśnie od tego wypinania.

Myślicie że to podlega gwarancji? Wszystko składane w tym samym sklepie.

Jeszcze chciałbym zapytać o grubość ośki... to co dorabiają chłopaki z innego tematu jest grubości ok 2mm jak szpilka/zacisk? -Myślałem nad taką z 10mm - żeby na styk wchodziła w haki.
diablos993
Kontakt:

Post autor: diablos993 »

Miałem identyczny problem:) Mi wstępnie pomógł taki mocny zamykacz od starszych rowerków. Takie z taką "łapką". Naprawdę mocno zamykają. Potem miałem dosyć i zmieniłem koło z osią na śruby. Pewnie masz zjechane haki.. Standard w Dragstarze. Spróbuj trochę to skorygować pilnikiem czy papierem ściernym. Nie kupuj tylko żadnych zamykaczy typu Dartmoor Bolt-On bo to nic nie da.
[url]http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6456721[/url]
Bombell
Kontakt:

Dn'tSLn To co dorabiają to jest normalna oś 10mm na nakrętki jak ma dla przykładu Dartmoor S-Force. Więc jak mocno skręcisz nie ma prawa się ruszyć.

Ps. diablos993 Z niecierpliwością czekam aż ostrzeżenia wprowadzą :D
Dn'tSLn
Kontakt:

A czy uda mi się włożyć tak grubą ośkę w haki [bez piłowania] oraz w samą piastę?
Bombell
Kontakt:

Teraz przecież też masz oś 10mm tylko, że na szybkozamykacz. Ta którą chcą dorabiać będzie po prostu dłuższa i gwintowana na końcach. I ewentualnie pełna bo nie wiem czy chcą drążone robić czy nie.
Dn'tSLn
Kontakt:

I myślałem nad tymi Bolt-On... faktycznie myślisz że lipnie trzymają? Z tego co się orientuję to one są bardzo giętkie - oryginalna, którą dostałem do piasty ma wygiętą nagwintowaną część ;/
Bombell
Kontakt:

Dn'tSLn O Bolt-onach było http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=52297 i raczej u Ciebie, gdzie chcesz je mocno ścisnąć, egzaminu raczej nie zdadzą.
Dn'tSLn
Kontakt:

http://www.allegro.pl/item590584932_zac ... sklep.html - teraz mam ten zacisk, przecież on ma ze 3-4mm ;/

Jak wsadzę ośkę o grubości 10mm w piastę? Da się jakoś wykręcić tą część w którą wkładam "szpilkę" z linka wyżej?
Bombell
Kontakt:

Dn'tSLn Bo ta część w którą wkładasz "szpilkę" to jest właśnie ośka :)
I o tym jest ta cała gadka o wymianie seryjnej na dłuższą i skręcaną na nakrętki.
A o szczegółach tego zabiegu możesz sobie przeczytać w tym temacie :arrow: http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... ozbieranie
Dn'tSLn
Kontakt:

Dzięki Bombell, pomogłeś i to bardzo ;]

Napiszesz jak się spisuje twoja piasta po modyfikacji i ile Cię wszystko kosztowało?
Bombell
Kontakt:

Kosztowało to 40zł czyli tyle co dorobieni osi bo wyjęcie i włożenie nowej to banał. Piastę używałem koło roku i ośka była wymieniana bo piasta była w ramie z poziomymi hakami i z szybkozamykaczem i napinaczami się mimo wszystko przesuwało a z dorobiona ośką ani rusz więc myślę, ze u Ciebie to załatwi sprawę.
Dn'tSLn
Kontakt:

Dziś rozmawiałem z ziomkami na mieście i ponoć ktoś już robił taką modyfikację w przedniej pieście - nie wypaliło ;/

Boję się też że ta ośka mi pęknie - pewnie dlatego że zawsze łamałem ośki w zwykłych tanich piastach przy mtb.
Bombell
Kontakt:

W piastach na kulkach taka modyfikacja to banał bo ośkę w pierwszym lepszym sklepie, z piastami na maszynach trzeba dorobić ale nadal uważam, że to nie jest duży problem. Wybijasz starą ośkę, dorabiasz nową, wkładasz i śmigasz. Raczej nie ma się co zepsuć podczas wymiany. A jak się boisz, że ci pójdzie to możesz zrobić pełną i tyle.
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

Dn'tSLn z tego co pamietam DJ z ZGR wymienial w przedniej Deore 525 na oske na nakretki ale robil to w naszym mega super zajefajnym sklepie (wiesz napewno w ktorym nie bede robil obciachu temu serwisowi) i mu pewnie cos zrypali i sie piasta rozwalila....
a ten paten z tulejami to ja osobiscie robilem naszemu koledze;] tylko ze on mial tak wyjechane haki ze oska o srednicy 12mm wchodzila bez problemowo ( oska od piasty 12x150 nie ta szlifowana jak w piastach 12x135)
ja poprostu wziąłem w garazu rurke o sr.12mm i sicance 1mm obciąłem po tyle zeby starczalo do konca oski tej na szybkozamykacz czyli po jakis 1cm moze wiecej lub mniej.. nalozylem te tulejki na oske.. i razem z tym wsadzilem mu kolo w rame i zacisnąłem szybkozamykaczem..
efekt byl taki ze kolo nie przesuwalo mu sie juz na boki i nie wypadalo z hakow..bo jak kolo suwalo sie na boki to ten szybko zamykacz powoli zsuwal sie z hakow az kolo wypadlo..

sadze ze w twoim przypadku jesli nie jest bardzo wyrobiona rama to mozna zrobic patent z pogłębieniem hakow o jakies 2-3mm... najwyzej podlozysz sobie podkladke czy dwie w Hayesie zeby ci tarcza po zacisku nie jechala....

mi sie wydaje ze w dragstarach sa troche płytkie haki.. jakby je zrobili glebsze to kolo lepiej by sie trzymalo... ale zawsze mzona poglebic sobie pilnikiem;] no i nie przesadzac z tym zeby sie nie okazalo ze poglebi ktos haki o 0.5cm czy wiecej i kolo z hakow nie wypadnie tylko haki sie rozleca bo beda zbyt cienkie :P
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Dn'tSLn
Kontakt:

:arrow: XXX Haki mam w całkiem dobrym stanie, ale sam widziałeś moje koło po jednym sezonie ;]

Po za pogłębieniem haków co proponujesz? Tuleje i kontynuację szpilki czy zakup sztywnej 10mm?

Nasz kolega dzięki tym tulejom lądował z dupskiem odchylonym o dobre 45* z prędkości 30km/h, pod koniec nie dało się jeździć bo rama była na tyle krzywa że koło 2,3" obcierało o trójkąt.
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

no jesli haki masz dobre to w sumie nie wiem... on mial zjechane haki... ty tulejek nie wsadzisz jesli masz haki dobre.. ja mu wlozylem tulejki bo mial ponad 1mm luzu w haku.. i tulejka sie zmiescila spokojnie... u ciebie nie widze potrzeby tulejki skoro masz dobre haki... moze poglebianie pomoze faktycznie ewentualnie przesiadka ale jak juz to kup piaste 12x135... w tych piastach sa oski zeszlifowane po dwuch stronach tak ze wchodza do ram z hakami pod os 10mm czyli dragstar i reszta podobnych ram
http://www.allegro.pl/item591437979_now ... wys_0.html
tu masz piaste ze wszystkimi mozliwymi wariantami ale ceni sie troche bo az 300zl..
mozna spokojnie dorwac NSa Coastera DH 12x135 za okolo 220zl
np. tutaj sa po 220 od reki
http://www.rowerowy.com/czesci/piasty/c ... _12_mm_135
moze gdzies sa taniej
sadze ze jakbys pogłębił haki nie wiem o ile mozna poglebic haki w dragu nie widzialem tej ramy z bliska na oczy z 2 lata wiec nie pamietam... ale jakby dalo sie poglebic haki o 2-3mm i zastosowalbys taka piaste..to sadze ze by ci sie kolo nie wypięło... najwyzej pokrzywisz rame;p
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
ODPOWIEDZ