siemka, zmieniam uszczelki i chciałbym sie dowiedzieć którą stroną montuje sie olejowe... podaje fotke 2 uszczelek (starszych, już zużytych) odwróconych względem siebie różną stroną.
Na 1 jest większa szpara, sprężynka bardziej schowana
Na 2 jest mniejsza szpara, sprężynka bardziej widoczna i są napisy na wierzchu
Moim zdaniem opcją nr 2 w stronę uszczelki kurzowej, a 1 w stonę oleju, no nie?
Następna sprawa... jak wbić uszczelki olejowe by ich nie uszkodzić?
P.S. oczywiście mowa jest tu o oryginalnych uszczelkach Marzocchi
Uszczelki 66/888/Shiver - jak założyć?
Uszczelki 66/888/Shiver - jak założyć?
- Załączniki
-
- 1
- 20090405126.jpg (21.35 KiB) Przejrzano 1105 razy
Jak wkładasz uszczelki to napisem do góry,
ja wbijałem uszczelki do 66 za pomocą miski sterów, idealnie pasuje i nic nie psuje, potem popukasz młotkiem po misce i siedzą prosto i pewnie. A jak nie masz miski sterów to dobierz odpowiednio grubą rurkę a żeby ta oparła sie na wew, pierścieniu uszczelki.
ja wbijałem uszczelki do 66 za pomocą miski sterów, idealnie pasuje i nic nie psuje, potem popukasz młotkiem po misce i siedzą prosto i pewnie. A jak nie masz miski sterów to dobierz odpowiednio grubą rurkę a żeby ta oparła sie na wew, pierścieniu uszczelki.
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
jesli mnie pamiec nie myli to na opakowaniu jest napis "hollow side towards the sliders" czy jakos tak, wiec na polski - stroną z głebszą dziurą w kierunku slizgów ;p(wiec dobrze myslisz;)). z zakladaniem nigdy nie mialem problemow - smaruję uszczelki olejem i wsciskam rownomiernie palcami, ew jak cos zle sie ulozylo to dociskam szerokim srubokretem lub innym narzedziem
Miodożer.
Sprężynki są na dole czyli patrząc na golenie od góry wkładasz jak uszczelka nr2;) a wbijasz odpowiednio dużą rurą i bynajmniej nie opartą o wew tylko o zew(KROM@ popełnił zapewnę literówkę) pierścień bo on jest miękki i prędzej go uszkodzisz niż wbijesz. Użyj smaru i równo delikatnie wbijaj.
http://www.pinkbike.com/photo/1238478/