Odchudzenie roweru
Odchudzenie roweru
Witam, to jest specyfikacja mojego roweru:
Rama Prodigy 9.81
Amor DJ3 2005 100mm
Kiera Uno
Mostek i stery Ritchey
Sztyca Accent
Siodło Author
Hamulec tylko tył Tektro Aquila
Korba i support Hussefelt Howitzer + roking
Pedały Author
Łańcuch BMX'owy za 27zł
Koło przednie piasta Author obręcz nie wiem ale całkiem niezła 26 cali
Opona Kenda, standardowy bieżnik do DH/Fr itp.
Koło tył DM24 26 cali + piasta NS SS 14T
Opona Maxxis Holly Roller
Nie znam dokładnej wagi roweru, lecz ze specyfikacji sami widzicie, że najlżejszy nie jest. Myślę nad zmianą amorka na NS Fundamental. Czy wg Was jakoś znacząco odchudzi to rower? Chodzi mi tutaj o robienie trików obrotowych typu Bunny Hop 360. Prosiłbym o inne propozycje odchudzenia roweru. Pozdrawiam
Rama Prodigy 9.81
Amor DJ3 2005 100mm
Kiera Uno
Mostek i stery Ritchey
Sztyca Accent
Siodło Author
Hamulec tylko tył Tektro Aquila
Korba i support Hussefelt Howitzer + roking
Pedały Author
Łańcuch BMX'owy za 27zł
Koło przednie piasta Author obręcz nie wiem ale całkiem niezła 26 cali
Opona Kenda, standardowy bieżnik do DH/Fr itp.
Koło tył DM24 26 cali + piasta NS SS 14T
Opona Maxxis Holly Roller
Nie znam dokładnej wagi roweru, lecz ze specyfikacji sami widzicie, że najlżejszy nie jest. Myślę nad zmianą amorka na NS Fundamental. Czy wg Was jakoś znacząco odchudzi to rower? Chodzi mi tutaj o robienie trików obrotowych typu Bunny Hop 360. Prosiłbym o inne propozycje odchudzenia roweru. Pozdrawiam
Możesz też zmienić korby z supportem na coś ze zintegrowaną osią np slx, zarobisz na tym ponad pół kilo. A na szybko jak chcesz zejść z wagi to wywal rockring - 100g mniej i zetnij sztycę - 100-200g mniej. Zobacz też ile ważą dętki, jak jakieś ciężkie to szukaj ważących ~150g. Jak lubisz tak jeździć to możesz też zdjąć hamulec, przez pierwsze jazdy będzie ciężko, a potem to już przestaniesz zwracać na to uwagę. Kiera z mostkiem to hussefelt nie wychodzi ciężki.
SegatiV zmiana kół na 24" nie zmniejszy bardzo wagi, tylko zachowanie roweru, ale chyba o to Ci chodziło
CryWolf a ile chcesz przeznaczyć na części?
SegatiV zmiana kół na 24" nie zmniejszy bardzo wagi, tylko zachowanie roweru, ale chyba o to Ci chodziło

CryWolf a ile chcesz przeznaczyć na części?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Wideł i zintegrowane siodło ze sztycą [np eclat], zdejmij rockring, możesz zdjąć hamulec, sprzedaj co zdjąłeś, kup opony i dętki i może zmień koła na 24", jak się uda drogo sprzedać ramę to ją też [ale powinieneś mieć hajs ze sprzedaży dj'a], kup np octane'a. Ogólnie sprzedając swoje części i kupując używane nie powineneś dużo dołożyc, a jak zmieniasz dj'a na widła i masz jeszcze 3 stówy to jest niezłe pole do popisu 

Przypuśćmy że sprzedałbym DJ 3 i kupię sobie np. NS Fundamentala (259zł). Jak wygląda sprawa z geometrią ramy, czy przód obniżyłby się jakoś bardzo bądź podwyższył w co wątpię? Chyba pójdę potem pomierzyć co nieco
I jak wygląda sprawa ze sterami, normalnie nabiłbym to coś na rurę sterową, nie pamiętam nazwy tego czegoś i od góry po prostu podkładki i mostek i zwyczajnie zrobić tak jak montuje się każdego innego amora? Pozdrawiam

-
- Kontakt:
To dobrze, że nie byłoby problemów, ale mam teraz ostatnie pytanie.
Oto mój rower: http://www.pinkbike.com/photo/2793827/
Czy uważacie, że gdy zamontuje Fundamentala (czy innego sztywniaka) to czy będzie to geometria streetowa? Pozdrawiam
Oto mój rower: http://www.pinkbike.com/photo/2793827/
Czy uważacie, że gdy zamontuje Fundamentala (czy innego sztywniaka) to czy będzie to geometria streetowa? Pozdrawiam
-
- Kontakt: