Spinner Ammo 178 vs Drop off vs Stance

konraddoom
Kontakt:

Post autor: konraddoom »

Ale jeśli ktoś chce robić na rowerze takie rzeczy jakie robią Ludzie na 888 to Lepiej niech sobie odpuści to duroo... Ja wolałbym Drop offa... Miałbym do tego na pewno większe zaufanie niż to "SR Santour" z głębokim poważaniem
[url=http://www.weebls-stuff.com/songs/Amazing+Horse/]amazing horse[/url]
janko90
Kontakt:

Post autor: janko90 »

Heh że sie tak wtrące ale to nie temat o duro :D no ale zeczywiście troche nie ładnie tak jeździć po duro bo to "wychowanek" naszych raiderów :D bo sporo osób na nim zaczynało i znaczyna.. i pewnie długo jeszcze tak będzie. A co do tematu to coraz bardziej przekonuje sie by wypróbować Spinnera
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

SegatiVteż się nie zgodzę że duro jest jakkolwiek lepsze od dropoffa (150mm czy triple) chodzi jakkolwiek, ale bez częstego czyszczenia duro to padaka.
Coś czuje że spinner ( bo chyba też kąpieli nie ma ) idzie w parze z rst storm ( tym bez kąpieli, wyższe modele z tego roku jakąś mają) i pracuje dość ładnie, ale gdy się o niego dba. Jak ktoś nie ma takiego nawyku to raczej nie polecam.

Ja bym wolał jednak dropoffa 150mm w tej cenie wyrwać. Albo za ciut więcej triple czy nawet juniora.
Bo to praktycznie to samo, nie wiem dlaczego ludzie tak źle oceniają tripla, Może trochę bardziej dobija i wg mnie ma mało wadę tłumika z regulacją, ale chodzi dość podobnie. A po przełożeniu sprężyn to dokładnie to samo( drop ma jedną twardą+ powietrze , a junior 2 twarde i 2 miękkie - stąd chodzi progresywniej i mniej dobija) z tym że ma się wtedy pracę juniora i regulację powrotu, których kilka roczników nie ma. Osobiście mam juniora 04 z wstawioną regulacja powrotu i asystą powietrza w jednej komorze, zalanego olejem 5W. Szczerzę mogę polecić, a wyceniam go na jakieś 600-700zł gdybym miał go sprzedawać ( nie sprzedaję ) Za tyle da się kupić, a dropoffa 150 taniej.
konraddoom
Kontakt:

Post autor: konraddoom »

Święte słowa... Spinnera widziałem jeździłem i średnio mi sie podobał
Był to spinner Eagle - Nic ciekawego..
[url=http://www.weebls-stuff.com/songs/Amazing+Horse/]amazing horse[/url]
kaczor928
Kontakt:

Post autor: kaczor928 »

SeraaX Dokładnie !! i tyle !!! :P
http://www.pinkbike.com/photo/3710126/ <-ridee!
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Impus pisze:kaczor928 miałeś Ty chociaż kiedyś Duro? Bo z tego co widzę to najwięcej jeżdżą po nim ludzie, którzy nigdy go nie mieli, lub mieli starszy rocznik. Od rocznika 2007 kiedy w Duro DJD dodali regulacje tłumienia powrotu zrobił się z tego całkiem przyzwoity amorek. Rozwala mnie to, że ktoś wymaga od amorka za 300zł pracy Boxxera i wytrzymałości 888. Stosunek cena/jakość w tym przypadku jest naprawdę OK.

Ja miałem Duro i w dalszym ciągu mam (do czasu aż machnę fotki i wystawię na Allegro). Bez tuningu to on w ogóle nie działa, a że zaczyna pracować po tuningu to żadna łaska, mialem stuningowane RST Omega SL i też chodził nieźle jak go przerobiłem, każdy amor z prostym olejowym tlumikiem będzie chodził podobnie jak się go odpowiednio skalibruje. Jakie więc ma plusy to Duro? wytrzymałość? no chyba nie bardzo, miałem kiedyś Manitou X-vert DC, pomijajac już że chodził nieporównywalnie lepiej to był solidniejszy a ważył 0,5 kg mniej, nie wspominając już ze anoda od nowości w ogóle się nie wytarła aż po dziś dzień (używa go w tej chwili znajomy).

Drop off jaki jest każdy widzi, albo muli albo dobija w zależności od ilości powietrza jakie się do niego wpompuje. ale co za problem dać zamiast jednej sprężyny dwie, z których jedna będzie miękka a druga twarda? Przecież Duro bez podobnych przeróbek też nie działa dobrze? Za to ile wytrzymuje taki Drop Off? Tez pół sezonu jak Duro?
mas1o
Kontakt:

Post autor: mas1o »

A co z RST Storm? Da sie na tym jakos jezdzcic? Czy chodzi jak duro, a wytrzymale jest jak XCM? Dla 90kg
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

Ja tam wierze w wyzsze modele rst:)
ale storma sam chcialm kupic, podobno miekki pod 60kg a co dopiero pod moje 80 czy Twoje 90...

wiec zla opcja, chyba ze z wymiana sprezynek
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
danielb1986
Kontakt:

Post autor: danielb1986 »

a wiec moze i ja sie wypowiem odnosnie duro i spinnera ammo 178tnl!!!!!co do duro to złego słowa nie powiem bo to dobry amor lecz nie wiecej niz za 300zł wymaga troche uwagi itp ale w sumie to kazdy sprzet tego wymaga!!!po duro miałem MARZOCCHI DIRT JUMPER 4 wszystko fajnie ale skok potrzebowałe czegos o wiekszym skoku min. 150mm i qr20 padło na SPINNER-a AMMO 178 tnl!!!!po pierwsze lagi 34mm po drugie qr20 po trzecie 178mm skoku a po czwarte 600zł!!!!masakra jak ten amor jest wytrzymały mam go juz 3 miesiac raz przez pomyłke skoczyłem dropa z wysokosci ok 1,5 m z blokada skoku i nic!!!! zero uszkodzen korona cała a w spinner ma blokade całkowita skoku nie tam jak marczoch czy tam inne !praca bajka wybiera wszystko tylko proponuje odrazu zmienic olej na 10w wtedy tłumienie bedzie miało wiekszy zakres regulacji .Uszcezli trzymaja bardzo bobrze a t-spul to przydatna regulacja dzieki której zmieniamy prace amora az do całkowitej jego blokady!!sztywny jest bardzo mocno zero luzów a co do anody to ja mam tylko jedną ryse w mało widocznym miejscu!!!polecam ten sprzet jest napewno duzo lepszy od DURO i nawet moge powiedziec ze lepiej jezdzi mi sie na moim spinner ammo niz drop off triple znajomego w sumie to sam stwierdził ze gdyby spinner ammo był w wersji z dwoma pólkai to kupił by go sobie !!
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

danielb1986 pisze:masakra jak ten amor jest wytrzymały mam go juz 3 miesiac
Zabiłeś mnie tym xD
No ale dobra, ok, może i jest fajny :wink:
danielb1986
Kontakt:

Las3k_91 Ldz czym Cie tak zabiłem?bo ma go 3 miesiace?wystarczy aby jakis mało markowy sprzet zajechac ,a gwarantuje ze duro po zblokowaniu strzelił by ze skoku z wiekszego murku a co dopiero z dropa o wys 1,5 m wiec nie dam złego słowa powiedziec o moim modelu niewiem jak ammo 1 i ammo 2 nie mówiac juz o nizszych pólkach
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

danielb1986, tak, tymi trzema miesiącami... wg mnie to o wiele za krótko, żeby stwierdzić czy amor jest mocny czy nie. Duro też trzebaby mocno katować, żeby tak szybko poległo, te nowe nie są już słabe. Poza tym w nim nie ma blokady.
danielb1986
Kontakt:

wiele osób to po 3 miesiacach wymienia amortyzator na nowy szczególnie Ci co mocno katuja sprzety ,dla mnie 3 miesiace wystarcza aby stwierdzic czy ammo 178 jest dobrzy czy nie jak dla mnie oczywiscie a co do duro to mi co prawda sie nie zlamal bo uzywałem go zgodnie z przeznaczeniem ale sam widziałem djd2008 u kolegi jak mu korona strzela przy lądowaniu z hopki a ona nie była jakas tam strasznie wielka predkosc tez nie była duza wiec gdyby duro miał blokade skoku to słabo by było ale mniejszaz o to!dla mnie spinner ammo 178tnl jest bardzo ciekawa propozycja jak i cenowa tak i techniczna i nie zamienie go na juniora t drop offa triple czy nawet uzywanego starego boxera ale to tylko moje zdanie
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

danielb1986 popatrz ile kostuje zwykłe duro, a ile spinner i się zastanów co porównujesz.
A osobiście porównując rst storma do tego spinnera stwierdzam że dla mnie storm wypada lepiej( tyle że w amtym roku kosztowały tyle samo, ale w tym rst wszystkie wyższe modele zostały trochę poprawione i przy okazji podrożały ~200zł )
danielb1986
Kontakt:

co do storma wypowiedziec sie nie moge nie miałem doczynienia z tym sprzętem ale za to spinnera porównywałem tez z Pike-m drop off triple i boxerem !!!jedynie boxer z rocznika chyba 01 moze buc ciut lepszy cała reszta cóz wole spinnera ale to moje zdanie
ODPOWIEDZ