Przyspieszenie gojenia.

klexuh
Kontakt:

Przyspieszenie gojenia.

Post autor: klexuh »

Witam, pomyslalem, ze taki temat przyda sie nie tylko mi.. No a jak to w tym sporcie bywa, kazdego z Was czasem dopada gleba :wink:

Na mniejsze ranki stosuje masc witaminowa, a na stluczenia Altacet/Arcalen. Ale wczoraj sobie troche pocharatalem lokiec i przedramie ( moj blad.. wzialem z domu tylko kask i ochraniacze na nogi- "bo wygodniej" ) no a za tydzien chce zalozyc na ta reke ochraniacz, pewnie sie kazdy domysli dlaczego. :wink:

Boli?- Nie boli.. ale przeszkadza. Poki co, tego nie ruszam zeby sobie spokojnie zaschlo.. Ale coraz bardziej mnie to irytuje - wiadomo, strup peka. Moze lepiej to jednak rozmoczyc?

Mile widziane wszystkie ( szczegolnie te " domowe ", bo zazwyczaj bardziej mi pomagaja ) sposoby i sugestie na tego typu niespodzianki. :wink:
0gór
Kontakt:

Post autor: 0gór »

jak masz strupa to idz na basen mnie zawsze po basenie strupy sie rozmaczaly i odpadaly :) a jesli nie to zawsze mozesz zalozyc plaster ewentualnie spokojnie czekaj zostal jeszcze tydzien do zawodow a w tydzien mysle powinno ci to samo zejssc
ibike
Kontakt:

Post autor: ibike »

0gór pisze:jak masz strupa to idz na basen mnie zawsze po basenie strupy sie rozmaczaly i odpadaly
Po pierwsze: nie wiadomo czy ratownik go wpuści z tym strupem, bo z tego co wywnioskowałem z posta klexuha to nie jest on mały.
Po drugie: jako ratownik musze zainterweniować... Czy chcielibyście pływać w basenie pełnym strupów, plastrów i innych świństw? Zapewne nie... więc może 0gór zastanów sie jak będziesz następnym razem łaził na basen ze strupami, bo dla współpływających to chyba nie będzie miłe.

A co do rady... to może zamiast odmoczyć na basenie, odmoczyć w domu np jakieś okłady lub cuś... W aptekach są też takie pianki (nie pamiętam nazwy) które przyspieszają gojenie. Pójdź do pani farmaceutki to ona Ci najlepiej poradzi.
gg 8856246
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12013921
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

A ja Ci polece namaczanie strupa kwasem borowym. Momentalnie wysusza ranę i strup dużo wcześniej odpada. Zdecydowanie polecam ten patent.
Jak rana jest głęboka to dużo szybciej Ci ją wysuszy.

Jak w ubiegłym roku rozwaliłem sobie obojczyk + mocno obdarte ramie ten patent bardzo szybko pomógł w usunięciu wierzchnich ran :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
klexuh
Kontakt:

Post autor: klexuh »

ibike pisze:W aptekach są też takie pianki (nie pamiętam nazwy) które przyspieszają gojenie
Pewnie chodzi ci o Pantenol :wink:

Tym "spsikalem", zaraz po wyszorowaniu w celu odkarzenia..

Wlasciwie, to reka jest drobno pocharatana, tylko w jednym miejscu jest to dosc glebokie- no i niestety tam jeszcze nie zaschlo.
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

klexuh
Zastanawiaj się w jakim dziale zakładasz temat
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

klexuh pisze:Na mniejsze ranki stosuje masc witaminowa, a na stluczenia Altacet/Arcalen.
a ja na wszystkie stosuje albo sline wlasna albo sline psa.. dziala wysmienicie
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Idż do apteki i zapytaj o bandaż w sprayu ,,acutol" i popryskaj tym ranę, i zapominasz o ranie, dopuki strup nie odpadnie, i nie mam blizn po nim, ale ostrzegam- zanim popryskasz tym ranę, zaknebluj sie czyms, bo to boli jak *&%%$#@%&** :?
Back in black
Maciekx
Kontakt:

Post autor: Maciekx »

oklłady z rywanolu i nadmanganianu potasu (oba w aptece) Acutol nie na otwarte, cieknące rany bo raz ze nie pomoże, dwa ze z bólu drze się po tym jak dzika świnia :D:D:D
oliano_italiano
Kontakt:

Post autor: oliano_italiano »

ja polecam sok/wyciąg z aloesa (taki kaktus dla tych którzy nie wiedzą :D ).
szybko się goją rany po nim, odrywa się jeden z liści i smaruje w miejscu którym boli.
gg: 5838449
Sztywniak
Kontakt:

Post autor: Sztywniak »

Jeżeli masz ranę cięta, bądź zadrapania, otarcia to nasikaj sobie. Sprawdzone przeze mnie i kolegów. :wink:
ibike
Kontakt:

Post autor: ibike »

Sztywniak pisze:Jeżeli masz ranę cięta, bądź zadrapania, otarcia to nasikaj sobie. Sprawdzone przeze mnie i kolegów.
WTF?! Ty to na poważnie? :mrgreen:
gg 8856246
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12013921
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Jeżeli masz ranę cięta, bądź zadrapania, otarcia to nasikaj sobie. Sprawdzone przeze mnie i kolegów. Wink
tez dziala ;p i nie zartuje tutaj..
PeeJey
Kontakt:

Post autor: PeeJey »

Klexuh Ja ze swojego doświadczenia mogę polecić kompresy z azotanu srebra (AgNO3), robią to w aptece na zamówienie, niestety chyba na receptę, ale pięknie wysusza wszelkiego rodzaju rany i zadrapania. Jedyny minus to to, że naskórek robi się ciemniejszy w miejscu okładów ale po jakimś tygodniu przebarwienie schodzi.
Sztywniak też słyszałem o sikaniu na ranę, ponoć dobrze odkaża, chociaż sam nigdy nie próbowałem :lol:
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Sikanie na ranę działa, ale ma poważna wadę, nie wolno zmywać, bo potem rana sie otwiera i cieknie krew z niej :mrgreen:
Back in black
eryk_kartman
Kontakt:

Post autor: eryk_kartman »

Ja polece Alantan w kremie - najlepszy na takie rzeczy - szybko wszystko schodzi, ludzie go uzywaja jak robnia tatoo i dziala,
polecam z wlasnego doswiadczenia, nie kosztuje chyba wiecej jak 8 pln czy jakos tak :)
http://eryk2kartman.posadzdrzewo.pl
owczar
Kontakt:

Post autor: owczar »

Kwas askrobinowy - zwany popularnie witaminą C
bodzio2k
Kontakt:

Post autor: bodzio2k »

Słuchaj rad z dh-złoma a zimą w trampkach będziesz chadzał... Jako starszy i sporo mądrzejszy polecam:
http://www.aptekaslonik.pl/prod_info.ph ... ts_id=3199
Okładanie ran moczem przynosiło skutek podczas Powstania Warszawskiego ale nie w XXI wieku, dzieci drogie...
No Pain No Game
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
ODPOWIEDZ