Napęd do fr/dh - dobry set?
-
- Kontakt:
Napęd do fr/dh - dobry set?
Hej,
wlasnie kompletuje moj nowy naped i juz chyba sie zdecydowalem ale chcialbym zasiegnac rady, czy taki zestaw jest ok do FR/DH czy moze polecielibyscie cos lepszego
Shimano - Przerzutka 8/9 rzędowa SLX RDM662GS kolor: szary
164,00zł
SRAM - Kaseta PG-950 [SX5] zakres: 11-28
79,00zł
Shimano - Łańcuch CN-HG73 SLX/LX kolor: srebrny
ilość ogniw: 114
67,00zł
moze w podobnej cenie jestem w stanie dostac cos lepszego
osobiscie myslalem nad Sram'em ale nie bylem w stanie znalezc sklepu ktory mialby to w dobrej cenie,
prosze poleccier cos
Edit:
hmm.
wlasnie zauwazylem to na CRC
Shimano Saint Rear Derailleur M800 €33.99 czy niebylaby lepsza od SLX ?
wlasnie kompletuje moj nowy naped i juz chyba sie zdecydowalem ale chcialbym zasiegnac rady, czy taki zestaw jest ok do FR/DH czy moze polecielibyscie cos lepszego
Shimano - Przerzutka 8/9 rzędowa SLX RDM662GS kolor: szary
164,00zł
SRAM - Kaseta PG-950 [SX5] zakres: 11-28
79,00zł
Shimano - Łańcuch CN-HG73 SLX/LX kolor: srebrny
ilość ogniw: 114
67,00zł
moze w podobnej cenie jestem w stanie dostac cos lepszego
osobiscie myslalem nad Sram'em ale nie bylem w stanie znalezc sklepu ktory mialby to w dobrej cenie,
prosze poleccier cos
Edit:
hmm.
wlasnie zauwazylem to na CRC
Shimano Saint Rear Derailleur M800 €33.99 czy niebylaby lepsza od SLX ?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
tak myslalem zeby w srama uderzyc
rzecz w tym ze chce to kupic wszystko w jednym sklepie i wyslac do Dublina,
a do tej pory to nie widzialem zeby taki byl,
a nie chce kupowac na allegro i placic za wysylke kazdego z osobna,
sorki ten Saint jest montowany na osi wiec odpada - sorki nie zauwazylem wczesniej
rzecz w tym ze chce to kupic wszystko w jednym sklepie i wyslac do Dublina,
a do tej pory to nie widzialem zeby taki byl,
a nie chce kupowac na allegro i placic za wysylke kazdego z osobna,
sorki ten Saint jest montowany na osi wiec odpada - sorki nie zauwazylem wczesniej
http://eryk2kartman.posadzdrzewo.pl
Podałeś chyba 8 biegową kasetę i 9-cio rzędowy łańcuch. Sam mam pg 950 na 9 rzedów,ale 11-34... a 11-28 to chyba 8 byla ale ręki nie dam uciąć. Co do przerzutki sainta,musisz mieć piastę ze specjalną osią;)
Z tych wszystkich wybieram srama heh. Nie warto bawić się w shimano. Sam mam komplet przerzutka/manetka x.9 i rewelka jest.
Z tych wszystkich wybieram srama heh. Nie warto bawić się w shimano. Sam mam komplet przerzutka/manetka x.9 i rewelka jest.
Ride 4 Fun ! Biatch !
-
- Kontakt:
Przerzutka Shimano nie działa za dobrze z łańcuchem i kasetą Srama. Najlepiej działa cały zestaw Shimano, ale łańcuchy niestety są tragiczne. po długim czasie zmieniania łańcuchów w końcu ryzyk-fizyk na kasetę LX załozyłem łańcuch Srama i jest dobrze. Shimanowski chodzil płynniej, ten zawsze ciut bardziej daje znać ze wlasnie przeskoczył na zębatkę obok, ale generalnie jest OK, takiego zestawienia nie odradzam, w przeciwieństwie do mieszania całego napędu Srama z przerzutką Shimano.
Najbardziej polecam komplet Srama, nie zmienia biegów tak gładko jak komplet Shimano, ale bardzo niewiele mu ustępuje za to przewyższa o niebo trwałoscią. Jeśli masz manetki Shimano i nie chcesz ich zmieniać to zalóż jakąś lepszą kasetę Shimano (ja ma LXa zeszłorocznego i ku mojemu zdziwieniu daje radę, łańcuchy to tragedia, ale zebatki są git) i łańcuch Srama.
Najbardziej polecam komplet Srama, nie zmienia biegów tak gładko jak komplet Shimano, ale bardzo niewiele mu ustępuje za to przewyższa o niebo trwałoscią. Jeśli masz manetki Shimano i nie chcesz ich zmieniać to zalóż jakąś lepszą kasetę Shimano (ja ma LXa zeszłorocznego i ku mojemu zdziwieniu daje radę, łańcuchy to tragedia, ale zebatki są git) i łańcuch Srama.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
hej,
wlasnie przemyslalem wszystko i nieco zmienilem opcje,
Jednak zamowie wszystko z CRC bo wyjdzie mnie to tylko troszke drozej niz w polsce:)
Przezutka:
Shimano Tiagra Rear Derailleur 9 Speed 4400
Lancuch:
KMC X9 93 Chain Silver - Grey 9 Speed
Kasete SRAM PG-970 jednak wezme z allegro bo wychodzi 50 % taniej niz w CRC
co myslicie - powinno byc ok
teraz tylko jedna mala sprawa,
mam stara manetke LX 9 oczywiscie, mysle ze bedzie z tym chodzila ale chialbym chyba miec nowa taka co obsluguje sie tylko kciukiem, SRAM X5 jest spoko ale czy to wszystko bedzie razem chodzilo ?
znalazlem jeszcze cos takiego:
SRAM SX5 Trigger Shifter 9sp
i zastanawiam sie czy nie bylaby lepsza od LX ?
wlasnie przemyslalem wszystko i nieco zmienilem opcje,
Jednak zamowie wszystko z CRC bo wyjdzie mnie to tylko troszke drozej niz w polsce:)
Przezutka:
Shimano Tiagra Rear Derailleur 9 Speed 4400
Lancuch:
KMC X9 93 Chain Silver - Grey 9 Speed
Kasete SRAM PG-970 jednak wezme z allegro bo wychodzi 50 % taniej niz w CRC
co myslicie - powinno byc ok
teraz tylko jedna mala sprawa,
mam stara manetke LX 9 oczywiscie, mysle ze bedzie z tym chodzila ale chialbym chyba miec nowa taka co obsluguje sie tylko kciukiem, SRAM X5 jest spoko ale czy to wszystko bedzie razem chodzilo ?
znalazlem jeszcze cos takiego:
SRAM SX5 Trigger Shifter 9sp
i zastanawiam sie czy nie bylaby lepsza od LX ?
No zacznijmy od tego, że manetka Srama nie będzie działać z Shimanowska przerzutką. Więc jak chcesz z jedna dźwignią to możesz szukać Dual Contorli od Shimano. Komplet Deorek poniżej 200zł powinieneś znaleźć. Ale czy jest sens jak LX działa? Może lepiej dołożyć do lepszej przerzutki np. 105 czy Ultegry?
-
- Kontakt:
...... tak tez zrobie, bede urzywal tego LX,
a kaska w portwelu napewno sie przyda,
nie juz nie chce tego zmieniac mysle ze zestaw jest ok i powinien smigac spoko,
jak mi ta Tiagra Padnie to wtedy bede myslal nad inna przezutka - tak ogolnie to mi sie ta tiagra podoba, cala metalowa, nie ma plastikow wiec powinna troche wytrzymac
wielkie dzieki za porade, skladam zamowienbie dzisiaj popoludniu
pozdro
a kaska w portwelu napewno sie przyda,
nie juz nie chce tego zmieniac mysle ze zestaw jest ok i powinien smigac spoko,
jak mi ta Tiagra Padnie to wtedy bede myslal nad inna przezutka - tak ogolnie to mi sie ta tiagra podoba, cala metalowa, nie ma plastikow wiec powinna troche wytrzymac

wielkie dzieki za porade, skladam zamowienbie dzisiaj popoludniu

pozdro