Napinanie łańcucha - problem

kamilbikeboy
Kontakt:

Napinanie łańcucha - problem

Post autor: kamilbikeboy »

witam! moze ten problem jest banalny ale nie wiem jak napiąc koło z tyłu w rowerze. mam rame z poziomymi hakami i piaste na śruby i jak sobie ustawie koło to i tak łancuch jest zle napięty.

PS. nie mam tych napinaczy na haki
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

kamilbikeboy pisze:nie mam tych napinaczy na haki
to je kup! 15 pln
kamilbikeboy
Kontakt:

Post autor: kamilbikeboy »

no tylko problem bo dzisiaj nie jest otwart zaden rowerowy u mnie.
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

to inaczej będzie ciężko.. możesz próbować naciągnąć ręcznie i wtedy dokręcać ośkę ale raczej zejdzie to pół dnia..
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

po co to zalozyles? myslisz ze w swieta otwarte cos jest.. trzeba bylo wczesniej kupic..

nie wiesz jak napiac a mowisz ze hakow nie masz..
Slizeer
Kontakt:

Post autor: Slizeer »

Weż dwóch kumpli - jeden niech złapie za kierę i cięgnie do siebie, drugi za tylne koło i tak samo - do siebie (tylko mocno!), a ty wtedy dokręć nakrętki na osi piasty (rób to równomiernie - z obu stron jednocześnie, aby się koło nie przekrzywiło w którąś stronę). Na chwilę powinno wystarczyć... A tak serio, to weź kup sobie napinacze jak tylko będziesz mógł.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Ale po co napinacze. Zbędna waga i psują wygląd roweru a i tak niepotrzebne. Przecież można dobrze i bez napinacza naciągnąć koło, ba! nawet bez kolegów się da, bo ja to robię sam :)
Kładziesz rower do góry nogami. Ciągniesz za koło jedna ręką a druga dokręcasz, kolanami możesz przytrzymać koło żeby prosto siedziało w ramie. Jak ci nie wychodzi poproś o pomoc kogokolwiek kto się napatoczy.

BTW. Ta słoneczna pogoda chyba źle wpływa na stan intelektualny użytkowników :)
Slizeer
Kontakt:

Post autor: Slizeer »

Napisałem żeby wziął dwie osoby do pomocy, bo tak jest to o wiele łatwiej zrobić :wink: Jasne, że się da samemu - wiem, bo tak robiłem dawno temu z BMXem, ale lepiej, gdy ktoś pomoże :)
ODPOWIEDZ