Hamulce slx - problem ?

i.
Kontakt:

Hamulce slx - problem ?

Post autor: i. »

Witam, mam następujący problem z hamulcami slx. Mianowicie klamki są strasznie miękkie [co pokazują poniższe fotografie].

1. pozycja wyjściowa klamki
Obrazek

2. pozycja klamki, w której klocki dotykają tarczy
Obrazek

3. pozycja klamki, w której hamulec hamuje
Obrazek

Dodam tylko ze hamulce są nowe.

Spotkał się ktoś z podobnym problemem ?

Czy to wina zapowietrzenia ? Czy ten model tak ma ?

Na koniec zapytam jeszcze jaki olej mineralny polecilibyście do Shimano - oryginalny, motorexa, lhm+, ... ?
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

mogą być zapowietrzone jak np : długo leżały czy coś pojeździj trochę i zobaczysz jak hamuja
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

wygląda na zapowietrzony...
i.
Kontakt:

Mam te hamulce od mniej więcej 4 miesięcy. Hamują całkiem dobrze, tylko ta miękka klamka mnie denerwuje. Wcześniej miałem klamkę lx z zaciskiem xtr '06/'07 i tam wystarczył centymetrowy ruch klamki, żeby hamulec hamował.
akSiorek
Kontakt:

Post autor: akSiorek »

ja w moim avidzie miałem zawsze taka śrubkę we wnęce klamki na imbus chyba 2.. nią się regulowało odległość w której klocki łapały ;)
klexuh
Kontakt:

Post autor: klexuh »

i. Odkrecasz dekielek, wyciagasz membrane i pompujesz klamka az wyleca WSZYSTKIE bombelki.. nastepnie skrecasz w odwrotnej kolejnosci.. jezeli nie pomoze to znaczy ze za malo oleju.
i.
Kontakt:

klexuh - spróbuję zrobić tak jak piszesz.

- jaki olej mineralny polecilibyście do Shimano - oryginalny, motorexa, lhm+, ... ?
- czy zmiana tarczy na oryginalną Shimano spowoduje wzrost siły hamowania [w tej chwili mam tarcze BOP'a] ?
easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

finish line brake fluid
olej do zawieszenia w cytrynie (klamka jest twardsza)
i.
Kontakt:

klexuh pomogło, dzięki [chociaż żadnych bąbelków nie widziałem ;>]

easy_rider Możesz opisać jak zachowuje się klamka po zastosowaniu tego finish line'a ?

Z tego co udało mi się wyczytać, po zastosowaniu oleju do zawieszeń Citroena, faktycznie klamka jest twardsza, ale też podobno "mulasto" chodzi. Nigdy osobiście nie miałem do czynienia z olejami innymi niż Shimano, stąd moje pytania.

Jeszcze wracając do tarcz, przesiadał się może ktoś z Was z tarcz BOP'a na tarcze Shimano, mając hamulce Shimano oczywiście. Są jakieś zauważalne różnice ?
malymaly23
Kontakt:

Post autor: malymaly23 »

A jak odkręci się dekiel i wyciągnie membranę i zacznie pompować to wtedy sie hamulec nie zapowietrzy???Pomaga to bo mam ten sam problem.Mam ten hamulec nowy jest odpowietrzony a klamka miękka na maxa
Skwarek
Kontakt:

Post autor: Skwarek »

Dołączam się do tematu. Z moim deore lx tez miałem ten problem, zakładam a tu klamka do kiery dochodzi. A nowy był.. zciagłem instrukcje jak odpowietrzyć jednak nic nie bawiłem się...ponaciskałem klamka po uderzałem owiniętym w szmatę śrubokrętem o zacisk i teraz jest w miarę ok. To jest mój 1wszy hydraulik i moje pytanie : na tłoczku od klamki jest trochę oleju ,gdzieś 2mm długości , powinno tak być czy cos mam z uszczelką ? oraz klamka gdy wolno ją odbijam wydaje dziwny dźwięk jak gdyby guma ocierała o plastik, czy to normalne ?
hmm
ODPOWIEDZ