Polski - podstawowy
Angielski - podstawowy
Fizyka - podstawowa
Matematyka - rozszerzona
Wesele by bardzo pasowalo, ludzie bezdomni, lalka, zbrodnia i kara, mistrz i malgorzata i pare innych ksiazek tez jak najbardziej ;p
po wtorkowym angielskim musze wkoncu zaczac robic prezentacje na polski na 12 maja :P
wazne zeby miec juz to za soba.
hmm, co do lektur - to jak tak przeanalizowalem mature swoją i paru starszych i młodszych znajomych - to nie widziałem, żeby w podstawowych tematach owe lektury sie powtarzały.
Oczywiście nie ma zasady, ze lektura nie może co roku się powtórzyć. Ale dla zasady radze sprawdzić jakie lektury już były przerobione od wprowadzenia "nowej matury". Bedziecie mieli pare pozycji mniej do powtórzenia;) Na swojej maturze (2007) wykluczyłem lektury które już były 1 i 2 lata wcześniej. Fart? nie było ich:P
Na mojej maturze była "Lalka" - tyle od siebie.
Nie wiem jak jest teraz z majcą, ale ponoć strasznie upośledzili tą maturę względem wcześniejszych lat i odjeli sporo materiału ograniczając sie do najważniejszych tematów.
Ta matura jak dla mnie z polskiego była tak prosta jak podtarcie sobie tyłka. Nie wiem czym nas tak straszyli, ciesze sie ze nic sie nie uczyłem do niej, a napisałem ją w 85 minut, z czego napisenie 2 czesci zajęło mi nieco ponad 40 minut jeszcze zdążyłem na karcie z brudnopisem ładnego bh z 66i narysować :P
ja i kumpel jako jedyny z klasy pisaliśmy Chłopów co mnie bardzo dziwi bo temat był prostszy od Pana Tadka. Możecie napisać mniej wiecej co pisaliście o tym.
Ja napisałem 306 słów :P W sumie to w zadaniu było napisane żeby wypracowanie napisać na podstawie fragmentu, a nie całego utworu. Temat - faktycznie - banalny;)
Widzę, że ja jakaś czarna owca jestem - wyrwałem się i Pana Tadzia strzeliłem . Chłopów wogóle nie pamiętałem ( jedynie coś tam o Borynie ), a przytoczony tekst był faktycznie ... no dało się z niego napisać wszystko . Jednak wybrałem Tadzia, bo mimo, że akurat go nie powtarzałem do matury, to po 12 latach edukacji Zosię i Telimanę mogę opisać nawet o 3 w nocy ... Nie użyłem specjalnie fragmentów, bo miały mało sensu, ale coś z nich wyrwałem .. do tego trochę lania wody, swoich przemyśleń i opisów związanych ze znajomością książki ... no i aby się zabezpieczyć - dałem trochę informacji ogólnych o samym Panu Tadziu i Adasiu, co by może mi jakieś pkt. za szczególne walory dano .
Jutro angielski ... będzie ok, jeśli listening będzie normalnie mówiony i będzie wyraźnie słyszalny .
Gegre mam rozszerzoną w piątek - będzie średnio fajnie, choć się uczyłem naprawdę ...
Ustnego polskigo najbardziej się boję, bo niezbyt dobrze mi się gada na temat sztuki .
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
PutekKona
Praktycznie wcale nie cytowałem. Kiedyś na próbnej maturze cytowałem jak się okazało za dużo, więc teraz zaprzestałem praktycznie całkowicie tego procederu
Ja sie troche boje że mi stwierdzą że zrobiłem streszczenie tak jak na próbnej
Ale w sumie to umiejsowiłem fragment w całej powieści, pisałem o stosunkach Bylicy z córkami opisałem Bylice i napisałem o losach starych w Lipcach, także wydaje mi się że temat zanalizowałem.
widać że większość tutaj ma "Chłopski" rozum
Ja też o Chłopach pisałem ;] cytatów nie użyłem wcale ale mam nadzieje że nie będzie problemu z tym 30%
Tekst z czytania ze zrozumieniem był dość ciekawy
"Przepraszam że nie jestem czarny i nie wtrącam Yo by być fajny "
TeRe FeRe FReeriders