Avid BB7 vs. Octane One
Avid BB7 vs. Octane One
Witam. Właśnie stoję przed wyborem nowych hamulców. Waham się pomiędzy Avidami BB7 a Octane One'em (to samo co Black Box). Generalnie jest spora różnica w cenie i chciałem spytać czy naprawdę warto dokładać te 150 zeta do Avidów i czy różnica jest jakaś mega odczuwalna. Hebelki będą używane z klamkami Shimano Deore LX.
-
- Kontakt:
chyba na odwrót:) z bb5 miałem do czynienia i mnie nie zachwyciły, już moje tektro aquila są dużo lepsze, bb7 podobno naprawdę dobre jak na mechaniki, ale sam styczności nie miałem.kdarek115 pisze:Czy BB5 są dużo lepsze od BB7??
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
BB5 - połowę mniejsze klocki niż BB7 to raz, dwa to znacznie gorsza sprężyna odbijająca klocki, potradią się przez to ustawić "klinem" i ocierać. Trzy - seryjne klocki są półmetaliczne, co w połączeniu z tarczami z którymi są sprzedawane powoduje, że jest rzeźnia jak dostanie się do nich woda. albo nie daj Boże błoto. Po zalaniu przez 1-2 obroty koła nie ma hamulca. Mozna temu zaradzić dokupując metaliczne klocki, ale wtedy wychodzi prawie tyle samo siana co za BB7, który jest lepszy pod paroma innymi względami.
Najmniej istotną różnicą jest regulacja ruchomego kolocka w BB7 - to jest pewne udogodnienie, ale można bez tego żyć.
Najmniej istotną różnicą jest regulacja ruchomego kolocka w BB7 - to jest pewne udogodnienie, ale można bez tego żyć.