Grimeca Sys12 - klocki, problem
Grimeca Sys12 - klocki, problem
Witam pojeździłem na nowej Grimie sys12 i klocki poszły dosłownie w tydzień... tarcza avid 160 jaka moze byc przyczyna? I jeszcze pytanie czy mi przypasują klocki z Sys8?
z sys8 sa za male, na rowerowy.com maja klocki zlote EBC po 54 zeta do grimeci sys12 (kupowalem w zeszlym tygodniu), mialem je juz wczesniej i wytrzymuja ok 2 sezony jazdy. a to ze ci klocki w tydzien poszly to moze miales czerwone EBC ktore znikaja w oczach ale za to mocno polepsza sie sila hamowania (ktora i tak jest juz ogromna) albo wina tarczy (jak chcesz to mam na sell oryginalna tarcze z grimeci sys12 160mm)
-
- Kontakt:
kamillr mała tarcza ze względu na wielkosć, zapewnia mniejszą siłę hamowania i gorszą modulacje, więc aby dobrze hamować potrzebuje poprostu większej siły docisku ze strony klocków. Dlatego przy tarczach 160 klocki idą jak porąbane. Ja mam bb5 na tarczach 160 i po 5 zjazdach w myślenicach straciłem 50% klocków p/t
Back in black
-
- Kontakt:
Odpowiadam
ok.ważę 100 kg mam 160 mm z tyłu i blokuje koło bez problemu
lecz wybrałbym 180 mm
co do przewodów trzeba dobrze dokręcić śruby bo się lubią zapowietrzać (obie ,w zacisku i przy klamce.Nie objawi się to wyciekiem płynu hydraulicznego lecz podciąganiem bąbelków powietrza)
-odpowietrzenie ponowne powinno pomóc (po dokręceniu śrub )
i przemycie tarczy i klocków w spirytusie jeszcze pomogą

ok.ważę 100 kg mam 160 mm z tyłu i blokuje koło bez problemu
lecz wybrałbym 180 mm
co do przewodów trzeba dobrze dokręcić śruby bo się lubią zapowietrzać (obie ,w zacisku i przy klamce.Nie objawi się to wyciekiem płynu hydraulicznego lecz podciąganiem bąbelków powietrza)
-odpowietrzenie ponowne powinno pomóc (po dokręceniu śrub )
i przemycie tarczy i klocków w spirytusie jeszcze pomogą