czesci BMX w MTB

Krzywy
Kontakt:

czesci BMX w MTB

Post autor: Krzywy »

wlasnie - jak w temacie. co oplaca sie pakowac do mtb, dlaczego akurat to, co na tym zyskam itp. pytanie do ludzi co sie na tym znaja. do tego ceny i takie tam pierdoly. po kolei :

1. korby + suport. z tego c wiem to wymagana specjalna rama :D to wiemy wszyscy. pytanie nastepujace : czy da sie do tego zamontowac np pmsocho? jak jest z zembatkami i tmy czy lancuch pasuje czy nie? (od mtb do blatu bmx) ile trzeba na korbe i suport i blat wydac zeby to sie oplacalo (nie sypalo sie) jakiej dlugosci sa korby?? czy wsadza sie tam normalne pedaly?
dodatkowo rozpiska typow, zalet i wad, CEN, no i wagi jesli mozna prosic (jakie to ma znaczenie ;) )

2. mostek : wiadomo ze mostek od ixa jest na inna kiere (np nsx pure). czy jezeli ktos taka kiere posiada to mostek ixowy to dobre rozwizanie?? jak jest z jego waga, wytrzymaloscia, i kompatybilnoscia np ze zwyklymi sterami i zwyklym kapslem od sterow?? pod to pytanie : czy stery od ixa warto do mtb zakladac (te z duza nakretka :P) rownierz prosze o modele, wagi i takie tam duperszwance

3. piasty ; tutaj jestem zielony. chodzi o rozpiske na ten temat (referacik :P) jak co i wogole z tym. bo ni wiem. srednice, dlugosci, nakretki, kaseta/wolnobieg bmx. jak to wspolgra ze soba.

4. o siodla sie nie pytam :P i w sumie to na tyle.

z gory thx duuzy za chociaz pare odp (prosze mi z topica nie robic chlewu, sadze ze takie info zebrane w jedno miejsce sie przyda wszystkim :D)
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
Xprot

Post autor: Xprot »

http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=289162
i jest to najlepsz korba w moim zyciu
Burning
Kontakt:

Post autor: Burning »

Kumpel skacze na ixsowym mostku i mowi, ze nie do zerwania (ma go 2 lata) - reszty nie wiem
S> Tioga Factory DH 2.1 Pro (przod i tyl) <- 90zl/sztuka
Bartuch
Kontakt:

Post autor: Bartuch »

Xprot> jak zamontowac taka korbe do MTB i wydac 150 zł ?
enjoy
Kontakt:

Post autor: enjoy »

"czy da sie do tego zamontowac np pmsocho?"

tak, jak masz korbe bmx w mtb (srednica mufy - zalozenie prowadnicy na suport) to kupujesz/dorabiasz pająk bmx=>mtb i zakladasz normalnie. dzikus cos takiego moze dorobic, jak pisalem do niego.

"jak jest z zembatkami i tmy czy lancuch pasuje czy nie"

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... 6&start=30

"czy wsadza sie tam normalne pedaly?"

w korbach 3pc - tak

"3. piasty"

http://www.astercity.net/~erenes/7/oski.html
erenes
Kontakt:

Post autor: erenes »

korby 3pcs. Wersja bmx tańsza, euro droższa ze wzgledu na łożyska i miski małe. bmx: 150-320-380-650, euro: samoróbki: od 250, kupne: 550
pedały od górala do 3pcs.
zebatki typu bmx (oś 19mm, mocowanie do ramienia)
nie pasuja łańuchy mtb
euro-pasuje napinacz mtb
bmx- specjalne napinacze Dzikusa
waga: zebatka- ciezsza niz w mtb
korby: 1,2-1,4kg z rurek, ok. 2kg kute ze stali

mostek- do kier z podkładkami typu amoeba 5mm, roox bomber dh, dmr, pure 4130- bez podkąłdek własnie wejdą do mostka bmx. Z podkładkami do mtb.
zwykłe kiery nie wejdą do mtb. (te szersze opio środku)

piasty: jak juz to 14mm, chyba że ktoś chce miec pod wolnobieg singla i wrzuca 10mm, ale to juz lepiej piaste dmr revolver lub dzikusa (szersze i oś nie klapnie miedzy rama i piasta (podkładki)!
piasty bmx mają 110mm szerokosci, ramy mtb 135mm.
to wszystko.

kombinuj,
dupa.
Rudy
Kontakt:

Post autor: Rudy »

no i powietrze do kol bmx jest lepsze niz w mtb wiec je tez mozna stosowac do mtb to lepsze tricki bedziesz robil i wiecej postow pisal tak
ODPOWIEDZ