High roller 2,3 vs 2,1

1aatrapa
Kontakt:

High roller 2,3 vs 2,1

Post autor: 1aatrapa »

Witam,

Kompletuje rower do all mountain.
Obecny steup to Giant Reign X obrecze dm24 i:
tioga factory dh tyl = 830g
nokian nbx 2,5 = 1200g

z racji dobrej opinii i niskich oporów toczenia (zresztą ceny tez) celuje w Maxxisy High Roller 2,3 lub 2,1 drut
2,3 = 850 - 900 g
2,1 = 565g

Moj dylemat polega na tym iz 2,1 kusi niska waga ale czy to sie nada/wytrzyma/będzie fajnie na tym jeździć w AM?
Dropow nie sadze, dojezdzam duzo asfaltami 10-20km, bawie sie w lesie na suchym ewentualnie kamienistym podlozu.

Jaka jest wasza opinia. CHce zejsc z wagi ale miec jednak fun z jazdy. Da rade na tym 2,1?
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

2,1 jest naprawdę wąska, jednak jeżeli dużo jeździć po asfalcie, to raczej nie pchałbym się w szersze gumy. Na kamieniach będzie Ci się jechać mniej stabilnie niż na szerszej gumie, ale myślę, że nie będzie Ci to jakoś szczególnie przeszkadzało ;)
viejo
Kontakt:

Post autor: viejo »

Zalezy ile wazysz. Jesli ponad 80kg to bedziesz 2.1 dobijal na kazdym kamieniu, jest strasznie delikatna. Chyba ze jakies mleczko na snejki bedziesz stosowal ?
2,3 znacznie lepsza, chociaz na asfalcie czuc roznice w toczeniu niestety. W terenie jest za to przyjemniej i na zjazdach szybciej.

Na przod to zalezy jak jezdzisz. Ja lubie wieksza przyczepnosc z przodu wiec ponizej 2,3 nie schodze. A czesto powyzej 40 km dojazdowki robie drogami i zyje.

Moze poeksperymentuj i kup jedna 2,1 i jedna 2,3 i zmieniaj i dopasuj pod siebie. Wtedy najwyzej 3 dokupisz a zawsze bedziesz mial zapas :)

Ogolnie HR bardzo dobry wybor za rozsadna cene i polecam.
street-fighter
Kontakt:

Post autor: street-fighter »

maxxis z tego co wiem zawyza wymiary :] mam HR 2.35 60a z przodu i tylu i powiem ze jest idealnie :] poprostu mozesz mocno nabic na dojazd a potem troszke powietrza spuscic :] sam robie srednio 10km dojazdu i to prawie codziennie i daje rade na 2.35:]
To tylko moja skromna opinia. Prosze nie gryzc :]
1aatrapa
Kontakt:

Post autor: 1aatrapa »

dzieki za wyrazone opinie.
Jednakl zabawa w terenie wazniejsza niz dojazdowka. 2,3 bedzie moim wyborem.

Hm jako ciekawostak natrafilem na http://geax.com/vedit/pagina.asp~pagina~2317

Wagi te pierwsze dwie opony maja niskie. Nizsze niz Maxxisy. Ktos cos wie o tych Geax-ach? Ciekawe jak ceny.
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

są w jednym ze sklepów u mnie w mieście i powiem szczerze że wyglądają baaardzo ładnie :) i guma w dotyku przyjemna. poza tym ta firma zna się na oponach, bo z tego co mi wiadomo są bardzo cenieni w świecie XC, a produkcją opon zajmują się nie od dziś. To ich debiut w DH, więc nie sądzę że ktoś Ci odpowie na pytanie, jak się na tym jeździ. Jeśli chcesz zapytać o ceny, to numer gg sklepu gdzie to mają: 4556174. Jednak musisz się uzbroić w cierpliwość jeśli chcesz dostać odpowiedź :)
ODPOWIEDZ